Το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ είναι δυο από τα πιο διάσημα αθλήματα. Όλοι στο περίπου ξέρουμε τους κανόνες, αλλά λίγοι από εμάς έχουμε ασχοληθεί με τους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Πόσοι γνωρίζουν πόσοι αθλητές παίζουν; Ποιοι κανόνες ισχύουν; Η απάντηση σε όλα τα ερωτήματα είναι παρακάτω!
Ξεκινάμε με το ποδόσφαιρο. Ο «Βασιλιάς των σπορ», έχει δυο κατηγορίες, το 5Χ5 και το 7Χ7. Το πρώτο στην χώρα μας, είναι γνωστό ως το «ποδόσφαιρο των τυφλών», διότι αγωνίζονται αθλητές των κατηγοριών Β1,Β2 και Β3. Β1 είναι οι ομάδες ανθρώπων που δεν έχουν καθόλου όραση, ενώ Β2 και Β3 θεωρούνται οι αθλητές που βλέπουν μερικώς.
Φοράνε όλοι μάσκα ή οφθαλμεπίδεσμο για να κρύβονται τα μάτια, εκτός από τους δυο τερματοφύλακες. Στο εσωτερικό της μπάλας, βρίσκεται ένας ηχητικός μηχανισμός για να μπορούνε να ακούνε οι αθλητές την μπάλα. Η διάρκεια του, είναι 50 λεπτά. Χωρίζετε σε δυο ημίχρονα των 25’, ενώ στο ενδιάμεσο υπάρχει ένα διάλειμμα 10’. Ακολουθεί κανονικά τους κανόνες της FIFA, απλά με κάποιες διαφορές. Το γήπεδο, έχει διάμετρο 38-42 μέτρα, και πλάτος 18-22 μέτρα.
Σε περίπτωση που κάποιος ακουμπήσει την μάσκα ή οφθαλμεπίδεσμο άλλου αθλητή, τότε χρεώνεται φάουλ. Αν κάποιος μαζέψει 5 φάουλ, τότε γίνεται αλλαγή και δεν μπορεί να μπει ξανά στο παιχνίδι. Οποιοδήποτε κλωτσιά ή σπρώξιμο σε αντίπαλο παίκτη, χρεώνεται σαν φάουλ. Όμως υπάρχει μια διαφορά από το «κανονικό» ποδόσφαιρο. Στην περίπτωση που θεωρήσει ο διαιτητής κάτι τέτοιο, η ομάδα που κερδίζει το φάουλ εκτελεί πέναλτι από τα 6 μέτρα. Η ομάδα που θα αμυνθεί έχει δικαίωμα για αμυντικό τοίχος, μόνο αν έχει χρεωθεί 3 ομαδικά φάουλ ανά ημίχρονο.
Στον αγωνιστικό χώρο, δεν υπάρχει μόνο ένας διαιτητής. Εκτός του πρώτου, υπάρχει και μόλις ένας βοηθός σε αντίθεση με το «κανονικό» που υπάρχουν τρεις. Ο βοηθός κινείται παράλληλα των γραμμών, δίνοντας στήριγμα στον πρώτο.
Υπάρχουν διαφορές όμως και στο 7Χ7. Η διάρκεια του αγώνα είναι μία ώρα, χωρισμένο σε δυο ημίχρονα της μισής ώρας με διάλειμμα 15’. Το γήπεδο έχει μήκος 75 μέτρα και πλάτος 55 μέτρα. Όλοι οι κανονισμοί είναι ίδιοι, εκτός από τρείς. Στο 7Χ7:
- Δεν ισχύει ο κανόνας του offside.
- Ο τερματοφύλακας πρέπει με 4 κινήσεις να απομακρύνει την μπάλα από την περιοχή του. Αν δεν γίνει, τότε καταλογίζεται έμμεσο για την αντίπαλη ομάδα.
- Το πλάγιο άουτ να εκτελεστεί και με το ένα χέρι. Αυτό σημαίνει ότι ο ποδοσφαιριστής, μπορεί να αφήσει την μπάλα να κυλίσει στο έδαφος.
Οι αθλητές που αγωνίζονται σε αυτό, είναι όσοι ανήκουν στην κατηγορία C5, C6, C7, C8. Στην κατηγορία C5, ανήκουν οι αθλητές που χρειάζονται βοήθεια στο βάδισμα. Στην ισορροπία και το σουτ μπορούν μόνοι τους. Στο C6 βρίσκονται όσοι δεν χρειάζονται βοήθεια στο βάδισμα, αλλά στην ισορροπία. Αυτοί είναι συνήθως και οι πιο γρήγοροι. Στην C7 όσοι πάσχουν από ημιπληγία, ενώ στην C8 όλα είναι φυσιολογικά, με εξαίρεση την κινητική λειτουργία που προκαλεί έναν μικρό προβληματισμό.
Κατά την διάρκεια του αγώνα, πρέπει να βρίσκεται τουλάχιστον ένας αθλητής από C5 ή C6. Σε περίπτωση που κανένας αθλητής δεν ανήκει σε αυτές τις κατηγορίες, η ομάδα αγωνίζεται με έξι. Επιπλέον, απαγορεύεται να υπάρχουν πάνω από τρεις αθλητές της κατηγορίας C8.
Να συνεχίσουμε με το δεύτερο πιο διάσημο άθλημα στον κόσμο, το μπάσκετ. Δεν διαφέρει στον αριθμό των αθλητών με το «κανονικό», καθώς και τα δυο αποτελούνται από 5 αθλητές. Θυμίζετε για τον γρήγορο ρυθμό που έχει, τις πολύ καλές άμυνες 1V1 και τις συνεχόμενες επιθέσεις. Αγωνίζονται οι αθλητές με αμαξίδιο, το οποίο μπορεί να αποτελείτε από 3 ή 4 ρόδες (μια ή δυο μικρές μπροστά και δυο μεγάλες πίσω). Η διάμετρος του γηπέδου είναι 28×15, ενώ στους επίσημους αγώνες απαιτείτε ξύλινο δάπεδο.
Κάθε αθλητής βαθμολογείται από την ισορροπία, την δυνατότητα χειρισμού της μπάλας και τον χειρισμό του αμαξιδίου. Αναλόγως όλα αυτά, αξιολογούνται από 0,5 μέχρι 4,5. Κάθε ομάδα, πρέπει στην βασική πεντάδα της να έχει βαθμολογία μέχρι 14,5 βαθμούς.
Οποιαδήποτε επαφή με τον αντίπαλο παίκτη ή με το αμαξίδιο, καταλογίζεται φάουλ. Εκτός αυτού, υπάρχουν κάποιοι κανόνες που διαφέρουν. Το μπάσκετ των παραολυμπιακών ισχύει ότι:
- Το παιχνίδι ξεκινάει με jump ball. Για όσους δεν γνωρίζουν, ο διαιτητής πετάει την μπάλα στο κέντρο του γηπέδου και όποιος την πιάσει πρώτος ξεκινάει επίθεση. Σε ενδεχόμενο jump ball κατά την διάρκεια του αγώνα, η μπάλα δίνεται απευθείας στην ομάδα που έχασε το αρχικό.
- Απαγορεύεται να ακουμπήσουν το έδαφος. Σε περίπτωση που κάνουν κίνηση με το αμαξίδιο που θεωρηθεί ότι μπορεί να έρθει σε επαφή με το έδαφος, χρεώνεται φάουλ.
- Ο κάθε αθλητής, πρέπει να κάνει μια ντρίμπλα (να χτυπήσει την μπάλα κάτω) ανά δύο ωθήσεις των τροχών τουλάχιστον. Σε περίπτωση που κάνει παραπάνω ωθήσεις χωρίς ντρίμπλα, ο διαιτητής καταλογίζει «βήματα».
Σκάναρε και δες περισσότερα
Δημήτρης Κωνσταντάκης, Αθλητικογράφος