Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΕΛΙΣΑΒΕΤ: Η ΣΥΓΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΖΥΓΟ ΤΗΣ

Αναμφισβήτητα για τους περισσότερους από εμάς η βασίλισσα Ελισάβετ ήταν η μοναδική μονάρχης που γνωρίσαμε ποτέ. Και πώς να μην είναι άλλωστε, αφού υπηρέτησε το Ηνωμένο Βασίλειο για 70 ολόκληρα χρόνια.

Τα περισσότερα για την ζωή της ήταν ήδη γνωστά από τη στιγμή που έχουμε στη διάθεσή μας ευρεία γκάμα βιβλίων, ταινιών αλλά και ντοκιμαντέρ. Υπήρξαν, ωστόσο, και πτυχές της ζωής της βασίλισσας , οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας αμέσως μετά τον θάνατος της μακροβιότερης μονάρχη.

Η Ελισάβετ γεννήθηκε το 1926. Ο πατέρας της, Γεώργιος ΣΤ’, δεν είχε ασκήσει ποτέ του βασιλικά καθήκοντα. Ο παππούς της, Γεώργιος Ε’,  ωστόσο, βρισκόταν στην εξουσία από το 1910.

Όταν η Ελισάβετ ήταν μόλις στην ηλικία των 10 ετών την εξουσία ανέλαβε ο Εδουάρδος Η’, γιος του Γεώργιου. Ωστόσο, ο Εδουάρδος παραιτήθηκε σε λιγότερο από ένα χρόνο, καθώς ερωτεύτηκε την και παντρεύτηκε μια Αμερικανίδα κοσμοπολίτισσα ονόματι Γουάλις Σίμπσον, γεγονός που εννοείται δεν μπορούσε να δεχτεί η βασιλική οικογένεια με αποτέλεσμα να έρθουν σε ρήξη.

Το παραπάνω γεγονός είχε ως αποτέλεσμα να αναλάβει τα καθήκοντα ο πατέρας της βασίλισσας ως τον θάνατό του το 1952. Εφόσον, ο Γεώργιος δεν απέκτησε ποτέ γιο, η μεγαλύτερη κόρη του, η 25χρονη Ελισάβετ έγινε η βασίλισσα που όλοι γνωρίσαμε.

βασίλισσα Ελισάβετ

Εκπαιδεύτηκε να γίνει μηχανικός

Σε ηλικία 16 ετών, η πριγκίπισσα Ελισάβετ αποφάσισε να καταταγεί στον στρατό προκειμένου να εκπαιδευτεί ως μηχανικός. Η απόφαση αυτή αρχικώς δεν βρήκε σύμφωνο τον πατέρα της, ωστόσο, τελικώς υποχώρησε και της επέτρεψε να καταταγεί στην Υπηρεσία εδάφους.

Εκεί η Ελισάβετ εκπαιδεύτηκε ως μηχανικός μαθαίνοντας πώς να αλλάζει λάστιχα, να οδηγεί φορτηγά – συμπεριλαμβανομένων και των ασθενοφόρων- και άλλα πολλά. Η βασίλισσα ήταν πολύ καλή στη δουλειά της ως μηχανικός και μέσα σε πέντε μήνες από την εγγραφή της προήχθη σε ανώτερη θέση στον στρατό.

βασίλισσα Ελισάβετ

Ο σύζυγός της ήταν ξάδερφος της

Μπορεί να ηχεί περίεργο όμως όχι πρωτάκουστο, ωστόσο, η βασίλισσα Ελισάβετ και ο επί δεκαετίες σύζυγός της πρίγκιπας Φίλιππος ήταν ξαδέρφια. Δεν είχαν συγγένεια πρώτου βαθμού, συνδέονται όμως στενά.

Το γεγονός αυτό, βέβαια, στην Βρετανία είναι κάθε άλλο από σύνηθες , καθώς οι βασιλείς τείνουν να παντρεύονται ομοίους τους. Το πρωτόκολλο αυτό έχει χαλαρώσει τα τελευταία χρόνια, γεγονός που παρατηρούμε και από τον γάμο του πρίγκιπα Ουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλετον.

βασίλισσα Ελισάβετ

Δε χρειαζόταν να έχει δίπλωμα οδήγησης, πινακίδες ή διαβατήριο

Η εξουσία συνοδεύεται και από προνόμια. Ένα από αυτά είναι ότι ο εκάστοτε βασιλιάς δεν χρειάζεται ούτε δίπλωμα, ούτε πινακίδες για να οδηγήσει. Ευτυχώς, δεν είχε κάποιες επιπτώσεις το γεγονός αυτό, καθώς η βασίλισσα ήταν μια εξαιρετική οδηγός που απολάμβανε τις βόλτες με το αυτοκίνητο μέχρι και τα 90 της χρόνια.

Ακόμη ένα προνόμιο ήταν το διαβατήριο. Η βασίλισσα δεν χρειαζόταν να έχει στην κατοχή της διαβατήριο, καθώς όλα τα διαβατήρια εκδίδονται στο όνομά της.  Στην πρώτη σελίδα κάθε διαβατηρίου αναφέρεται:

«Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανικής Μεγαλειότητας της ζητά και απαιτεί στο όνομα της Αυτής Μεγαλειότητας της από όλους εκείνους που μπορεί να αφορά να επιτρέψουν στον κομιστή να περάσει ελεύθερα και χωρίς εμπόδια…». Δεν θα είχε νόημα να έχει η Βασίλισσα ένα έγγραφο που της έχει χορηγηθεί από τη Βασίλισσα, έτσι δεν είναι;

βασίλισσα Ελισάβετ

Σκάναρε και δες περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ

Μαριάννα Τσάμη, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *