Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Α΄ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ

Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ονομάστηκε Μέγας για το πολυσύνθετο έργο του, που επηρέασε άμεσα ή έμμεσα την παγκόσμια ιστορία.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία τον ανακήρυξε Άγιο και Ισαπόστολο, επειδή υποστήριξε παντοιοτρόπως τον Χριστιανισμό.

Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία δεν τον έχει εντάξει στην λίστα των Αγίων της  επειδή η ιστορική έρευνα του χρεώνει τη διαταγή για τη δολοφονία του γιου του Κρίσπου και της δεύτερης γυναίκας του Φαύστας (Κρίσπος και Φαύστα πρέπει να είχαν ερωτική σχέση, σύμφωνα τα νεώτερα ιστορικά δεδομένα).

Γεννήθηκε στη Ναϊσό της Μοισίας (σημ. Νις της Σερβίας). Για το πότε, υπάρχει διχογνωμία. Οι πιο πρόσφατες απόψεις ιστορικών συγκλίνουν στο ότι γεννήθηκε το 274. Παλαιότερα, αναφερόταν ως έτος γέννησής του το 280 ή και το 284.

Πατέρας του ήταν ο Κωνστάντιος ο Χλωρός, διοικητής των πραιτοριανών του αυτοκράτορα Μαξιμιλιανού και μητέρα του η, μετέπειτα Αγία, Ελένη, από το Δρέπανο της Βιθυνίας. Και για την Αγία Ελένη υπάρχει διχογνωμία.

Αναφέρεται ως κόρη ιδιοκτήτη πανδοχείου ή μια απλή κοπέλα που εργαζόταν σε πανδοχείο. Αλλού γράφεται ότι ήταν παλλακίδα (ερωμένη) του Κωνστάντιου και αλλού ότι ήταν σύζυγός του, την οποία όμως υποχρεώθηκε να χωρίσει (293), καθώς ανέβαινε στα ψηλά αξιώματα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και να παντρευτεί την ανιψιά του Αυγούστου της Δύσης Μαξιμιανού, Θεοδώρα. Ωστόσο, η σχέση της με τον γιο της, Κωνσταντίνο, παρέμεινε άρρηκτη ως το θάνατό της.

Κωνσταντίνος

Έμαθε τα εγκύκλια γράμματα κοντά στον πατέρα του και από νεαρής ηλικίας κατατάχθηκε στον ρωμαϊκό στρατό, όπου διακρίθηκε για τις διοικητικές του ικανότητες και την εν γένει προσωπικότητά του.

Η προώθηση του πατέρα του στα ανώτατα κλιμάκια της αυτοκρατορίας βοήθησε και τη δική του ανέλιξη στη στρατιωτική ιεραρχία της Ρώμης.

Λόγω γήρατος το 305 μ.Χ ο Διοκλητιανός αποφάσισε να παραιτηθεί από τον θρόνο. Έπεισε, μάλιστα και τον συναυτοκράτορά του στη Δύση Μαξιμιανό να κάνει το ίδιο. Έτσι, οι δύο Αυτοκράτορες Δύσης και Ανατολής έβαλαν τέλος στον τίτλο του «Αυγούστου».

Με αυτόν τον τρόπο, ο Γαλέριος ως Αύγουστος της Ανατολής, καλείτο να ορίσει τους καίσαρες των δύο επαρχιών

Ο Γαλέριος, ως Αύγουστος της Ανατολής έπρεπε να ορίσει τους δύο νέους καίσαρες των ανατολικών και δυτικών επαρχιών.

Ο Κωνστάντιος κάλεσε τότε τον υιό του στη Γαλατία και μετά το θάνατο του στο Evoracum (Εβόρακον), σημερινή Υόρκη της Μεγάλης Βρετανίας, ο στρατός ανακήρυξε τον Κωνσταντίνο ως Αυτοκράτορα στις 25 Ιουλίου 306.

Το παράδειγμά τους ακολούθησαν και οι άλλες στρατιωτικές δυνάμεις, που αναγόρευσαν Αύγουστο στη Ρώμη τον Μαξέντιο, γιο του Μαξιμιανού, ενώ τι Νοέμβριο του 307 αναδείχθηκε Αύγουστος και ο έμπιστος αξιωματικός του Γαλέριου, Λικίνιος.

Τον ίδιο χρόνο, ο Μέγας Κωνσταντίνος χώρισε τη σύζυγό του Μινερβίνα (κατ’ άλλους παλλακίδα του), από την οποία είχε αποκτήσει τον Κρίσπο και παντρεύτηκε την κόρη του Μαξιμιανού και αδελφή του Μαξεντίου, την όμορφη Φαύστα.

Μετά από μια σειρά συγκρούσεων ανάμεσα σε Αυγούστους και Καίσαρες, το 308, τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία διοικούσαν 5 Αύγουστοι. Η μεταξύ τους σύγκρουση ήταν πλέον αναπόφευκτη.

Κωνσταντίνος

Σκάναρε και ακολούθησε την έρευνα

Μαριάννα Τσάμη, Δημοσιογράφος

 

 

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *