Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Πλούτωνας

ΠΛΟΥΤΩΝΑΣ: Ο ΘΕΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΩ ΚΟΣΜΟΥ

Ο θεός Πλούτωνας ήταν ο βασιλιάς του κάτω κόσμου, και ο πιο φημισμένος θεός του Όλυμπου, όμως στην σύγχρονη εποχή ελέω των ταινιών και διαφόρων νουβελών τον έχουμε συνδυάσει, ως έναν κακό θεό που θέλει να κυριαρχεί στα πάντα ή στην όψη ως τέρας. Όμως η σημασία του στην ελληνική μυθολογία είναι ουσιαστική και πιο σημαντική από ότι νομίζουμε.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο Θεός Πλούτωνας έγινε ο βασιλιάς του Κάτω Κόσμου έπειτα από την νίκη των Ολύμπιων Θεών κατά των Τιτάνων, ο Δίας πήρε τον ουρανό, ο Ποσειδώνας τη θάλασσα και ο Πλούτωνας τον κάτω κόσμο.

Πλούτωνας

Ας δούμε την εξήγηση της λέξης Πλούτωνας, η λέξη ”Πλούτωνας” σημαίνει ”Πλούτος της γης”, οπού μέσα στη γη υπάρχει ο ορυκτός πλούτος, το πετρέλαιο, κάποιοι χαμένοι θησαυροί και αλλά πολύτιμα αγαθά. Όμως ο Πλούτωνας σημαντικό ρολό έπαιξε ως ρυθμιστής των εποχών.

Ο Πλούτωνας ερωτεύτηκε την ανίψια, την Περσεφόνη κι έτσι την άρπαξε από τη Δήμητρα για την κάνει γυναίκα. Η θεά Δήμητρα έψαξε παντού την κόρη της αλλά δεν τη βρήκε, μέχρι που κατάλαβε τι ακριβώς έγινε. Ο Πλούτωνας συμφώνησε με τη Δήμητρα, δηλαδή η Περσεφόνη να μείνει έξι μήνες στον Κάτω Κόσμο και έξι με τη μητέρα της. Όταν η Περσεφόνη ήταν με τη μητέρα της, είχαμε την άνοιξη και το καλοκαίρι, όμως όταν κατέβαινε στον Κάτω Κόσμο… ερχόταν το φθινόπωρο και ο χειμώνας.

Πλούτωνας

*Από το περιοδικό Rewild, 10ο τεύχος, Ιούνιος 2022, του αρθρογράφου Γιώργου Μπίτζιου

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *