Ο Δήμος Θεσσαλονίκης ξοδεύει περίπου 200.000 ευρώ το χρόνο για τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων, αλλά όπως υποστηρίζουν οι γνώστες του θέματος, το αποτέλεσμα είναι άδικο για τα αδέσποτα ζώα στη Θεσσαλονίκη. Επίσης δεν παρέχεται βοήθεια σε όσους – εθελοντικά – προσπαθούν να αυξήσουν τη φροντίδα και τον έλεγχο των αδέσποτων ζώων.
Κανονικά, η πόλη της Θεσσαλονίκης διαθέτει Κτηνιατρική Υπηρεσία στην οδό Κλεάνθους, όπου εργάζονται τρεις κτηνίατροι, ενώ συνεργάζεται με το Καταφύγιο Ζώων στο Πανόραμα και τον κτηνίατρο περίθαλψης και στείρωσης ζώων, σε συνεργασία με την Κλινική Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, που είναι περίπου 40 χιλιόμετρα από την πόλη. Μέχρι το 2020, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ, έχει συμβάλει ουσιαστικά στην περίθαλψη και νοσηλεία ασθενών ή τραυματισμένων αδέσποτων ζώων, επιτυγχάνοντας παράλληλα ικανοποιητικά αποτελέσματα σε όσον αφορά τη στείρωση.
Όπως υποστηρίζουν εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων, είναι σχεδόν αδύνατο ένας πολίτης να απευθυνθεί στην Κτηνιατρική Υπηρεσία του Δήμου Θεσσαλονίκης και να βρει ανταπόκριση και βοήθεια για ένα αδέσποτο ζώο ενώ η ίδια η υπηρεσία αδυνατεί να προσφέρει αποτελεσματικό έργο.
Δηλαδή για τον έλεγχο και την περισυλλογή των αδέσποτων διαθέτει μόλις ένα υπάλληλο. Με άλλα λόγια, μόνο ένας υπάλληλος είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο και την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων. Πολλοί είναι αυτοί που προσπαθούν να βοηθήσουν τα αδέσποτα ζώα δίνοντας τους φαγητό και νερό η ακόμα τα πηγαίνουν σε κάποιον κτηνίατρο της περιοχής.
Σκάναρε και δες περισσότερα
Ηρακλής Τάσσης, Δημοσιογράφος