Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Ευαγγέλιο

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΟΥ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ

Το Ελληνικό Ευαγγέλιο διαθέτει πλούσιο περιεχόμενο που αφορά τη ζωή και τη διδασκαλία του Χριστού. Παρουσιάζει τα γεγονότα με κάθε λεπτομέρεια, μέσα από αφηγήσεις των μαθητών του Ιησού, όπως ήταν ο Ματθαίος, ο Μάρκος, ο Λουκάς και ο Ιωάννης. Ωστόσο το Αιγυπτιακό Ευαγγέλιο δείχνει μια διαφορετική πλευρά ως προς τη συγγραφή και για αυτό παρατηρούνται συγκρίσεις και διαφορές.

Ακούστε την ανάγνωση του άρθρου

 

Αιγυπτιακό Ευαγγέλιο

Παρουσιάζεται σε δύο κοπτικές εκδοχές, οι οποίες είναι μεταφρασμένες στα ελληνικά. Επίσης θεωρείται ως ένα παλαιοχριστιανικό θρησκευτικό κείμενο. Σύμφωνα με αναφορές από το βιβλίο του Κλήμη της Αλεξάνδρειας, το ευαγγέλιο έχει γραφεί στα τέλη του 2ου αιώνα. Ο Ιππόλυτος με την σειρά του, παραπέμπει σε «αυτές τις διάφορες αλλαγές της ψυχής, που εκτίθενται στο Ευαγγέλιο σύμφωνα με τους Αιγυπτίους» και συνδέει το Ευαγγέλιο των Αιγυπτίων με τη Γνωστική σέκτα Ναασίνοι.

Ο Επιφάνιος της Σαλαμίνας, κατά τη διάρκεια του 4ου αιώνα, ισχυρίστηκε ότι Σαββελιανοί χρησιμοποιούσαν το Ευαγγέλιο. Μάλιστα σε κάποια από τα αποσπάσματα, μέσα από την παράδοση των ρητών σε διαλόγους, παρουσιάζεται η φύση μιας ολόκληρης οντότητας. Συμπεριλαμβάνονται κείμενα σε μορφή συζήτησης μεταξύ της Σαλώμης και του Ιησού που υποστηρίζουν τον ασκητισμό.

Ελληνικό Ευαγγέλιο

Ο όρος «Ευαγγέλιο» χαρακτηρίζει τα τέσσερα πρώτα βιβλία της Καινής Διαθήκης, τα οποία γράφηκαν στην ελληνική γλώσσα κατά τον Ματθαίο, Μάρκο, Λουκά και Ιωάννη. Μέσα από αυτά διηγούνται τα γεγονότα της γέννησης, της ζωής και του θανάτου του Χριστού. Επιπλέον αναφέρονται στα κυριότερα δογματικά και ηθικά σημεία του χριστιανισμού.

Τα συγκεκριμένα Ευαγγέλια έγιναν πλήρως αποδεκτά από τις πρωτοχριστιανικές εκκλησίες και αποτελούν κομμάτι του κανόνα της Καινής Διαθήκης ενώ μεταγενέστερα εμφανίστηκαν και άλλα μη κανονικά απόκρυφα συγγράμματα ως Ευαγγέλια.

Στην αρχαία ελληνική γραμματεία, η λέξη «Ευαγγέλιο», υπάρχει από την εποχή του Ομήρου, τον 8ο αιώνα π.Χ. Συμβολίζει επίσης τη χαρμόσυνη αγγελία κάποιας νίκης ή αμοιβής που παίρνει ο δέκτης της αγγελίας ή και της θυσίας που προσφέρεται στους θεούς. Παρόλα αυτά δηλώνει τα μηνύματα της Καινής Διαθήκης και περιέχει επιτεύγματα του Ιησού Χριστού, όπως είναι τα θαύματα, οι διδασκαλίες, ο θάνατος και η ανάσταση του.

Περιεχόμενο Χριστιανικού Ευαγγελίου

  • Ο πρώτος συγγραφέας της Καινής Διαθήκης θεωρείται ότι ήταν ο Ματθαίος. Η επιγραφή «κατά Ματθαίον» δηλώνει τη μεταγενέστερη συγγραφή του ευαγγελίου και εκφράζει την πεποίθηση της εκκλησίας από το 2ο αιώνα και μετά. Επιπλέον περιέχει πολλές διδασκαλίες του Ιησού, όπως και διηγήσεις. Παρόλα αυτά το ευαγγέλιο αυτό, αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ της Παλαιάς και Καινής Διαθήκης, καθώς συμπεριλαμβάνει τη ζωή, τη διδασκαλία, τον θάνατο και την ανάσταση του Χριστού.
  • Το Κατά Μάρκο Ευαγγέλιον είναι ένα από τα τέσσερα πρώτα βιβλία του κανόνα της Καινής Διαθήκης του 2ου μέρους. Θεωρείται μάλιστα το αρχαιότερο, από αυτά τα βιβλία. Παραθέτει και εκείνος τα γεγονότα που μεσολάβησαν κατά τη διάρκεια της ζωής του Χριστού από την αρχή μέχρι το τέλος. Στέλνει αισιόδοξα μηνύματα στον κόσμο με την βοήθεια της ανάδειξης του «Κυρίου».
  • Ένας σημαντικός συγγραφέας επίσης του ευαγγελίου ήταν ο Λουκάς. Αναφέρθηκε σε επιστολές του Απόστολου Παύλου και στη συνέχεια μέσω της ιστορικής τοποθέτησης των γεγονότων της εποχής του, μίλησε για τον Ιησού. Ουσιαστικά τόνισε την προσφορά του στον κόσμο και γενικότερα την βιογραφία του.
  • Το Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιον είναι το εκτενέστερο από τέσσερα βιβλία της Καινής Διαθήκης. Μέσα από την αφήγηση του μπορεί να καταλάβει κανείς ότι ο ίδιος υπήρξε μαθητής και Απόστολος του Χριστού. Αφού λοιπόν γνώριζε το περιεχόμενο των τριών άλλων ευαγγελίων, πάντρεψε τις πληροφορίες που υπήρχαν για τον Χριστό και πρόσθεσε επίσης τη δράση και τη διδασκαλία του.

Σκάναρε και ακολούθησε την έρευνα

Μάρω Τσαούση, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *