Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΠΕΝΤΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ ΝΑΟΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Ένας ναός αποτελεί κομψοτέχνημα για κάθε περιοχή. Η αρχιτεκτονική διαφέρει ανά τον κόσμο και για αυτό άλλωστε θαυμάζομαι τη καθεμιά με διαφορετικό τρόπο. Ας δούμε μερικούς από τους σημαντικότερους αλλά και μεγαλύτερους ναούς στον κόσμο!

Βασιλική Εκκλησία του Αγίου Πέτρου, Βατικανό

Ο Άγιος Πέτρος βρίσκεται στο Βατικανό και είναι χτισμένος πάνω από το σημείο ταφής του Αποστόλου Πέτρου. Μπορεί να χωρέσει 60.000 άτομα ενώ με την συνολική έκταση ολόκληρου του αρχιτεκτονικού συγκροτήματος αποτελεί και την μεγαλύτερη εκκλησία του κόσμου.

Ακούστε την ανάγνωση του άρθρου

Η Επιβλητική αυτή Εκκλησία είναι χτισμένη στον λόφο του Βατικανού κατά μήκος του ποταμού Τίβερη και η τοποθεσία είναι πολύ συμβολική. Αυτή ήταν η περιοχή όπου ο Άγιος Πέτρος, ο επικεφαλής απόστολος, σταυρώθηκε και θάφτηκε το 64 μ.Χ. Μάλιστα, ο Άγιος Πέτρος αναγνωρίζεται ως ο πρώτος Πάπας από την Καθολική Εκκλησία. Το τέλειο σημείο για τον παπισμό να χτίσει το κύριο Ιερό της Καθολικής Εκκλησίας στο σημείο.

Βασιλική της Παναγίας της Aparecida, Βραζιλία

Χτίστηκε στο διάστημα 1946-1980 και με έκταση 12.000 τ.μ., μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 45.000 πιστούς. Είναι η μεγαλύτερη εκκλησία στον κόσμο αφιερωμένη στη Θεοτόκο και αποτελεί σύμβολο του νοτιοαμερικανικού καθολικισμού.

Σε νεορομανικό ύφος, φθάνει τα 100 μέτρα σε ύψος και το κύριο έκθεμα της είναι ένα πήλινο άγαλμα της Άμωμου Συλλήψεως της Θεοτόκου του 18ου αιώνα. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, τρεις ψαράδες προσπαθούσαν να πιάσουν μια μεγάλη ποσότητα ψαριού στον ποταμό Paraíba για ένα συμπόσιο προς τιμήν της επίσκεψης του κυβερνήτη του Σάο Πάολο.

Παρά τις προσευχές τους, οι προσπάθειές τους ήταν άκαρπες μέχρι που ένας από τους ψαράδες έριξε το δίχτυ του και το τράβηξε πίσω για να βρει το άγαλμα της Παναγίας. Στο επόμενο καστ του, βρήκε το κεφάλι. Η ομάδα καθάρισε το άγαλμα, το τύλιξε με πανί και επέστρεψε στο καθήκον για να διαπιστώσει ότι η τύχη τους είχε αλλάξει και κατάφεραν να πάρουν όλα τα ψάρια που χρειάζονταν.

Ο Καθεδρικός ναός της Σεβίλλης, Ισπανία

Είναι ένα μέρος που σίγουρα αξίζει να επισκεφτείς. Με έκταση 11.520 τ.μ., είναι ο μεγαλύτερος γοτθικός ναός στον κόσμο. Χτίστηκε τον 16ο αιώνα ως ένδειξη του πλούτου της πόλης, αλλά και της επικράτησης του Χριστιανισμού στην Ισπανία.

Μάλιστα, το καμπαναριό του είναι παλιός μιναρές. Στο εσωτερικό του βρίσκονται 80 παρεκκλήσια. Είναι επίσης ένα θαυμάσιο δείγμα εκκλησιαστικής διακόσμησης (έχει ανακηρυχτεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO), ενώ εκεί έχει ταφεί και ο Χριστόφορος Κολόμβος.

Καθεδρικός του Μιλάνου, Ιταλία

Ακόμα ένας μεγάλος καθολικός ναός (έκταση 10.186 τ.μ.) και μάλλον η ωραιότερη γοτθική εκκλησία παγκοσμίως. Οι Μιλανέζοι φαίνεται πως πάντα επιθυμούσαν την κατασκευή ενός ναού, στο κεντρικότερο σημείο της πόλης, καθώς ήδη από το 355 μ.Χ. το σημείο καταλαμβάνει μία βασιλική αφιερωμένη στην Αγία Θέκλα,

Το Ντουόμο χτιζόταν όλο τον 15ο αιώνα, αλλά οι συνεχείς μετασκευές του κράτησαν μέχρι τον 19ο! Στεγάζει μια μεγάλη συλλογή εκπληκτικών αγαλμάτων, σαρκοφάγων, βωμών και διακοσμητικών στοιχείων και, βέβαια, δέχεται ένα τεράστιο αριθμό επισκεπτών κάθε χρόνο. Αν βρεθείτε στο Μιλάνο, σίγουρα αξίζει να βγάλετε μια φωτογραφία μπροστά στο ναό.

Καθεδρικός του Αγίου Ιωάννη, ΗΠΑ

Είναι ο μεγαλύτερος ναός της Επισκοπαλιανής Εκκλησίας και βρίσκεται στη Νέα Υόρκη. Με έκταση 11.200 τ.μ., δεσπόζει στο Μανχάταν και αποτελεί σύγχρονο κτίσμα, καθώς η οικοδόμησή του ξεκίνησε το 1892 και… ακόμα δεν έχει τελειώσει.

Η ολοκλήρωση του κυρίως ναού καθυστέρησε μέχρι το 1941 εξαιτίας προβλημάτων στη χρηματοδότηση και από τότε μικρή πρόοδος έχει σημειωθεί. Μετά τις ζημιές που προκάλεσε μια μεγάλη πυρκαγιά σε μέρος του ναού το 2001, ο ναός ανακαινίσθηκε και επαναφιερώθηκε το 2008.

Σε γοτθικό ύφος, έχει εντυπωσιακή ακουστική (στο εσωτερικό του γίνονται πολλές συναυλίες) και το Μεγάλο Εκκλησιαστικό Όργανο (όπως λέγεται το ένα από τα πέντε που διαθέτει) θεωρείται ένα από τα καλύτερα παγκοσμίως.

Σκάναρε και ακολούθησε την έρευνα

Μαρίλη Μπουφίδου, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *