ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΠΛΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ;

ΟΠΛΑ μαζικής καταστροφής (ΟΜΚ) είναι όπλα τα οποία έχουν την ικανότητα να προκαλέσουν θάνατο και καταστροφή σε μια τόσο μεγάλη κλίμακα και χωρίς καμία διάκριση που μόνο η ύπαρξη αυτών στα χέρια εχθρικής δύναμης θεωρείται θανάσιμος κίνδυνος. Στην μοντέρνα εποχή τα όπλα μαζικής καταστροφής είναι είτε πυρηνικά, είτε βιολογικά, είτε χημικά.

Η διασπορά των Όπλων Μαζικής Καταστροφής (Πυρηνικών, Χημικών, Βιολογικών Όπλων), των φορέων τους, καθώς και των σχετικών τεχνολογιών, αποτελεί σήμερα μία από τις σοβαρότερες απειλές για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Η χρήση των Όπλων Μαζικής Καταστροφής (ΟΜΚ) έρχεται σε πλήρη αντίθεση με ό,τι πρεσβεύει το Διεθνές Δίκαιο. Και, ειδικότερα, το Ανθρωπιστικό Δίκαιο.

ΕΙΔΗ ΟΠΛΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ

ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ

Είναι μια συσκευή που χρησιμοποιεί την σχάση των ατόμων για να δημιουργήσει μια τεράστια έκρηξη.

ΧΗΜΙΚΑ ΟΠΛΑ

Η Σύμβαση για αυτά αναγνωρίζει τα όπλα αυτά ως εξής: “… κάθε χημική ουσία, η οποία μέσω της χημικής της δράσης της στις διαδικασίες της ζωή, μπορεί να προκαλέσει θάνατο, προσωρινή ανικανότητα ή μόνιμη βλάβη σε ανθρώπους και ζώα”.

Ο ρυθμιστικός παράγοντας για τα όπλα αυτά είναι η Σύμβαση για την Απαγόρευση της Ανάπτυξης, Παραγωγής, Αποθήκευσης και Χρήσης Χημικών Όπλων και Καταστροφής τους. Ο σκοπός της συμφωνίας αυτής είναι να εξαλειφθούν τελείως τα χημικά όπλα από τα οπλοστάσια μεγάλων δυνάμεων.

Απεχθή από τις Μεγάλες Δυνάμεις. Ιδίως μετά τη χρήση τους στον Α ́ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πολλά πρωτόκολλα, όπως η Συνθήκη της Γενεύης περιορίζουν κατά πολύ τη χρήση Χημικών Όπλων στα πεδία μαχών.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΟΠΛΑ

Παρασκευάζονται για να προκαλέσουν ζημιά, μόνιμη ή προσωρινή, ή και θάνατο στους οργανισμούςστους οποίους τα χρησιμοποιούν μέσω βιολογικών (μικρόβια,τοξίνες, ασθένειες) παραγόντων.

Στο πλαίσιο του Βιολογικού Πολέμου τα Βιολογικά Όπλα δεν χρησιμοποιούνται μόνο ενάντια στους στρατιώτες. Αλλά και σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις προκειμένου αυτές να μην μπορούν να θρέψουν πληθυσμό.

Η Συνθήκη της Γενεύης απαγορεύει την χρήση Βιολογικών Όπλων μεταξύ εθνών, αλλά δεν αποτρέπει την αποθήκευση και ανάπτυξη τους. Το 1972 έγινε μια νέα σύμβαση για τα βιολογικά όπλα, η Σύμβαση για τα Βιολογικά Όπλα η οποία τερμάτισε πολλά μυστικά προγράμματα κρατών που έως τότε ανέπτυσσαν Βιολογικά Όπλα.

Σκάναρε και συνέχισε να διαβάζεις την έρευνα:

Δημήτρης Ν. Γιαννόπουλος, Ερευνητής

page6image3111246064

 

 

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *