Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Disney

ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΤΗΣ DISNEY ΧΩΡΙΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑ;

Στις περισσότερες ιστορίες με πριγκίπισσες της Disney, αν όχι σε όλες, η κάθε πριγκίπισσα είχε τον δικό της προσωπικό πρίγκιπα ή και ήρωα με τον οποίο, παρά τις κακουχίες που συνέβαιναν κατά την διάρκεια της ταινίας, κατέληγαν πάντα μαζί και ευτυχισμένοι στο τέλος αυτής.

Όπως γνωρίζουμε, η Σταχτοπούτα έχει τον πρίγκιπα «Γοητευτικό», η Αουρόρα τον πρίγκιπα Φίλιππο, η Γιασμίν  τον Αλαντίν και η Άριελ τον Έρικ. Η μοναδική πριγκίπισσα που εμφανίζεται ανεξάρτητη και μόνη κατά τη διάρκεια ταινίας της Disney είναι η Moana.

Η Μoana διαφέρει από τις υπόλοιπες πριγκίπισσες της Disney. Δεν χρειάζεται να καταλήξει με κάποιον πρίγκιπα στο φινάλε της ταινίας. Επιπλέον, σε συνδυασμό με την Γιασμίν είναι οι μοναδικές που δεν είναι λευκές.

Η Moana είναι αμερικάνικη ταινία κινουμένων σχεδίων που κυκλοφόρησε το 2016 και είναι παραγωγή της Wolt Disney.

Disney

Moana

Η Moana στην ταινία είναι η κόρη μιας εθνοτικής ομάδας, η οποία έχει επιλεγεί από τον ίδιο τον ωκεανό για να επανενώσει ένα μυστικό κειμήλιο με μια θεά. Όταν το νησί της όμως πλήτετται από μια μάστιγα, η Moana ξεκινά να αναζητά ένα Μαουί προκειμένου να καταφέρει να επιστρέψει τη σωτηρία του λαού της.

Η Έλσα, στο  «Frozen» αποτελεί ακόμη μία πριγκίπισσα που δεν είχε κανένα ερωτικό ενδιαφέρον καθ’ όλη την διάρκεια της ταινίας. Πιθανώς αυτό βασίζεται στην βιαστική διαδικασία παραγωγής της πρώτης ταινίας, στην οποία η αλλαγή ενός μεγάλου μέρους της πρωταρχικής ιστορία ήταν απαραίτητη.

Tέλος, η πριγκίπισσα Merida στην ταινία «Brave» φέρεται πως δεν έχει ανάγκη κάποιον προσωπικό ήρωα με το οποίο θα καταλήξει ζευγάρι στο φινάλε.

Disney

Merida

Στις περιπτώσεις αυτών των πριγκιπισσών, οι οποίες είναι και οι πιο πρόσφατες, η Disney προσπαθεί να προσεγγίσει τις νεοτέρες γενιές κοριτσιών όπου τα πατριαρχικό πρώτυπο μειώνεται και η κάθε  πριγκίπισσα δεν έχει ανάγκη τον εκάστοτε πρίγκιπα για να αισθανθεί ολοκληρωμένη. Μπορεί και μόνη της να είναι ο βασικός χαρακτήρας της ιστορίας της.

Οι παλαιότερες ταινίες, αντιθέτως, ακολουθούσαν αυτό το μοντέλο, καθώς οι πατριαρχικές αντιλήψεις ήταν κυρίαρχες. Το παραπάνω το παρατηρούμε κυρίως στο «Σύνδρομο της Σταχτοπούτας».

Η Σταχτοπούτα είναι ένα ακόμη παράδειγμα παθητικής εξέλιξης της όμορφης κόρης, προκειμένου να μεταμορφωθεί για ένα πρίγκιπα. Η καλόκαρδη και κακοποιημένη από την κακιά μητριά και τις θετές αδελφές της Σταχτοπούτα, με υπομονή και καρτερία, ξέρει μέσα της ότι ο ιππότης με την αστραφτερή πανοπλία θα την σώσει και θα φέρει την ευτυχία στη ζωή της, γιατί έτσι της αξίζει.

Disney

Σταχτοπούτα

Σκάναρε και δες περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ

Μαριάννα Τσάμη, Δημοσιογράφος

 

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *