ΚΩΔΙΚΑΣ ΑΤΜΠΑΣ
Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΑΤΜΠΑΣ πρόκειται για εβραϊκό σύστημα κωδικοποίησης, που χρονολογείται από το 500 π.Χ. Χρησιμοποιεί τα γράμματα του εβραϊκού αλφαβήτου σε ένα σύστημα αντικατάστασης, που κάθε γράμμα αντικαθίσταται από το αντίστοιχο γράμμα που απέχει με ίση απόσταση από την αντίθετη άκρη του αλφαβήτου. Πιο απλά, το πρώτο γράμμα αντικαθίσταται από το τελευταίο, το δεύτερο από το προτελευταίο και ούτω καθεξής. Ο κώδικας Ατμπάς έχει χρησιμοποιηθεί στο βιβλίο του Ιερεμία και έχει συσχετιστεί με τις εσωτερικές μεθοδολογίες του εβραϊκού μυστικισμού. Καθώς και με τις μεταφράσεις και τις ερμηνείες των εβραϊκών ιερών κειμένων, όπως είναι η Καμπάλα.
Το εβραϊκό αλφάβητο (Αλεφ,μπετ) με λατινικούς χαρακτήρες:
A(Αλεφ) B(μπετ) G(γκίμελ) D(ντάλεθ) H(χέι) V(βαβ) Z(ζαγκίν) Ch(τσετ) T(τετ) Y(γιουντ) K(καφ) L (λαμέντ) M(μεμ) N(νουν) S(σαμέχ) O(αγίν) P(πέι) Tz(τζαντίκ) Q(κουφ) R(ρις) Sh(σιν) Th(ταβ)
Τα εβραϊκά γράφονται από τα δεξιά προς τα αριστερά. Στην επίσημη εβραϊκή γραφή δεν γράφονται τα φωνήεντα. Στα εβραϊκά το σύμβολο του φθόγγου Sh μπορεί να προφερθεί και ως S, ανάλογα με το πού τονίζεται η λέξη. Με τον ίδιο τρόπο το γράμμα P μπορεί να προφερθεί και ως F. Ενώ το γράμμα V αντικαθιστά πολλές φορές το φωνήεν O.
Πίνακας αντικατάστασης με σύστημα αναδίπλωσης
A B G D H V Z Ch T Y K
Th Sh R Q Tz P O S N M L
Παράδειγμα Κώδικα Ατμπά
α) Η λέξη Μπαφομέτ στα εβραϊκά χωρίς τα φωνήεντα γράφεται: B-P-V-M-Th BPVMTh
αν χρησιμοποιείσουμε τον κώδικα η λέξη γίνεται: Sh-Y-P-Y-A, ShYPYA, δηλαδή στα ελληνικά η λέξη ΣΟΦΙΑ.
β) Η λέξη Σεσάκ στα εβραϊκά χωρίς φωνήεντα γράφεται: Sh-Sh-K, ShShK
αν χρησιμοποιήσουμε τον κώδικα η λέξη γίνεται: B-B-L, BBL, δηλαδή στα ελληνικά η λέξη Βαβέλ.
Σύστημα αναδίπλωσης
Αυτό το σύστημα ισχύει για όλους τους κώδικες που στηρίζονται στην αντικατάσταση γραμμάτων. Γράψτε το πρώτο μισό του αλφαβήτου από τα αριστερά προς τα δεξιά και ύστερα από κάτω το δεύτερο μισό από τα δεξιά προς τα αριστερά.
ΚΩΔΙΚΑΣ ΛΕΣΤΕΡ
Χρονολογείται στις σημειώσεις του Leonardo Davinci, που χρονολογούνται μεταξύ του 1506 και του 1510. Οι σημειώσεις αυτές αναφέρονται σε θέματα όπως αστρονομία, ιδιότητες νερού κ.α. Αυτές οι σημειώσεις όμως έχουν γραφεί με κατοπτρική γραφή. Δηλαδή οι λέξεις είναι γραμμένες αντίστροφα με τρόπο ώστε το κείμενο να φαίνεται ασυνάρτητο και μόνο μέσα από καθρέπτη να μπορούσε να διαβαστεί. Ο κώδικας αυτός πήρε το όνομα του από τον Άγγλο Κόμη Λέστερ που τις αγόρασε το 1717. Σήμερα, ο κάτοχος αυτών των σημειώσεων είναι ο γνωστός Μπίλ Γκέϊτς, που τις αγόρασε στο ποσό των 30.8 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία το 1994.
Εύκολος τρόπος γραφής του κώδικα είναι να γράφεις κανονικά κι έπειτα να γυρίσεις το χαρτί από την ανάποδη και να ξεπατικώσεις τις γραμμές του κειμένου.
Παράδειγμα Κώδικα Λέστερ
α) λέξεις γραμμένες με κατοπτρική γραφή: ΝΩΙΣ ΣΗΤ ΥΟΝΙΟΚ
αν χρησιμοποιήσουμε τον κώδικα καθώς και έναν καθρέφτη διαβάζουμε: ΚΟΙΝΟΥ ΤΗΣ ΣΙΩΝ
β) λέξεις γραμμένες με κατοπτρική γραφή: ΣΕΤΟΠΠΙ ΣΕΤΪΑΜ
αν χρησιμοποιήσουμε τον κώδικα καθώς και έναν καθρέφτη διαβάζουμε: ΝΑΪΤΕΣ ΙΠΠΟΤΕΣ
ΚΩΔΙΚΑΣ ΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΙΣΗΣ ΣΚΟΠΙΜΩΝ ΜΗΝΥΜΑΤΩΝ (ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ)
Λέγεται και καβαλιστική ερμηνεία. Ο κώδικας αυτός αντιστοιχεί αριθμούς σε γράμματα σύμφωνα με την σειρά που έχουν.
Σύμφωνα με το Αγγλικό αλφάβητο έχουμε:
A(1) B(2) C(3) D(4) E(5) F(6) G(7) H(8) I(9) J(10) K(11) L(12) M(13) N(14) O(15) P(16) Q(17) R(18) S(19) T(20) U(21) V(22) W(23) X(24) Y(25) Z(26)
Ο κώδικας αυτός πάντα συσχετίζει δύο στοιχεία και παραπάνω.
Παράδειγμα Κώδικα Γεωμετρίας
1ο στοιχείο: MONA LISA
Σύμφωνα με τον κώδικα (13+15+14+1)=(12+9+9+1)=84
2ο στοιχείο: LA GIOCCONDA
σύμφωνα με τον κώδικα: (12+1)+(7+9+15+3+3+15+14+4+1)=84
3ο στοιχείο :LEONΑRDO
Σύμφωνα με τον κώδικα: (12+5+15+14+1+18+4+15)=84
Εφαρμόζοντας τον κώδικα φαίνεται να υπάρχει μια αριθμητική συσχέτιση ανάμεσα στα 3 στοιχεία.
ΚΩΔΙΚΑΣ ΚΑΤΟΠΤΡΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ
Οι λέξεις και τα σύμβολα τα οποία είναι γραμμένα ή σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μπορούν να διαβαστούν και ανάποδα.
Παράδειγμα:
Σκάναρε και προχώρησε την έρευνα:
Πρόδρομος Κοφσανίδης, Ερευνητής