Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΠΩΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΜΕ ΤΑ ΚΑΛΑΜΑΚΙΑ;

Oι Αρχαίοι Σουμέριοι είναι οι πρώτοι που ανακάλυψαν το καλαμάκι για να απολαμβάνουν την μπύρα τους και να αποφεύγουν τα ανεπιθύμητα υποπροϊόντα της ζύμωσης. Ήταν κατασκευασμένο από στέλεχος άχυρου, πολύ αργότερα, οι κάτοικοι της Αργεντινής και των γύρω περιοχών χρησιμοποιούσαν σιδερένια καλαμάκια  για να ανακατεύουν και να πίνουν το ματέ, ένα αφέψημα που μοιάζει με το τσάι.

Το πρώτο μοντέρνο καλαμάκι σχεδιάστηκε από τον Αμερικανό κατασκευαστή τσιγαρόχαρτων, Μάρβιν Στόουν. Στις 3 Ιανουαρίου 1888 έλαβε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για ένα χάρτινο καλαμάκι με επάλειψη από κερί. Ήταν αδιάβροχο, αλλά είχε πολύ μικρό σωλήνα και χρειάζονταν δύο καλαμάκια για την ανεκτή αναρρόφηση του υγρού. Κέρδισε, όμως, την εκτίμηση των καταναλωτών και στα τέλη του 19ου αιώνα η βιοτεχνία του Στόουν παρασκεύαζε περισσότερα καλαμάκια απ’ ότι τσιγαρόχαρτα. Το 1906 αυτοματοποίησε την παραγωγή, που ως τότε γινόταν με το χέρι.

Στις 28 Σεπτεμβρίου 1937, ο Αμερικανός μεσίτης Τζόζεφ Φρίντμαν έλαβε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το «σπαστό» καλαμάκι. Η αιτία για την επινόηση του αυτή ήταν ό,τι η μικρή του κόρη δεν μπορούσε να χειριστεί το ίσιο καλαμάκι πίνοντας το αναψυκτικό της.

Με την ευρεία χρήση του πλαστικού τη δεκαετία του ’60 άλλαξε και το υλικό κατασκευής του. Τα καλαμάκια είχαν μεγαλύτερη κοιλότητα κι έτσι ένα και μόνο ήταν αρκετό για την απόλαυση του αναψυκτικού ή του ποτού. Τότε έκαναν την εμφάνισή τους τα σπαστά και πολύχρωμα καλαμάκια.

Στην Ελλάδα  τη δεκαετία του ’70, το καλαμάκι αποτέλεσε απαραίτητο αξεσουάρ του φραπέ. Ταυτίστηκε τόσο πολύ με το εθνικό μας πλέον ρόφημα, που φραπεδιά χωρίς «σπαστό» καλαμάκι δεν νοείται στις μέρες μας και δεν πίνετε και αλλιώς.

Όλοι θυμόμαστε τον πρίγκιπα Κάρολο, όταν επισκέφτηκε την Αθήνα, προσπάθησε να πιει φρέντο εσπρέσο, χωρίς καλαμάκι, και του έμεινε στο στόμα το αφρόγαλο. Τελικά του έφτιαξαν ελληνικό καφέ.

Τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν οι φωνές για την αντικατάσταση του πλαστικού στο καλαμάκι από βιοδιασπώμενα υλικά προκειμένου να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Το πρόβλημα με τα χάρτινα καλαμάκια είναι ότι αφού ρουφάς παπαριάζει και παίρνεις την γεύση από το χαρτί. Σημασία έχει ότι έχουμε επιλογές.

Σκάναρε και δες περισσότερα

Μαρίλη Μπουφίδου, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *