Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΣΑΚΙΔΙΟ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΚΑΙ… ΚΑΛΙΟ ΓΑΙΔΟΥΡΟΔΕΝΕ!

Στη ζωή,  ειδικά  τα τελευταία  χρόνια, βαλλόμαστε από δεκάδες καθημερινά προβλήματα και  καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε αμέτρητες δυσκολίες.

Πολλές φορές αφορούν τα οικονομικά μας δεδομένα, άλλες πάλι τις διαπροσωπικές μας σχέσεις, βασικό, όμως, καθημερινό μέλημα όλων είναι – ας μη γελιόμαστε – η επιβίωση, τόσο η δική μας, όσο και των αγαπημένων μας ανθρώπων.

Οι δυσάρεστες «εκπλήξεις» σε  παγκόσμιο επίπεδο, ωστόσο, δε μας έχουν αφήσει να πάρουμε μια καλή, βαθιά αναπνοή. Μετά την πολυετή, οικονομική κρίση, που έφερε τη χώρα μας και όλους εμάς, τον καθένα ξεχωριστά, σε ελεύθερη πτώση, ακολούθησε  ο covid 19, που έπεσε στα κεφάλια μας σαν κεραυνός εν’ αιθρία.  Λίγο αργότερα, μουδιασμένοι ακόμη από την παγκόσμια υγειονομική συμφορά, ήρθαν και οι πόλεμοι, οι φυσικές καταστροφές και τα φυσικά φαινόμενα, που ενίσχυσαν το ήδη υπάρχον ζοφερό παρόν και πολύ φοβάμαι και μέλλον. Θα έλεγε κανείς ότι ζούμε στα χρόνια των επτά πληγών του Φαραώ.

Γι’ αυτό, καλού – κακού,  μπορούμε να έχουμε πάντα, κάπου, έτοιμη μια τσάντα με τα «απαραίτητα» για επιβίωση,  έστω ολίγων ημερών, για εμάς και τους οικείους μας, παιδιά, σκυλιά, αγαπημένους μας,  αχρείαστα να ’ναι! Όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός μας, κάλιο γαιδουρόδενε, παρά γαιδουρογύρευε!

Bugging Out και έκτακτοι λόγοι εκκένωσης οικίας

Ο όρος «bugging out», αναφέρεται στην έκτακτη ανάγκη εγκατάλειψης του σπιτιού μας, λόγω κάποια απροσδόκητης κατάστασης. Μπορεί να αφορά σε κάποια φωτιά ή σεισμό ή ακόμα και πόλεμο. Πρόκειται, πάντως, για μεγάλη καταστροφή, που προκαλείται είτε από τη φύση, είτε από τον άνθρωπο. Το “bug out bag” ή αλλιώς, σακίδιο επιβίωσης,  είναι ένα έτοιμο κιτ  που έχει σχεδιαστεί για να την υποστήριξη κατά την διάρκεια του όποιου ταξιδιού, μέχρι τον ασφαλέστερο προορισμό.  Το σακίδιο αυτό περιέχει μέσα όλα τα απαραίτητα είδη που χρειάζεστε για επιβίωση, για τουλάχιστον μέχρι εβδομήντα ώρες.

Η σκέψη της εκκένωσης του σπιτιού μας, λόγω μιας ξαφνικής και επικείμενης απειλής, ξεκινά να γίνεται ολοένα και πιο ρεαλιστική. Η πραγματικότητα είναι ότι συμβαίνουν ξαφνικά και ανεξέλεγκτα γεγονότα της φύσης και του ανθρώπου. Οι φυσικές καταστροφές, όπως οι τυφώνες, οι καταιγίδες, οι πυρκαγιές, οι σεισμοί, οι πλημμύρες και οι ηφαιστειακές εκρήξεις, μπορούν να χτυπήσουν γρήγορα και σκληρά, καταστρέφοντας σπίτια, οχήματα, δρόμους, ιατρικές εγκαταστάσεις και αλυσίδες εφοδιασμού πόρων, όπως τρόφιμα, νερό, καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα. 

Ειδικά στην Ελλάδα, έχουμε νωπά βιώματα από τις πλημμύρες στην Θεσσαλία και τις δεκάδες φωτιές κατά του καλοκαιρινούς μήνες. Ας μην ξεχνάμε, επίσης, ότι είμαστε μία φύσει σεισμογενής χώρα και ίσως χρειαστεί να εκκενώσουμε τα σπίτια μας, με μικρή ή καθόλου προειδοποίηση, άρδην. 

Χωρίς προετοιμασία και χωρίς σχέδιο έκτακτης ανάγκης, πολλοί από εμάς ίσως κληθούμε να επιβιώσουμε σε δάση, ανοικτούς χώρους ή  καταφύγια, παλεύοντας σε μια περίοδο απόλυτου χάους και αναταραχής. Ένα σακίδιο έκτακτης ανάγκης, εβδομήντα δύο ωρών, γεμάτο με βασικά είδη επιβίωσης, συνεπώς, θα ήταν ένας ανεκτίμητος πόρος.

Περιεχόμενο σακιδίου ζωής… Less is more!

Φτάνουμε, λοιπόν, στη στιγμή που το ρητό: «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν, μαγειρεύουν», παίρνει σάρκα και οστά! Στις παρακάτω γραμμές, θα σας παραθέσω, αναλυτικά, όλα όσα πρέπει να περιέχει ένα σακίδιο έκτακτης ανάγκης. 

Ξεκινάμε από το βασικό είδος, δηλαδή το σακίδιο πλάτης, που θα εμπεριέχει και όλα τα είδη επιβίωσης.  Η κατηγορία για ολιγοήμερη διαμονή εκτός οικίας κυμαίνεται, αναφορικά με την χωρητικότητα, μεταξύ 40 έως και 70 λίτρων. Καλό είναι να έχει πολλές εξωτερικές θήκες, κορδόνια και πιαστράκια, για να χωρέσουν οι υπνόσακοι, οι σκηνές κλπ.

Επίσης, να είναι ιδανικά αδιάβροχο, γιατί μπορεί να έχετε μέσα ρούχα, αλλά και σημαντικά έγγραφα ταυτοποίησης και λοιπά πιστοποιητικά.

Νερό ίσον ζωή, οπότε, ένα λίτρο νερού την ημέρα, λαμβάνοντας υπόψη τα θέματα υγιεινής και ορισμένες καιρικές συνθήκες, είναι σημαντικό. Δεδομένου ότι πρόκειται για επιβίωση εβδομήντα δύο ωρών, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 3 λίτρα πόσιμου νερού. 

Για το φαγητό υπάρχει μικρότερη ανησυχία, καθώς το ανθρώπινο σώμα μπορεί να αντέξει δίχως φαγητό για πολύ περισσότερο από εβδομήντα δύο ώρες, αν και διόλου ευχάριστο αίσθημα. Θα πρέπει να συσκευάσετε απλά και εύκολα γεύματα, κονσερβοποιημένα κρέατα, σούπες και φασόλια, που είναι εξαιρετικά θρεπτικές επιλογές. Για να αποφύγουμε το βάρος της συσκευασίας, τα αφυδατωμένα γεύματα για κάμπινγκ θα μας λύσουν τα χέρια. 

Για να μη χρειαστούμε τον Προμηθέα παρέα, καλό είναι να βάλουμε μέσα στο σακίδιο μας αναπτήρες και αδιάβροχα σπίρτα ή ακόμα και έναν σπινθιριστή, που μπορεί να παράγει σπινθήρες σε οποιαδήποτε καιρική κατάσταση. Ένα βασικότατο είδος επιβίωσης, εντός του σακιδίου, είναι και το φαρμακείο το οποίο θα εμπεριέχει, πέραν των δικών σας, προσωπικών φαρμάκων, ένα ολοκληρωμένο κιτ Α’ βοηθειών, σε περίπτωση ανάγκης.

Πάμε τώρα στα είδη Ράμπο – «το πρώτο αίμα», καθώς ένα μαχαίρι επιβίωσης, με full tang λεπίδα, θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο, για χρήση για τεμαχισμό, διάσπαση και αυτοάμυνα, αλλά επίσης αρκετά μικρό, για χρήση σε πιο ευαίσθητα καθήκοντα μικροδουλειάς, όπως προετοιμασία φαγητού. Ένας μικρός φακός, μια σφυρίχτρα αλλά και μια κουβέρτα θερμομονωτική, είναι επίσης σημαντικά. Ε και επειδή η γνώση είναι δύναμη, αλλά και η ζωή χωρίς μουσική δεν είναι δυνατή ούτε στον παράδεισο, ένα μικρό ραδιοφωνάκι για τυχόν ειδήσεις, είναι νομίζω απαραίτητο.

Θα κλείσουμε με τα ρούχα και κάποια άλλα είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία, ανεξάρτητα από το κλίμα, καλό είναι να υπάρχουν:

  • 2 ζευγάρια κάλτσες μάλλινες
  • 2 αλλαγές εσωρούχων 
  • 1 επιπλέον παντελόνι
  • Θερμοεσώρουχα
  • 2 επιπλέον μπλούζες
  • 1 ζεστό μπουφάν αδιάβροχο
  • 1 ζευγάρι άνετα αδιάβροχα ορειβατικά μποτάκια
  • Πυξίδα
  • Μετρητά χρήματα
  • Χαρτί υγείας
  • Σχοινί αρτάνι
  • Σαπούνι και μικρό μπουκάλι απολυμαντικό χεριών (υγιεινή)
  • Ταξιδιωτική οδοντόβουρτσα με οδοντόκρεμα
  • Μικρό σετ ραπτικής
  • Κιάλια
  • Εντομοαπωθητικό
  • Ωτοασπίδες

Είναι σαφές ότι ο καθένας από εμάς μπορεί να σκεφτεί δεκάδες ακόμα σημαντικά αντικείμενα, ώστε ο σάκος επιβίωσης του να είναι πιο πλήρης και καλό είναι, ο καθένας, να προσωποποιήσει τις ανάγκες του πριν τον ετοιμάσει. Ακόμα καλύτερα, βέβαια, θα ήταν ο σάκος αυτός, είτε να μείνει αχρησιμοποίητος, είτε να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση εξόρμησης στην εξοχή, για ψυχαγωγικούς λόγους.

Επειδή, όμως, σύμφωνα με τον ρωμαίο ποιητή Οβίδιο (43.π.χ-17 μ.χ.), «Αυτός που δεν είναι έτοιμος σήμερα, θα είναι λιγότερο έτοιμος αύριο», προλαμβάνω για να απολαμβάνω!

Φωτεινή Παπάζογλου, Δημοσιογράφος.

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *