Η Πρωτοχρονιά είναι μια ιδιαίτερη μέρα. Είναι η πρώτη μέρα του χρόνου που συνήθως την περνάμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Όμως, όπως έχουμε εμείς το σπάσιμο του ροδιού ή το «ποδαρικό», έτσι και σε άλλες χώρες έχουμε κάποιες παραδώσεις. Όπως είχαμε δει για τον εορτασμό των Χριστουγέννων, σήμερα θα δούμε για τον εορτασμό της πρωτοχρονιάς.
Πρωτοχρονιά στη Βραζιλία
Αν αποφασίσεις να πας στη Βραζιλία για Χριστούγεννα, πρέπει να θυμηθείς ότι εκεί υπάρχει καλοκαίρι. Εκτός αυτού, δε θα πρέπει να παραξενευτείς αν δεις άσπρα λουλούδια και κεριά στην θάλασσα.
Ένα παραδοσιακό τους έθιμο είναι, με το που αλλάξει ο χρόνος, να πηγαίνουν στη θάλασσα. Σκοπός τους είναι να ρίξουν λευκά λουλούδια και κεριά στα αφρισμένα νερά και μετά να βουτάνε. Η θεά Γεμάνια, έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά των Βραζιλιάνων. Είναι η θεά της θάλασσας, και προς τιμήν της πηδάνε πάνω απο7 κύματα (ένα για κάθε μέρα της βδομάδας). Η λογική πίσω από αυτό, είναι ότι θα τους πραγματοποιήσει όλες τις ευχές για το νέο έτος.
Πρωτοχρονιά στην Κίνα
Στην Κίνα, γιορτάζουν την αλλαγή του χρόνου με πολύ ιδιαίτερο τρόπο. Όπως πολλοί μπορεί να μην γνωρίζουν, τα πυροτεχνήματα δημιουργήθηκαν στην Ασιατική χώρα. Τι σημαίνει αυτό;
Η υποδοχή του νέου έτους, γίνεται με πολύ εντυπωσιακό τρόπο. Ο ουρανός φωτίζει από τα πυροτεχνήματα, όπου ρίχνονται συνεχόμενα. Ο λόγος που γίνεται αυτό σύμφωνα με τους ίδιους, είναι για να απομακρύνουν τα κακά πνεύματα με τον κρότο. Εκτός αυτού, έχουν ένα ακόμη ιδιαίτερο έθιμο. Ντύνονται με κόκκινα ρούχα και δίνουν χαρτζιλίκι στα παιδιά. Το χαρτζιλίκι τους βρίσκεται και αυτό μέσα σε έναν κόκκινο φάκελο.
Σκωτία
Όπως στην Ελλάδα, έτσι και στη Σκωτία θεωρείται πολύ σημαντικό ποιος θα πατήσει πρώτη φορά στο σπίτι σου. Πρέπει να είναι ένα άτομο το οποίο θα φέρει τύχη για όλη την χρονιά, μέσα σε αυτό. Εκεί είναι που ξεκινάει το διαφορετικό μεταξύ των δυο χωρών. Στην Ελλάδα, απλά βάζουμε αυτόν που θεωρούμε πιο τυχερό. Στη Σκωτία, οι πιο τυχεροί χαρακτηρίζονται οι ψηλοί, μαυριδεροί και ωραίοι άντρες. Επιπλέον, αν πας στο σπίτι με ένα μπουκάλι ουίσκι ή ψωμί ή ακόμη καλύτερα και τα δυο, θεωρείσαι ακόμη πιο τυχερός. Τέλος, αρκετά συχνά θα δεις να ανάβουν μεγάλες φωτιές.
Πρωτοχρονιά στη Νότια Αφρική
Μια από τις πιο νότιες χώρες του κόσμου, γιορτάζει την πρώτη μέρα του έτους με πολύ ιδιαίτερο τρόπο. Μπορεί κανείς να πει ότι θυμίζει Πάσχα στην Κέρκυρα. Βέβαια, παρότι έχει μια βασική ομοιότητα, έχει μια τεράστια διαφορά.
Αν κάνεις αλλαγή χρόνου στη Νότια Αφρική, δεν πρέπει να είσαι στους δρόμους. Το έθιμο τους είναι πετάνε, έξω από το παράθυρο, διάφορα παλιά έπιπλα και συσκευές. Μπορεί να έχουν χαλάσει ή απλά να τα πετάνε επειδή είναι παλιά. Παρόλα αυτά, σίγουρα όλοι οι πεζοί πρέπει να προσέχουν εκείνη την ημέρα.
Φιλιππίνες
Ολοκληρώνεται το αφιέρωμα με τις Φιλιππίνες. Θυμίζει ένα κομμάτι από την πρωτοχρονιά της Κίνας. Ο λόγος είναι γιατί και εκεί έχουν ένα συγκεκριμένο ντύσιμο.
Στις Φιλιππίνες, τα στρόγγυλα πράγματα σημαίνουν λεφτά. Έτσι, με την αλλαγή του έτους προσπαθούν να είναι γεμάτοι με κυκλικά και στρογγυλά αντικείμενα. Ντύνονται με ρούχα που έχουν βούλες, φοράνε πουά παπούτσια, έχουν γεμάτες τις τσέπες τους με νομίσματα και κάθονται ο ένας δίπλα στον άλλον σε κυκλικό τραπέζι, τρώγοντας στρόγγυλα φρούτα. Υπερβολή; Τεράστια, αλλά αυτό είναι το παραδοσιακό τους έθιμο.
Σκάναρε και δες περισσότερα
Δημήτρης Κωνσταντάκης, Αθλητικογράφος