Μπορεί να σηκώσω θύελλα αντιδράσεων με αυτά που θα διαβάσετε, αλλά σε αυτόν τον πόλεμο, μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, η Κυβέρνησή μας έχει σημειώσει πολλές λάθος κινήσεις, Έλληνα, που ταΐζεσαι καθημερινά με την προπαγάνδα των μέσων μαζικής ενημέρωσης, για να μην καταλαβαίνεις ποια θα έπρεπε να ήταν η πραγματική μας στάση. Ναι, τάσσεσαι λάθος σε έναν πόλεμο που προήλθε από τους λάθους χειρισμούς της διπλωματικής πολιτικής δύο κρατών, που όλα αυτά τα χρόνια πλήρωναν με τις ζωές τους κάποιοι πολίτες λόγω καταγωγής, σε έναν άτυπο εμφύλιο πόλεμο.
Γι’αυτό δεν θα έπρεπε να επιλέξεις στρατόπεδο τόσο ανεύθυνα και βιαστικά (βασικά δε θα έπρεπε να διαλέξεις καν στρατόπεδο), όπως και να συγχωρέσεις τις επιλογές της όποιας κυβέρνησής σου. Δηλαδή, αυτές που σε βάζουν σε έναν πόλεμο χωρίς την έγκρισή σου ή χωρίς την έγκριση της ολομέλειας της Ελληνικής Βουλής, για μία Ουκρανική Κυβέρνηση που δεν είχε, ούτε έχει, ξεκάθαρη εθνική θέση απέναντί σου.
Ναι, είναι λάθος η στήριξή σου σε αυτήν την Ουκρανική Κυβέρνηση,εφόσον δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της για την κάθε ανθελληνική της στάση. Όπως τότε,τον Ιούλιο του 2021, που με μια θολή και με πολλά παραθυράκια απόφαση η Ουκρανία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι δημιούργησε θύελλα αντιδράσεων αφού έπαψε να αναγνωρίζει – ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ – μετά από πολλούς αιώνες παρουσίας της εκεί, την ελληνική μειονότητα.
Στην ίδια ακριβώς κίνηση προχώρησε η κυβέρνηση Ζελένσκι και για τη ρωσική μειονότητα, μη αναγνωρίζοντάς την πλέον ως γηγενή, κάτι που αντίθετα, έκανε για τους τουρκογενείς Τατάρους. Βέβαια, τα παπαγαλάκια των media έτρεξαν να αναφέρουν πως δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την ελληνική μειονότητα, «που διαθέτει κράτος », όπως αναφέρουν σωστά τα ψιλά γράμματα του ψηφίσματος, ξεχνώντας όμως όλους αυτούς τους Έλληνες της περιοχής, οι οποίοι είναι πραγματικά αυτόχθονες (καθώς η παρουσία τους εντοπίζεται ήδη από τον 7ο αι. π.Χ.), και η απόφαση γι’ αυτούς ισχύει κανονικά.
Επίσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (europarl.europa.eu), η Ουκρανική Βουλή, με νόμο, έχει απαγορεύσει τη χρήση μειονοτικών γλωσσών όπως τα ελληνικά, τα ρωσικά και τα ουγγρικά, αντίθετα σε κάθε αρχή δικαίου, ελευθεριών, πολιτισμού, προόδου και δημοκρατίας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Επιπρόσθετα, η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων κ. Αλεξάνδρα Προτσένκο – Πιτσάτζη έκανε λόγο, σε τηλεοπτικό σταθμό της Ελλάδας, για απειλητική ατμόσφαιρα, ενώ κατήγγειλε προπηλακισμούς και ξυλοδαρμούς.
Ας μην ξεχνάμε, όμως, και τη στάση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την κατεχόμενη Κύπρο, όπου στην ομιλία του ενώπιον της Κυπριακής Βουλής μέσω τηλεδιάσκεψης, δεν έκανε καμία αναφορά στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, πριν την απότομη διακοπή της σύνδεσής την ώρα που η Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, σε μία συγκλονιστική ομιλία ανέλυε το τι βιώνει η Κύπρος από το 1974 λόγω της τουρκικής εισβολής στη Μεγαλόνησο.Την ενόχλησή του για τη μη καταδίκη της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εξέφρασε ανοιχτά και χωρίς φόβο, κι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
Δημοσιεύματα του Κυπριακού τύπου έβαλαν τέλος και στις φήμες, ότι το κυπριακό υπουργείο Άμυνας θα έδινε όπλα στον Ζελένσκι. Μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Κυπριακής Βουλής, ο υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης, εξήγησε ότι, η Κύπρος θα στείλει μόνο ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία. Κάτι που θα μπορούσαμε να κάνουμε κι εμείς δηλαδή, αν ο δικός μας πρωθυπουργός δεν καλόβλεπε (όπως αναφέρουν ορισμένοι αναλυτές), σαν επόμενο βήμα της καριέρας του τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ.
Γι’ αυτούς και πολλούς ακόμα λόγους δε θα έπρεπε να ταχθούμε ως πολεμικοί σύμμαχοι αυτής της Ουκρανικής κυβέρνησης.Κάτι που ούτε το ίδιο το ΝΑΤΟ δεν έκανε επίσημα. Βέβαια, αυτό δεν αναιρεί πως δε θα πρέπει πάντα να είμαστε αλληλέγγυοι σε κάθε άμαχο πληθυσμό, κάθε χώρας που βρίσκεται σε εισβολή.
Όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση, η απόφαση και η αποστολή στρατιωτικού υλικού (αντί μόνο ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους) από τη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και η απέλαση Ρώσων διπλωματών από τη χώρα μας τη μέρα που ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και οι ναζιστές των ταγμάτων του Αζόφ, χειροκροτούνταν από ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ μέσα στην Ελληνική Βουλή, εκτός από επικίνδυνες επιλογές που δεν εγκρίνονται από τον Ελληνικό λαό και βάζουν σε κίνδυνο τη χώρα τόσο σε εμπορικό/τουριστικό, όσο και σε πολεμικό επίπεδο, είναι ντροπή για την Ελληνική Δημοκρατία και ατίμωση προς τα κόκκαλα των προγόνων μας.
Σκάναρε και δες περισσότερα
Χάρης Κουτσιαύτης, Ερευνητής
Κάποτε ο Macron είπε ότι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δεν έχει κεφάλι και είχε δικιο!… ο Μητσοτάκης κανει για αυτη τη θεση το απεδειξε επανειλημμένα ότι και αυτός είναι άδειος! Εάν και οι δύο είχαν κεφάλι οι λαοί δεν θα βίωναν αυτό που συμβαίνει σήμερα. Άχρηστοι και οι δύο τούς!