Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΠΩΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ;

Είναι γνωστό πως στην Ελλάδα βλέπουμε την ΠΑΝΑΓΙΑ ως ιερό πρόσωπο. Ως ορθόδοξοι χριστιανοί, η Παναγία διαδραματίζει μεγάλο ρόλο στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες που ακολουθούν το ορθόδοξο δόγμα. Στις εορτές, στις προσευχές και στις εικόνες, που έχει το πρόσωπο της Θεοτόκου, δείχνει ο ορθόδοξος χριστιανός την αφοσίωση και την πίστη του.

Οι καθολικοί χριστιανοί έχουν ένα διαφορετικό είδος πίστης απέναντι στην Παναγία. Δηλαδή, δεν απαντάει απευθείας στις προσευχές αλλά ο Θεός από μέρους της. Πέραν αυτού, η Θεοτόκος έχει έναν κεντρικό ρόλο στην Καθολική Εκκλησία με παραπάνω γιορτές αφιερωμένες σε Αυτή και παραπάνω προσευχές.

Στην Ορθόδοξη Εκκλησία, η Παναγία είναι η πρώτη στη σειρά των αγίων, που αυτή η σειρά πάει ως εξής: Θεοτόκος, Άγγελοι, Προφήτες, Απόστολοι. Επίσης έχει αρκετές εορτές και αφιερωμένες εκκλησίες στο όνομά της. Αυτό συμβαίνει και στα άλλα δόγματα, αλλά οι ορθόδοξοι πέντε από τα δώδεκα μεγάλα γεύματα, ή αλλιώς το Δωδεκάορτον.

Οι προτεστάντες, ενώ αναγνωρίζουν την Παναγία ως μια ευλογημένη γυναίκα, δεν πιστεύουν ότι ανήκει στους αγίους. Δηλαδή ενώ αναγνωρίζουν και σέβονται τη ζωή της ως μια αναμάρτητη γυναίκα που έδωσε ζωή στον Υιό του Θεού και ένα μεγάλο σεβαστό παράδειγμα προς μίμηση. Δεν αναγνωρίζουν τη θέση της πιο ψηλά από τη μητέρα του Ιησού όπως κάνουν τα υπόλοιπα δόγματα.

Υπάρχουν πολλά ακόμα δόγματα τα οποία είναι μικρότερης κλίμακας σε πληθυσμό πίστης που έχουν τη δική τους ιδέα για την εικόνα της Παναγίας. Αλλά αυτά είναι τα πιο γνωστά, αναγνωρίσιμα και συνηθισμένα.

Σκάναρε και ακολούθησε την έρευνα:

Νίκος Μπακλατζής, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *