Στα σχολεία υπάρχουν πολλά μαθήματα που τα θεωρούμε περιττά. Ένα από αυτά δεν θα έπρεπε να είναι η γυμναστική, καθώς είναι το μάθημα που μαθαίνει στο παιδί να γυμνάζεται, και ανακαλύπτει μόνο του αν του αρέσει ο αθλητισμός. Αυτό σε μερικές περιπτώσεις πράγματι γίνεται, αλλά σε γενικές γραμμές βλέπουμε κάτι άλλο.
Στη γυμναστική του δημοτικού, σε μέσες άκρες θα δούμε τον γυμναστή να δείχνει μερικά παιχνίδια που συνδυάζουν διασκέδαση και άθληση. Στις μεγαλύτερες τάξεις του δημοτικού δείχνει κάποιες ασκήσεις και στην συνέχεια αφήνει ελεύθερα τα παιδιά να κάνουν ότι θέλουν. Όσον αφορά το δημοτικό, αυτά είναι σωστά και όντως θα έπρεπε να γίνεται έτσι. Ισχύει το ίδιο σε γυμνάσιο και λύκειο όμως;
Είναι πολύ περίεργη η αντιμετώπιση της γυμναστικής σε αυτά τα δύο. Είτε θα συνεχίσει από το δημοτικό και θα δείχνει ασκήσεις, απλά με περισσότερη ένταση για να γυμνάζονται παραπάνω, είτε θα αφήσει ελεύθερα τα παιδιά να κάνουν ότι θέλουν. Η αδιαφορία των γυμναστών προς τα παιδιά, είναι απαράδεκτη.
Πέραν του γεγονότος ότι είναι σε μια ηλικία που έχουν ενέργεια μέσα τους και μπορεί να την χρησιμοποιήσουν λάθος, είναι κακή εικόνα καθηγητή. Φανταστείτε όλοι οι καθηγητές να άφηναν τους μαθητές να κάνουν ότι θέλουν και να μην ασχολούνται με την μάθηση τους. Συμφωνώ ότι η γυμναστική είναι ένα πιο χαλαρό μάθημα, αλλά δεν σημαίνει ότι πρέπει να το ξεχνάμε εντελώς. Για να το θέσω και με άλλα λόγια, όταν ένας καθηγητής που αφήνει τους μαθητές χωρίς επίβλεψη, είναι ένας ανεύθυνος άνθρωπος που απλά κάθετε και πληρώνεται, χωρίς να κάνει κάτι.
Να σημειωθεί πως ότι αναφέρθηκε, πηγαίνει μέχρι την τάξη της Β λυκείου. Στην Γ λυκείου τα πράγματα αλλάζουν διότι το μυαλό των παιδιών είναι αφοσιωμένο στις πανελλήνιες. Εκεί θεωρώ πως οι καθηγητές μαθημάτων που δεν είναι σε αυτές, θα έπρεπε να αντιμετωπίζουν τα παιδιά διαφορετικά. Βρίσκονται στην πιο δύσκολη κατάσταση της ως τότε ζωής τους (τουλάχιστον στην μαθητική ζωή τους), όποτε λίγο επιείκεια δεν θα έβλαπτε.
Πως μπορεί να αλλάξει αυτό, και να είναι όλα φυσιολογικά; Αυτοί που ελέγχουν ποιοι είναι σε θέση να διδάσκουν, πρέπει να τους ελέγχουν και στην πράξη. Δυστυχώς στην Ελλάδα, απλά όποιος έχει ένα πτυχίο μπορεί να πάρει πιο εύκολα κάποια θέση, από κάποιον που πραγματικά την αξίζει.
Σκάναρε και δες περισσότερα
Δημήτρης Κωνσταντάκης, Αθλητικογράφος