Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΑΦΟΡΗΤΟΙ ΠΟΝΟΙ ΠΕΡΙΟΔΟΥ: ΓΙΑΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ;

«Πεθαίνω στον πόνο όταν έχω περίοδο, δεν μπορώ να κάνω τίποτα», είναι μια φράση που πολύ συχνά ακούγεται. Και όμως ακόμα και ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό των γυναικών δεν μπορεί να καταλάβει.

Παρόλα αυτά συμβαίνει. Υπάρχει ένα 15% των γυναικών που οδηγείται ακόμα και στο νοσοκομείο τις ημέρες της περιόδου.

Ο επιστημονικός όρος για την κατάσταση αυτή ονομάζεται δυσμηνόρροια, που στην ουσία περιγράφει επακριβώς την κατάσταση της γυναίκας που έχει ανυπόφορο πόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου, ο οποίος την αποτρέπει από το να συμμετέχει ενεργά στις καθημερινές της δραστηριότητες και να καταφεύγει σε φαρμακευτική αγωγή ακόμα και νοσηλεία.

Συνηθέστερα συμπτώματα

Τα συνηθέστερα συμπτώματα της δυσμηνόρροιας είναι πολύ έντονος πόνος στο χαμηλό μέρος της κοιλιάς, ο οποίος πολλές φορές αντανακλά τόσο στη μέση όσο και στην έσω ή έξω πλευρά των μοιρών.

Υπάρχουν δύο είδη δυσμηνόρροιας: Η πρωτοπαθής και η δευτεροπαθής δυσμηνόρροια.

περίοδο

Πρωτοπαθής δυσμηνόρροια

Η πρωτοπαθής δυσμηνόρροια, που παρουσιάζεται σε νεαρές γυναίκες έως και 20 ετών και σε όσες δεν έχουν τεκνοποιήσει, οφείλεται συνήθως σε ορμονικούς παράγοντες, και συγκεκριμένα στην υπερβολική παραγωγή της προσταγλανδίνης.

Δευτεροπαθής δυσμηνόρροια

Η δευτεροπαθής επηρεάζει ηλικίες από 25 – 40 ετών και οφείλεται κυρίως στις κύστες ωοθηκών ή στα ινομυώματα του ενδομητρίου.

Μάλιστα, σε αυτές τις περιπτώσεις ο πόνος είναι πιο έντονος και μεγαλύτερος σε διάρκεια. Τα πιο έντονα συμπτώματα αρχίζουν μία με δύο ημέρες πριν την έμμηνο ρύση και συνήθως διαρκούν για δύο με τρεις ημέρες αφού ξεκινήσει, και υποχωρούν με φαρμακευτική αγωγή.

περίοδο

Αντιμετωπίζεται;

Το θετικό πρόσημο στην κατάσταση είναι ότι αντιμετωπίζεται. Η ζέστη στην περιοχή λειτουργεί πολλές φορές καταπραϋντικά. Μια θερμοφόρα ή ένα ζεστό ντους θα μπορούσαν να βοηθήσουν την κατάσταση. Ωστόσο, σίγουρα οι γυναίκες καταφεύγουν στα αναλγητικά παυσίπονα για την αντιμετώπιση του πόνου.

Πάντως τα αντισυλληπτικά είναι εκείνα που χορηγούνται συχνότερα στις περιπτώσεις αυτές. Πιο συγκεκριμένα, βοηθάνε ως προς τη σύνθεση των προσταγλανδινών, ανακουφίζοντας από τον πόνο.

Στις περιπτώσεις δευτεροπαθούς δυσμηνόρροιας η αντιμετώπιση του πιθανού αιτίου, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την κατάσταση. Στην περίπτωση αυτή είναι αρκετές  περιστάσεις, οι οποίες  χρήζουν χειρουργικής παρέμβασης.

περίοδο

Άδεια τις δύο πρώτες ημέρες της περιόδου;

Η παροχή αδειών σε γυναίκες, κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσης τους, δεν συνιστά εξαίρεση, τουλάχιστον για κάποιες χώρες του πλανήτη.

Η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ινδονησία και η Ζάμπια είναι μερικές από αυτές, ενώ στη διαδικασία ψήφισης νομοσχεδίου, που θα απαιτεί από εταιρίες να παρέχουν τριήμερες άδειες σε γυναίκες που υποφέρουν από πόνους κατά την έμμηνο ρύση τους, βρίσκεται το ιταλικό κοινοβούλιο.

Στην Ινδία, μία σειρά από εταιρείες έχει υιοθετήσει ανάλογη προσέγγιση, δίνοντας τη δυνατότητα στις γυναίκες εργαζόμενες να αποχωρούν εφόσον υποφέρουν από πόνους.

Το ισπανικό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε σήμερα σχέδιο νόμου που δίνει στις εργαζόμενες το δικαίωμα να λαμβάνουν άδεια, όταν έχουν αφόρητους πόνους κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρήσεως.

Η έγκριση της νομοθεσίας θα καταστήσει την Ισπανία την πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θεσπίζει έναν τέτοιο νόμο.

Οι γυναίκες στην Ισπανία θα έχουν το δικαίωμα να μένουν στο σπίτι για όσο διαρκούν οι πόνοι περιόδου. Το εκτιμώμενο ετήσιο κόστος των 23,8 εκατομμυρίων ευρώ θα καλυφθεί από το κράτος.

Απαιτείται γνωμάτευση γιατρού για να δίδεται μια τέτοια άδεια από την εργασία.

Στις υπόλοιπες χώρες, ωστόσο, δεν πρόκειται για μια κοινή παροχή άδειας η οποία επαφίεται στην διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε εργοδότη, αλλά για μια θεσπισμένη πολιτική.

περίοδο

Σκάναρε και δες περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ

Μαριάννα Τσάμη, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *