Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Η προαίρεση της Ορθοδοξίας

FORUMΗ προαίρεση της Ορθοδοξίας
Κατερίνα ρωτήθηκε πριν από 2 έτη

Φαίνεται βέβαιο ότι η Ορθοδοξία είναι κάτι ιδιαίτερο, αλλά και ότι δεν αποκαλύπτει όλη την αλήθεια για τη Δημιουργία. Εφόσον στην Ορθοδοξία είναι ιδιαίτερα σημαντική η προαίρεση του ανθρώπου, ανάλογα μπορούμε να αναρωτηθούμε για την προαίρεση της Ορθοδοξίας (στην απόκρυψη στοιχείων της αλήθειας εννοώ). Να υποθέσουμε ότι έχει τη σωστή προαίρεση, δηλ. τη σωτηρία της ψυχής μας, και με βάση αυτήν την σωτηρία αποκαλύπτει ή αποκρύπτει;

Share this!
7 απαντήσεις
Στέλλα απαντήθηκε πριν από 2 έτη

Κατερίνα. Όλες οι Θρησκείες όταν δημιουργήθηκαν είχαν καλή προαίρεση και στόχο να δοθούν απαντήσεις σχετικά με την προέλευση του ανθρώπου και την σωτηρία του. Στην πορεία όμως πολλά ανακατεύτηκαν και διαστρεβλώθηκαν εφόσον οι θρησκείες έγιναν μέσο χαλιναγώγησης των ανθρώπων. Το θέμα είναι πολύ μεγάλο για να αναλυθεί, αλλά σε ένα γενικό πλαίσιο απόκρυψη της αλήθειας υπάρχει παντού όχι μόνο στην θρησκεία και όχι μόνο στην Ορθοδοξία και οι λόγοι είναι πολλοί, από το πιο απλό που είναι κλιματικές συνθήκες και καταστροφές που δε μας άφησαν πολλά στοιχεία για το παρελθόν μέχρι για τον έλεγχο της ανθρωπόμαζας.  

Share this!
Κατερίνα απαντήθηκε πριν από 2 έτη

Δεν διαφωνώ. Όμως είναι αξιοσημείωτο ότι, από όσα γνωρίζω τουλάχιστον, η Ορθοδοξία, και ο Μωαμεθανισμός, με πολύ επιθετικότερο τρόπο, έχουν την ιδιαιτερότητα να διεκδικούν την Αλήθεια. Δε νομίζω π.χ. ότι ο Βουδιστής ισχυρίζεται κάτι τέτοιο ή καίγεται να κάνει και τους άλλους Βουδιστές. Άρα, αυτή η διεκδίκηση της αλήθειας είναι \”τροφή για σκέψη\”, και εδώ που τα λέμε σε μια θρησκεία σαν τον Μωαμεθανισμό, για πολλούς λόγους δεν θα έδινα σημασία. Οπότε, και εφόσον διακυβεύεται η ψυχή μας, πιστεύω ότι εντυπωσιάζει ο ισχυρισμός της Ορθοδοξίας -χωρίς βέβαια να αποκλείονται οι προθέσεις ελέγχου κλπ…

Share this!
Στελλα απαντήθηκε πριν από 2 έτη

Τι εννοείς με τον όρο Αλήθεια; Ως προς τι; Με το ποιος είναι ο Θεός η με το που πάμε όταν πεθαίνουμε; Η από πού ερχόμαστε; Η κάτι άλλο;. Ο Βούδας δεν δήλωσε θεός αλλά στόχος του Βουδιστή είναι η Νιρβάνα η θέωση. Υπάρχουν διαφορές στις θρησκείες αλλά δεν είναι τεράστιες.

Share this!
Ευαγγελία απαντήθηκε πριν από 2 έτη

Η Ορθοδοξία δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία στην δημιουργία για έναν και μόνο λόγο! Γιατί δεν έχει σημασία. Από τη στιγμή που ο λόγος του Θεού ήρθε στη γη για να σώσει τον άνθρωπο δείχνει ότι ούτε τον Θεό τον ενδιαφέρει πως δημιουργήθηκε ο άνθρωπος, αν δλδ υποθέσουμε ότι δεν είμαστε δικό τ δημιούργημα αλλά κάποιου άλλου, αυτό π ενδιαφέρει τον Θεό είναι πως θα σωθεί ο άνθρωπος!!! Αυτό και αν είναι μεγαλείο!!! 
 

Share this!
;Aspa απαντήθηκε πριν από 2 έτη

Είναι αλήθεια ότι ο Θεός ενδιαφέρεται για την σωτηρία της ψυχής του ανθρώπου, μιάς και ο Ουράνιος Άνθρωπος ξεγελάστηκε και κατέπεσε στην 3η πίστα που τώρα είμαστε. Όμως με βάσει το εβραικό κείμενο στη Γένεση ο Άνθρωπος δημιουργήθηκε κατ\\\’ εικόνα και ομοίωση ημών. Ποιών ημών? Η Άναρχος αρχή είναι μόνο Μία. Η Ορθοδοξία λοιπόν, κατά την γνώμη μου, ενώ γνωρίζει, αποκρύπτει το κομμάτι της δημιουργίας-πλήν ελαχίστων-. Και δηλώνω Χριστιανή Ορθόδοξη, αλλά λέει ο Χριστός \\\” Ερευνάτε την αλήθεια\\\”. Αυτήν την αλήθεια ψάχνουμε. Ποιά είναΙ? 

Share this!
Ευαγγελία απαντήθηκε πριν από 2 έτη

Δογματικά υπάρχει απάντηση και στο κάτ εικονα κ καθ’ ομοίωση και στο ημών!!! Το θέμα είναι τι επιλέγουμε εμείς να πιστέψουμε!!! Σίγουρα υπάρχουν πολλές θεωρίες για το είδος μας και είναι όλες ελκυστικές! Αλλά ας μην ξεχνάμε πως κανείς ερευνητής δεν ” άλλαξε πιστα” αλλά υπάρχουν πολλοί άγιοι που το έκαναν! Δεν λέω σε καμία περίπτωση να μν ερευνούμε και εγώ το κάνω αλλά ας εχουμε τα μάτια μας ανοιχτα! Η πίστη μας είναι ζωντανή κ σώζει ας μην την βάζουμε στην άκρη επειδή δεν είναι αρκετά φανταζί…

Share this!
Κατερίνα απαντήθηκε πριν από 2 έτη

Από τη στιγμή που βάσει της Αγίας Γραφής ορίζεται η φύση μας, ο δρόμος μας και ο τρόπος της σωτηρίας μας, αντιθέτως είναι τεράστιας σημασίας η δημιουργία. Στέλλα, όλα αυτά συνδέονται και συνθέτουν την Αλήθεια. Άσπα, όντως ποια είναι;… Ευαγγελία, δεν τίθεται θέμα φαντεζί ή όχι (αν και δεν λείπει καθόλου το φαντεζί από την Ορθοδοξία!). Έθεσα την ερώτηση ξεκινώντας από το αξίωμα ότι ένα οποιοδήποτε Ιερατείο αποκλείεται να μην αποκρύπτει κομμάτια της αλήθειας. Απαντήσεις που διαφωνούν με αυτό το αξίωμα, εμένα δεν με ενδιαφέρουν, και θα προσθέσω ότι το κακό που έχουν κάνει στην ανθρωπότητα τα έτοιμα τσιτάτα, είναι ανυπολόγιστο. Ειδικά στην Ορθοδοξία, η διαφορά ανάμεσα στα τσιτάτα και τις συμπεριφορές όσων τα λένε είναι χαώδης (και θλιβερή). Αλλά ακριβώς επειδή με ενδιαφέρει η Αλήθεια και δεν θέλω να ταυτίσω την Ορθοδοξία με αυτούς, η ερώτηση, διευκρινίζω ξανά, έχει να κάνει με την πρόθεση, δηλαδή: η μαμά λέει μην πλησιάζεις το μάτι της κουζίνας, παρά μόνο όταν θα σου πω εγώ. Αν το λέει για να μην καούμε, είναι καλή πρόθεση. Αν το λέει για να μην μάθουμε ποτέ να μαγειρεύουμε, είναι κακή πρόθεση. Δεν ξέρω αν έγινα σαφέστερη.

Share this!
Η απάντησή σας