Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΠΩΣ ΟΙ ΑΓΕΛΑΔΕΣ ΣΥΝΕΒΑΛΑΝ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΛΟΓΙΑΣ;

Για αιώνες η ευλογιά είχε ξεκληρίσει οικογένειες σε όλο τον κόσμο, μέχρι που ήρθαν οι αγελάδες.

Το πρώτο εμβόλιο στην ιστορία

 

Το πρώτο εμβόλιο που αναφέρεται στην ιστορία της Ιατρικής είναι το εμβόλιο ενάντια της ευλογιάς. Το 1796 ο Βρετανός παθολόγος, Edward Jenner (1749-1823), παρατήρησε ότι οι γυναίκες που άρμεγαν τις αγελάδες παρουσίαζαν φυσαλίδες στα χέρια τους, γνωστή ως δαμαλίτιδα και δεν νοσούσαν από ευλογιά.

Ακούστε την ανάγνωση του κειμένου

Ο Jenner χρησιμοποίησε το υγρό από τις φυσαλίδες αυτές και εμβολίασε ένα οκτάχρονο αγόρι, τον James Phipps, γιατί κανείς άλλος δεν ήθελε. O James, όταν ήρθε σε επαφή με άτομα που έπασχαν από ευλογιά, δε νόσησε. Το πρώτο εμβόλιο ήταν γεγονός.

 

Αυτή η μέθοδος του εμβολιασμού συνίστατο στη λήψη υγρού από φλύκταινες ευλογιάς και την εμφύτευση μετά από σκαριφισμούς στο δέρμα υγιών παιδιών, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται ελαφρότερη νόσηση, να καθίστανται άνοσα και να μην προσβάλλονται πλέον από τη φυσική ευλογιά.

 

Έστω και αργά, οι συμπατριώτες του Άγγλοι, αναγνωρίζοντας τις υπηρεσίες που προσέφερε στην ανθρωπότητα, τίμησαν τον Τζέννερ και έστησαν το μνημείο του, το 1857, στην πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου.

 

Ο 18ος αιώνας, τουλάχιστον για την Ευρώπη, μπορεί να χαρακτηριστεί ο αιώνας της Ευλογιάς, όμως, και ο αιώνας της πρώτης νίκης της Ιατρικής επιστήμης, επί μιας, από τις πιο θανατηφόρες επιδημικές νόσους όλων των εποχών.

 

 

Οι αντιεμβολιαστές

 

Πολλοί τότε αντιτάχθηκαν στον εμβολιασμό, καθώς δεν δέχονταν να βάλουν στο σώμα τους κάτι που προερχόταν από αγελάδα. Τότε ξεκίνησε μια στοχευμένη προπαγάνδα από τον τύπο της εποχής, ότι ο Jenner είναι απατεώνας και θα όσοι ακολουθήσουν τις πρακτικές του θα πεθάνουν νωρίτερα.

 

Η ιδέα του εμβολίου ξένισε πολλούς. Σε αυτό συνέβαλαν και επιπλοκές που άλλοτε σχετίζονταν με τη σύσταση ενός εμβολίου και άλλοτε όχι. Την εποχή εκείνη, δεν είχε καν κατακτηθεί η γνώση ότι οποιοδήποτε εργαλείο έρχεται σε επαφή με τον ανθρώπινο οργανισμό πρέπει να αποστειρώνεται, με αποτέλεσμα να γίνονται εμβολιασμοί με μολυσμένες βελόνες.

 

Ωστόσο, η δυσπιστία που πέρασε στη συλλογική μνήμη πολλών πληθυσμών σχετίζεται με την παντελή απουσία κώδικα δεοντολογίας στις δοκιμές των υπό σχεδιασμού φαρμάκων και εμβολίων. «Μαύρες» σελίδες στην ιστορία της ιατρικής έρευνας αφορούν τα πειράματα που ξεκίνησαν τη δεκαετία του ’40 στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ και στη Γουατεμάλα, με απώτερο στόχο την εξεύρεση θεραπείας  για τη σύφιλη.

 

 

Τι είναι το εμβόλιο

 

Ο τρόπος δράσης του εμβολίου βασίζεται επί της ουσίας στον νόμο των πιθανοτήτων. Δεν κάνουμε, λοιπόν, το εμβόλιο και αποκτούμε αυτόματα ανοσία, απλώς έχουμε λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουμε βαριά και περισσότερες να μη νοσήσουμε καθόλου.

 

Σκάναρε και ακολούθησε την έρευνα

Μαρίλη Μπουφίδου, Δημοσιογράφος

 

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *