Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Παναγία των Παρισίων

ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ: ΕΝΑ ΚΟΜΨΟΤΕΧΝΗΜΑ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ

Για κάποιους από εμάς, ένα ταξίδι στη Γαλλία μπορεί να αποτελεί όνειρο ζωής. Η κουλτούρα και η ιστορία αυτού του τόπου έχει διεγείρει το ενδιαφέρον πολλών λαών ανά τον κόσμο, καθώς η «Πόλη του Φωτός» διαθέτει αμέτρητα κοσμοϊστορικά γεγονότα στο πέρασμα των χρόνων. Σίγουρα υπάρχουν αξιοθέατα σε όλη τη χώρα τα οποία αξίζει κανείς να επισκεφθεί. Ωστόσο η Παναγία των Παρισίων, με την εντυπωσιακή εμφάνισή της έχει αφήσει το δικό της στίγμα στην καρδιά του Παρισιού!

Ακούστε την ανάγνωση του άρθρου

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΝΑΟΥ

Γνωστή ως Νοτρ Νταμ (Notre Dame), είναι ένας μητροπολιτικός Ρωμαιοκαθολικός ναός και βρίσκεται στη νησίδα Σιτε ιλ ντε λα Σιτέ (lle de la Cite) του ποταμού Σηκουάνα. Χτίστηκε το μακρινό 1163, χάρη στον πάπα Αλέξανδρο Γ’ και βασιλιά Λουδοβίκο της Γαλλίας. Ο ναός ολοκληρώθηκε στα μέσα του 13ου αιώνα, δηλαδή χρειάστηκαν σχεδόν 110 χρόνια μέχρι να ανοίξουν οι πύλες του για τους πιστούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν την κατασκευή του κτιρίου υπήρχε σε εκείνο το σημείο παγανιστικός ναός.

Η αρχιτεκτονική του είναι εμπνευσμένη από τον γοτθικό ρυθμό. Η Παναγία των Παρισίων εκ πρώτης όψεως είναι αρκετά περίτεχνη και μεγάλη σε έκταση. Η συνολική της επιφάνεια είναι 4.800 τετραγωνικά μέτρα. Έχει μήκος 130 μέτρα και 48 φάρδος, καθώς επίσης η χωρητικότητά της επιτρέπει μέχρι και 9.000 πιστούς.

Διαθέτει τρεις πύλες οι οποίες έχουν από πάνω εντυπωσιακά γλυπτά με φιγούρες ανθρώπων. Φυσικά δε θα μπορούσαμε να ξεχάσουμε και τα gargouilles, δηλαδή τα αγάλματα – δαίμονες που βρίσκονται περιμετρικά στα ψηλά σημεία του καθεδρικού ναού. Εκτός από διακοσμητικά, λειτουργούν και ως υδρορροές, με αποτέλεσμα να προστατεύουν τα εξωτερικά τοιχώματα του ναού από το νερό της βροχής.

Βέβαια εκτός από την εξωτερική ομορφιά της Νοτρ Νταμ υπάρχει και η εσωτερική, όπου μέσα από τα παράθυρα υαλογραφικής τέχνης, τα περίφημα «Βιτρώ», μπαίνει το φως του ήλιου. Διακρίνουμε επιπλέον τους κίονες και τους πολυελαίους που προσδίδουν μια ιδιαίτερη αίσθηση στον χώρο. Σίγουρα θα μπορούσαμε να μιλάμε για ώρες, σχετικά με τις μικρές και μεγάλες λεπτομέρειες που αποτελούν το περίφημο αυτό έργο τέχνης. Παρόλα αυτά θα δούμε και τα γεγονότα που συνέβησαν ανά περιόδους.

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΑΝ

Το 1699 είχε υποστεί αρκετές φθορές ο ναός, αλλά επιδιορθώθηκαν γρήγορα. Περίπου το1790, αμέσως μετά τη Γαλλική Επανάσταση, εμφανίστηκαν εκ νέου καταστροφές, καθώς πολλά θρησκευτικά σύμβολά αποκαθηλώθηκαν, στο πνεύμα της εποχής. Επιπλέον, στις 2 Δεκεμβρίου του 1804 στη Παναγία των Παρισίων στέφθηκε Αυτοκράτορας ο Ναπολέων Α΄ Βοναπάρτης. Ο ναός ενέπνευσε επίσης τον Βίκτωρ Ουγκό να συγγράψει το γνωστό σε όλους μας μυθιστόρημα με τίτλο «Παναγιά των Παρισίων».

Μετά την έκδοση του μυθιστορήματος, το 1831, ο ναός έγινε ξανά πόλος έλξης των πιστών. Πρωταγωνιστής του διηγήματος δεν ήταν άλλος από τον Κουασιμόδο, οποίος εμφανίζεται και στη σημερινή εποχή ως κινούμενο σχέδιο της Disney. Παρουσιάζεται ως ένας άνθρωπος με παραμορφωμένο πρόσωπο και σώμα, ενώ το κύριο χαρακτηριστικό του είναι η καμπούρα στη πλάτη του. Αυτό που προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον όμως, είναι το γεγονός ότι υπάρχουν μαρτυρίες για μια αληθινή ιστορία.

Ανακαλύφθηκε λοιπόν µια αναφορά σε κάποιον καµπούρη γλύπτη µε άγνωστο επίθετο, ο οποίος δούλευε στο εργοτάξιο του ενός από τα δύο νησάκια του Σηκουάνα στο κέντρο του Παρισιού, του Ιλ ντε λα Σιτέ. Κάπως έτσι φαίνεται ότι υπάρχουν αρκετά κοινά, τόσο στην εποχή όσο και στο διήγημα του Ουγκό.

Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Στο πέρασμα των χρόνων η Παναγία των Παρισίων το 2019, βίωσε μια τραγωδία. Εξαιτίας της πυρκαγιάς που ξέσπασε, ένα μεγάλο μέρος της καταστράφηκε ολοσχερώς. Η δήμαρχος του Παρισιού με τη σειρά της, τόνισε σε δηλώσεις της ότι πολλά έργα τέχνης που βρίσκονταν στον καθεδρικό ναό απομακρύνθηκαν και είναι ασφαλή. Κράτη από όλο τον κόσμο συγκέντρωσαν χρήματα για την ανέγερση του ναού, με την ελπίδα να ξανανοίξει μέχρι το 2024.

 

Σκάναρε και ακολούθησε την έρευνα

Μάρω Τσαούση, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *