Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
μπακλαβάς

ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΔΙΧΑΖΟΥΝ: ΤΟΥΡΚΙΚΑ Ή ΕΛΛΗΝΙΚΑ;

O καφές και ο μπακλαβάς είναι τα πιο γνωστά προϊόντα που διεκδικούν την εθνικότητα τους οι δυο χώρες.

Η παρασκευή του καφέ με αυτόν τον τρόπο, χωρίς φιλτράρισμα, προέρχεται σίγουρα από τον αραβικό κόσμο. Στην Ελλάδα διαδόθηκε κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής περιόδου.

Αυτό που ξέρουμε εμείς, δηλαδή ως ελληνικό καφέ, πολλές χώρες το ζητούν από τον καφετζή με το όνομα της χώρας τους, πχ. στην Κύπρο καλείται «κυπριακός». Στην Ελλάδα ήταν δεκτός και δεδομένος ως «τούρκικος» μέχρι τη δίωξη των Ελλήνων από την Κωνσταντινούπολη το 1955, οπότε ο κόσμος – ως ένδειξη διαμαρτυρίας – άρχισε να τον αποκαλεί «ελληνικό».

καφές και μπακλαβάς

Μπακλαβάς

Ο μπακλαβάς είναι τουρκικό γλυκό άλλα με κάποιες μικρές παραλλαγές το οικειοποιηθήκαμε ως ελληνικό. Η λέξη «μπακλαβάς» θεωρείται τουρκική. Επίσης τα στοιχεία υποστηρίζουν το γεγονός ότι τα πιάτα του μπακλαβά φτιάχνονταν για το Ραμαζάνι σε μια τελετή στο παλάτι Τοπ Καπί στην Κωνσταντινούπολη κάθε χρόνο.

 μπακλαβάς

Μπουγιουρντί

Η λέξη είναι τουρκική αλλά από ‘κει και πέρα το μπουγιουρντί είναι μεζές της ελληνικής κουζίνας. Η ονομασία «μπουγιουρντί» του δόθηκε ακριβώς γιατί το αποτέλεσμα είναι αρκετά καυτερό.

Η αλήθεια είναι πως δεν μπορείς να βάλεις ιδιοκτησία σε αυτά τα πράγματα. Οι Τούρκοι και οι Έλληνες είχαν περίπου τις ίδιες διατροφικές συνήθεις επί αιώνες σε θέματα καφέ, γλυκών, τυριών κτλ… Δεν υπήρχε Ελλάδα τότε, όπως τη ξέρουμε, ούτε Τουρκί .

Υπάρχουν διαφορές κουλτούρας από περιοχή σε περιοχή και αυτό ανά τους αιώνες έμεινε και στο φαγητό.

 μπακλαβάς και μπουγιουρντί

Σκάναρε και δες περισσότερα

Μαρίλη Μπουφίδου, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *