Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ρεάλ Μαδρίτης-Μπαρτσελόνα

Το μεγαλύτερο παιχνίδι του Ισπανικού Πρωταθλήματος και ένα από τα σημαντικότερα της Ευρώπης με δύο εκ των λαοφιλέστερων ομάδων παγκοσμίως. Καταλανοί εναντίον Μαδριλενων. 

Οι οπαδοί της Μπαρτσελόνα ήταν ανέκαθεν αριστεροί, ενώ εκείνοι της βασίλισσας φιλοδεξιοί. Ωστόσο, η κόντρα μεταξύ των δύο ομάδων «φούντωσε» για τα καλά όταν ο δικτάτορας Φράνκο όρισε ως κέντρο εξουσίας του τη Μαδρίτη, απαγορεύοντας σε Καταλανούς και Βάσκους να χρησιμοποιούν τις τοπικές διαλέκτους και να τιμούν τα ήθη και τις παραδόσεις τους. Όταν το 1936 ο στρατός δολοφόνησε τον πρόεδρο της Μπαρτσελόνα και ηγέτη του αριστερού κόμματος της Καταλωνίας, Γιοζέπ Σουνιόλ, οι Καταλανοί μίσησαν τον Φράνκο και μαζί με αυτόν τη Ρεάλ. Η Ρεάλ Μαδρίτης ήταν η αγαπημένη του ομάδα και ο δικτάτορας χρησιμοποιούσε τις επιτυχίες της για την προπαγάνδα του. Το γήπεδο της Μπαρτσελόνα έγινε τόπος διαμαρτυρίας εναντίον του φασιστικού καθεστώτος μιας και ποτέ κανείς από τους ανθρώπους του Φράνκο δεν τόλμησε να πατήσει το πόδι του εκεί. 

Ερυθρός Αστέρας – Παρτιζάν

Η πολιτική διαμάχη ανάμεσα στους οπαδούς των δύο ομάδων γεννήθηκε το 1945 στην ενωμένη Γιουγκοσλαβία και συνεχίζεται αμείωτη μέχρι σήμερα σε Σερβικό έδαφος.  

Ο Ερυθρός Αστέρας ιδρύθηκε από τον κομμουνιστικό συνασπισμό της εποχής για να ακολουθήσει λίγο αργότερα η ίδρυση της Παρτιζάν από το στρατό της Γιουγκοσλαβίας. Με τον καιρό οι «μάχες» μεταξύ τους εξελίχθηκαν σε «μάχες» μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης.

Ρόμα -Λάτσιο

Το «derby della capitale» (ντέρμπι της πρωτεύουσας) είναι το ντέρμπι με την μεγαλύτερη ένταση στην Ιταλία. Ρόμα εναντίον Λάτσιο, γνωστό και ως ντέρμπι της Αιώνιας Πόλης.  

Η κόντρα μεταξύ τους ξεκίνησε όταν ο δικτάτορας Μουσολίνι, θέλοντας να δημιουργήσει μία δυνατή ομάδα που θα ανταγωνιζόταν τις μεγάλες ομάδες του Βορρά, προχώρησε στην συγχώνευση των ομάδων της Ρώμης Ρόμαν, Άλμπα Αουντάτσε και Φορτιντούτο. Από την τριπλή αυτή συγχώνευση δημιουργήθηκε η Ρόμα. Η Λάτσιο, η οποία υπήρχε ήδη σαν ομάδα, δε δέχτηκε να συμμετάσχει στην συγχώνευση (κατάφερε να την «σώσει» ο φασίστας στρατηγός Τζιόρτζιο Βακάρο) και συνέχισε μόνη της. Ύστερα από εκείνο το σημείο, γεννήθηκε η αντιπαλότητα ανάμεσα στους οπαδούς των δύο ομάδων. Σήμερα, ο «πυρήνας» των οπαδών των «τζαλορόσι» είναι του αριστερού ή του κεντρώου χώρου, ενώ οι «γαλάζιοι» tifosi είναι δεξιοί ή ακροδεξιοί, με περιστατικά ρατσιστικής συμπεριφοράς να σημειώνονται κατά καιρούς. 

Σέλτικ και Ρέιντζερς

Η κόντρα μίσους της Σκωτίας μεταξύ Σέλτικ και Ρέιντζερς, λόγω της μακροχρόνιας αντιπαλότητας των δύο ομάδων της Γλασκώβης, ονομάζεται “the Old Firm”.  

Η ποδοσφαιρική τους κόντρα ξεκίνησε τον 20ο αιώνα, αλλά στην πραγματικότητα αποτελεί συνέχεια της θρησκευτική διαμάχης μεταξύ Προτεσταντών (Ρέιντζερς) και Καθολικών (Σέλτικ). Επίσης, κατά βάση, οι μεν είναι Ρεπουμπλικανοί οι δε Ενωτικοί, από τη μία Σοσιαλιστές, από την άλλη Συντηρητικοί. Ένα τεράστιο χάσμα χωρίζει τις δύο ομάδες. Οι «μπλέ» είναι κυρίως εθνικόφρονες (ιθαγενείς Σκωτσέζοι), ενώ οι «πράσινοι» Ιρλανδοσκωτσέζοι, γι’ αυτό και στο γήπεδό τους κυματίζουν σημαίες της Ιρλανδίας και όχι της Σκωτίας. 

Σκάναρε και προχώρησε την έρευνα:

Έρευνα, Γιώργος Μπίτζιος (αθλητικογράφος)

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *