Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Rothschild

ROTHSCHILD: ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΓΕΜΑΤΗ ΑΠΟ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΑΙΜΟΜΙΞΙΕΣ

Η οικογένεια Rothschild έχει καταγωγή από τη Γερμανία και τον 18ο αιώνα δημιούργησε τραπεζικές και χρηματοοικονομικές εταιρίες σε όλη την Ευρώπη. Κατάφερε την πρωτοπορία στην παροχή κεφαλαίων σε επιχειρήσεις και τη χρηματοδότηση έργων υποδομής. Κάποια από τα σπουδαία επιτεύγματα ήταν οι σιδηρόδρομοι και η διώρυγα του Σουέζ. Παρόλα αυτά, δεν παύουν να υπάρχουν σοκαριστικά γεγονότα που συμβάλουν σε αυτή τους την επιτυχία…

Η αυτοκρατορία των Rothschild άνθησε τη δεκαετία του 1760 όταν ο Μάγιερ Άμσελ Ρότσιλντ (1744-1812) ίδρυσε μια τραπεζική επιχείρηση στη Φρανκφούρτη, στο γερμανόφωνο Δουκάτο της Έσσης. Μαζί με τη βοήθεια των πέντε γιων του, η οικογενειακή επιχείρηση επεκτάθηκε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Το 1815 και το 1914 οι Ρότσιλντ διέθεταν τη μεγαλύτερη τράπεζα του κόσμου.

Rothschild

Η αρχή της τραπεζικής αυτοκρατορίας

Ο Μάγιερ Άμσελ Ρότσιλντ επέστρεψε στη γενέτειρά του, τη Φρανκφούρτη, όταν ήταν 19 ετών. Έχοντας στο πλευρό του τα αδέρφια του, συνέχισε τις δραστηριότητες του στο εμπόριο όπως κάποτε έκανε ο πατέρας του, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης σπάνιων νομισμάτων για τον διάδοχο του θρόνου Wilhelm, ο οποίος έγινε William IX. Το 1785 έγινε τελικά ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ευρώπη. Παρείχε τραπεζικές υπηρεσίες στον Wilhelm και σε αρκετούς ευγενείς, και μέχρι το 1769 δόθηκε στον Ρότσιλντ ο τίτλος του «Crown Agent». Το 1770, παντρεύτηκε και απέκτησε δέκα παιδιά, πέντε γιους και πέντε κόρες.

Rothschild

Επέκταση και έλεγχος του Rothschild

Η τραπεζική αυτοκρατορία των Rothschild ωφελήθηκε πάρα πολύ από τη Γαλλική Επανάσταση. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, ο αυστριακός στρατός υπέγραψε συμβόλαιο με τους Ρότσιλντ για την παροχή σιταριού, στολών, αλόγων και εξοπλισμών. Διευκόλυνε παράλληλα χρηματικές συναλλαγές για τους μισθοφόρους στρατιώτες της Έσσης. Την ίδια περίπου εποχή, έστειλε τους πέντε γιους του στην πρωτεύουσα διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών.

Στόχος του ήταν κάθε παιδί του να ιδρύσει μια τραπεζική επιχείρηση στη Φρανκφούρτη, τη Νάπολη, τη Βιέννη, το Παρίσι και το Λονδίνο, και κατά τη διάρκεια του 1800. Καθώς τα παιδιά του Μάγιερ Ρότσιλντ εξαπλώθηκαν σε όλη την Ευρώπη, ίδρυσαν την πρώτη τράπεζα εκτός συνόρων. Πριν πεθάνει το 1812, ο Μάγιερ άφησε πίσω του κάποιους αυστηρούς κανόνες για τους απογόνους του, σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των οικονομικών της οικογένειας.

Ήθελε να διατηρήσει τον πλούτο που έχτισε και ως εκ τούτου, ενθάρρυνε τους γάμους μεταξύ συγγενών. Σύμφωνα με ένα άρθρο σε ένα τεύχος του Αυγούστου το 2003  του περιοδικού Discover , ο Μάγιερ Ρότσιλντ σχεδίασε τα πάντα έτσι ώστε να προκύπτουν γάμοι μεταξύ ξαδέρφων και απογόνων. Κάτι ακόμη που προκάλεσε μεγάλη οργή ήταν ότι στη διαθήκη του αφαίρεσε τις γυναίκες από την κληρονομιά. Με αυτό θα κατάφερνε να τις αφήσει χωρίς προίκα, με απώτερο σκοπό να μην παντρευτούν κανέναν άλλον εκτός της οικογένειας. Και οι τέσσερις εγγονές του Μάγιερ αναγκάστηκαν να παντρευτούν είτε ξαδέρφια είτε θείους τους.

Rothschild
Η οικογένεια Rothschild στον 21ο αιώνα

Ο οικογενειακός πλούτος μοιράστηκε σε πολλούς απογόνους και κληρονόμους με τα χρόνια. Πλέον, οι Ρότσιλντ έχουν ενεργό ρόλο  σε  διάφορες βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, των ακινήτων, της εξόρυξης, της ενέργειας, ακόμη και της φιλανθρωπίας. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που τους ανήκουν, εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη, όπως το NM Rothschild & Sons Limited στο Ηνωμένο Βασίλειο και  το Edmond de Rothschild Group στην Ελβετία. Η οικογένεια διαθέτει επίσης πάνω από δώδεκα οινοποιεία στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη, τη Νότια Αμερική, τη Νότια Αφρική και την Αυστραλία.

Στον 21ο αιώνα, οι εταιρείες των Ρότσιλντ συνεχίζουν να υφίστανται με μεγάλη επιτυχία. Το ετήσιο εισόδημα για το Rothschild & Co, για το έτος 2016 ήταν 1.589.000 ευρώ. Τα περισσότερα μέλη της οικογένειας εξακολουθούν απασχολούνται άμεσα με αυτές τις εταιρείες ή να επενδύουν σε δραστηριότητες που παράγουν περισσότερο πλούτο. Η σημαντική επιτυχία της οικογένειας οφείλεται σε ένα μεγάλο βαθμό, από το έντονο ενδιαφέρον συνεργασίας με άλλους μεγαλοεπιχειρηματίες του χώρου.

Το κτήμα Nathan Rothschild συνδέθηκε στενά με τα υπόλοιπα κτήματα της οικογένειας και έγινε μέρος του συλλογικού πλούτου που ο καθένας από αυτούς μεταβίβασε στην επόμενη γενιά. Οι απόγονοι συνεχίζουν να χρηματοδοτούν παγκόσμιες επιχειρηματικές δραστηριότητες και να συμβάλλουν σε επιστημονικές, ανθρωπιστικές και επιχειρηματικές προσπάθειες.

Rothschild

Lord Jacob Rothschild with his son Nathaniel Rothschild // Wedding of Ben Goldsmith and Kate Rothschild Bury St Edmunds on 20 Sep 2003

*Η κεντρική φωτογραφία είναι από την ταινία ‘Ντάουλτον”

Σκάναρε και ακολούθησε την έρευνα

Μάρω Τσαούση, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *