Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΙΠΤΑΜΕΝΟΥ ΟΛΛΑΝΔΟΥ;

Για περισσότερα από 150 χρόνια, ο θρύλος του ΙΠΤΑΜΕΝΟΥ ΟΛΛΑΝΔΟΥ αναφέρεται στις συζητήσεις των ναυτικών. Πολλοί αναφέρονται σε ένα τρικάταρτο ολλανδικό ιστιοφόρο, με κόκκινα πανιά του 17ου αιώνα. «Ο Ολλανδός». Τελικά, οι μύθοι και οι δοξασίες δεν αφορούν το πλοίο, αλλά τον καπετάνιο του.

Ο πιο διαδεδομένος θρύλος είναι εκείνος που μιλά για έναν καπετάνιο με το όνομα Hendrick Van der Decken. Με το πλοίο του «Ο Ολλανδός», στα μέσα του 17ου αιώνα, κατευθύνεται από το Άμστερνταμ προς την Ινδία, όταν πέφτει σε μεγάλη καταιγίδα στο ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας.

Υπερβολικά σίγουρος στο ταλέντο του, βεβαιώνει τους ναύτες ότι θα καταφέρει να διαπλεύσει το ακρωτήρι «ακόμη κι αν χρειαστεί να φτάσει το πλοίο μέχρι το τέλος του κόσμου».Το μόνο που κατάφερε ήταν να βυθίσει το πλοίο αύτανδρο. Ως τιμωρία για την ανοησία του, το πλοίο είναι καταδικασμένο να παλεύει στην αιωνιότητα με τις καταιγίδες.

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΚΔΟΧΗ ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ

Μια άλλη άποψη του θρύλου, λέει για ένα καπετάνιο με το όνομα Barent Fokke, γύρω στο 1650. Ο άγριος και βάρβαρος χαρακτήρας του είναι γνωστός σε όλους τους ναυτικούς. Αλλά το πλοίο του ήταν το πιο γρήγορο από όλα.

Μπορούσε να κάνει την απόσταση Άμστερνταμ – Μπατάβια (Τζακάρτα-Ινδονησία) σε τρεις μόλις μήνες! Ήταν αρκετά εκπληκτικό κατόρθωμα για την εποχή, κατόρθωμα απίστευτο, αν και σύμφωνα με πολλούς, δεν επέμβει ο ίδιος ο Διάβολος. Έτσι, όταν το πλοίο εξαφανίζεται μια μέρα στη θάλασσα, γεννιέται ένας θρύλος. Που το θέλει να διασχίζει στους αιώνες τις θάλασσες, καταραμένο γιατί διέπραξε συμφωνία με το Διάβολο.

Σύμφωνα με μια τρίτη εκδοχή, ο καπετάνιος του πλοίου λεγόταν Van der Staten. Αυτός τιμωρήθηκε να περιπλανιέται αιωνίως στις θάλασσες γιατί ήταν το μοναδικό πλοίο που σάλπαρε από το Άμστερνταμ για τα ανοιχτά, ημέρα Μεγάλης Παρασκευής.

Μια τέταρτη εκδοχή αναφέρεται σε ένα καπετάνιο ονομαζόμενο Ramhout van Dam. Επί των ημερών του είχαν γίνει τρομερά αλλά και ανεξήγητα εγκλήματα στο πλοίο. Σε ένα ταξίδι, το πλήρωμα είχε χτυπηθεί από πανούκλα και δεν μπορούσε να «δέσει» σε κανένα λιμάνι λόγω απαγόρευσης. Εκτότε πλοίο και πλήρωμά είναι καταδικασμένοι να πλέουν για πάντα.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΙΠΤΑΜΕΝΟΥ ΟΛΛΑΝΔΟΥ

Πολλοί ναυτικοί ορκίζονταν σε ό,τι πιο ιερό είχαν για την εμφάνιση του ΙΠΤΑΜΕΝΟΥ ΟΛΛΑΝΔΟΥ. Μια πρώτη αναφορά γίνεται το 1835. Ένα αγγλικό εμπορικό πλοίο στο ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας πλέει ξαφνικά σε πορεία σύγκρουσης, με ενα παλιό τρικάταρτο ιστιοφόρο,το οποίο εξαφανίζεται μέσα σε καταιγίδα. Ενώ ο καιρός ήταν κάλος!

Η πιο συγκλονιστική μαρτυρία είναι αυτή του πληρώματος του πλοίου Η.M.S. Bacchante, που άνηκε στο Βασιλικό Στόλο του Βρετανικού Ναυτικού. Ο νεαρός δούκας του Γιόρκ και μελλοντικός βασιλιάς της Αγγλίας 13χρονος Γεώργιος ο Ε’, ταξίδευε ως σημαιοφόρος του πλοίου.

Τη νύχτα της 11ης Ιουλίου 1881, το πλοίο βρισκόταν στο ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας. Ένα φως εμφανίζεται στο σκοτάδι και μαζί μ’ αυτό ξεπροβάλλει ένα πλοίο, περιτριγυρισμένο από μια τρομακτική κοκκινωπή αύρα και «κόβει» το δρόμο στο Η.M.S. Bacchante.

Κάποιοι από το πλήρωμα τρέχουν στην πρύμνη για να δουν το φαινόμενο. Αλλά το πλοίο εξαφανίζεται στο σκοτάδι το ίδιο μυστήρια όπως και εμφανίσθηκε. Ο δούκας, όπως και δώδεκα μέλη του πληρώματος, παρατηρούν άφωνοι το θέαμα.

Την ίδια νύχτα, ο ναύτης που αντελήφθη πρώτος το πλοίο – φάντασμα, έπεσε από το κατάρτι και σκοτώθηκε. Μερικές εβδομάδες αργότερα, ο ναύαρχος του πλοίου πεθαίνει. Για κάποιους, τα δραματικά αυτά γεγονότα συνδέονται με την περίεργη εμφάνιση του πλοίου.

ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΛΕΥΚΟ ΦΩΣ

Το 1887, το πλήρωμα του αμερικάνικου πλοίου Orion, κατευθυνόμενο από το Σαν Φρανσίσκο στην Κίνα, παρατηρεί μπροστά του ένα παλιό τρικάταρτο ιστιοφόρο που φωτίζεται από ένα παράξενο άσπρο -όμως- φως. Για μια στιγμή το ιστιοφόρο πλησίασε για να εξαφανιστεί ξαφνικά και πάλι. Τα πανιά του ήταν ορθάνοιχτα ενώ φυσούσε πολύ βίαιος άνεμος.

Το 1939, ένα ιστιοφόρο γίνεται αντιληπτό από την ξηρά από μια εκατοστή ανθρώπων που βρίσκονται σε ακτή της Νότιας Αφρικής. Το ιστιοφόρο που έχει πάντα τα πανιά του ορθάνοιχτα διασχίζει τη θάλασσα με μεγάλη ταχύτητα,μέσα σε μια δυνατή τρικυμία, πότε βυθίζεται και πότε ξαναφαίνεται, τη στιγμή που δεν υπάρχει η παραμικρή πνοή ανέμου, για να εξαφανιστεί μυστηριωδώς μπροστά στα έκπληκτα μάτια των ανθρώπων της παραλίας.

Τελευταία επίσημα καταγραφή εμφάνισης του πλοίου είναι το 1940 όπου τα μέλη ενός πληρώματος έδωσαν μια ακριβή περιγραφή του σκαριού του πλοίου μη γνωρίζοντας το μύθο του Ιπτάμενου Ολλανδού. Kάπου εκεί άρχισε να χάνεται και το μυστήριο του ΙΠΤΑΜΕΝΟΥ ΟΛΛΑΝΔΟΥ.

Σκάναρε και ακολούθησε την ερευνα:

Σουζάνα Μπάκα, Υπεύθυνη Εκδοτικού Οίκου GRD Books

 

Share this!

1 σκέψη για το “ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΙΠΤΑΜΕΝΟΥ ΟΛΛΑΝΔΟΥ;”

  1. Φοβερο!!!!!! Υπάρχει συσχετισμός άμεσος με την ταινία Πειρατές της Καραιβικής και με την Ελληνική Μυθολογία. Καλυψώ, ασκός του αιόλου κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *