Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΓΗΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΛΛΙ ΤΗΣ ΓΡΙΑΣ;

Από τη νεαρή ηλικία το μαλλί της γριάς δεν έπαψε να αποτελεί τον πειρασμό για τους λάτρεις των ζαχαρωτών. Ακόμη και κάποιοι που δεν το έχουν δοκιμάσει ποτέ στη ζωή τους, ίσως έχουν αναρωτηθεί έστω γιατί το μαλλί της γριάς θεωρείται ένα από τα πιο φημισμένα γλυκά… Τι το κάνει τόσο ξεχωριστό;

Μαθαίνουμε για το μαλλί της γριάς

 

Συνήθως συναντάμε το συγκεκριμένο ζαχαρωτό σε υπαίθριες εκδηλώσεις, όπως πανηγύρια, καρναβάλια και λούνα παρκ. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του είναι φυσικά η ζάχαρη και οι χρωστικές ουσίες. Βέβαια χρειάζεται και ένα μηχάνημα που να είναι ειδικά σχεδιασμένο για το μαλλί της γριάς, καθώς η θερμοκρασία παίζει σημαντικό ρολό για την επίτευξη της συνταγής.

 

 

 

 

Επιπλέον είναι απαραίτητο να κυμαίνεται από 100 – 200  βαθμούς Κελσίου και μέσα σε μόλις λίγα λεπτά είναι έτοιμο. Πλέον, τη συγκεκριμένη συσκευή μπορεί να την έχει όποιος θέλει στο σπίτι του ώστε να φτιάχνει με απόλυτη ευκολία το αγαπημένο ζαχαρωτό.

 

Η ιδέα

 

Αρχικά πρωτοεμφανίστηκε στην Ευρώπη τον 18ο αιώνα. Παρόλο που στην αρχή ήταν ένα ακριβό γλύκισμα των πλουσίων, στη συνέχεια έγινε πιο προσιτό στον κόσμο και σταδιακά επεκτάθηκε σε πολλές χώρες. Όσον αφορά για το πως προήλθε η ιδέα στο να δημιουργηθεί το μαλλί της γριάς ή αλλιώς «cotton candy», ένας οδοντίατρος ήταν η αφορμή.

 

 

 

Μπορεί από την μια πλευρά οι πλειοψηφία των οδοντιάτρων να υποστηρίζει ότι η ζάχαρη έχει κακές επιπτώσεις στα δόντια, όμως από την άλλη πλευρά ο William James Morrison ως οδοντίατρος, είχε ένα διαφορετικό όραμα. Ήταν ένας μανιώδης Αμερικανός εφευρέτης όπου ήθελε να φτιάξει μια μηχανή που αρχικά ονομάστηκε Fairy Floss. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο το έλεγαν Candy Floss.

 

 

Έτσι λοιπόν το 1897 σε συνεργασία με τον ζαχαροπλάστη John C. Wharton κατασκεύασε ένα ηλεκτρονικό μηχάνημα όπου έλιωνε την ζάχαρη και σε συνδυασμό με τον αέρα που έβγαζε, στην κατάλληλη θερμοκρασία βοηθούσε στην παρασκευή του γλυκού που έμοιαζε με βαμβάκι.

 

 

 

Η αναγνώριση

 

Μετά από λίγο καιρό η συσκευή παρουσιάστηκε στην Παγκόσμια Έκθεση του Σεντ Λούις,  το 1904 και γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Ωστόσο δεν έλειψαν και οι αντιζηλίες, καθώς ο Thomas Patton και ο Josef Delarose Lascaux, είχαν ισχυριστεί επίσης ότι εφηύραν τη μηχανή για το μαλλί της γριάς. Τελικά αποδείχτηκε ότι  δεν αληθεύει αυτή η κατηγορία και για αυτό ο William James Morrison, μαζί με τον John C. Wharton, παραμένουν ως εκείνοι οι πρωτοπόροι που συνέβαλαν σε αυτή την υπέροχη δημιουργία.

 

 

 

Σκάναρε και δες περισσότερα

Μάρω Τσαούση, Δημοσιογράφος

 

 

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *