Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Θεσσαλονίκη

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΤΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ

Η Θεσσαλονίκη, η προσφυγομάνα, η πόλη με το ιδιαίτερο χρώμα και τις μοναδικές αντιθέσεις, αποτέλεσμα ενός χαρμανιού πολιτισμών.

Η Θεσσαλονίκη υπήρξε ίσως η πιο πολυπολιτισμική πόλη της Ελλάδος, γεγονός που αποδίδεται στη σημαντική γεωστρατηγικής θέση της, καθώς και στο λιμάνι της, το οποίο γνώρισε μεγάλη κινητικότητα κατά το παρελθόν. Έγινε σταυροδρόμι πολιτισμών, ανταλλαγής απόψεων και ιδεολογιών και πατρίδα ανθρώπων με διαφορετικά θρησκευτικά «πιστεύω».

Οι θρησκευτικές ομάδες που υπάρχουν σήμερα στην πόλη είναι:

Εβραϊκή Κοινότητα

Η μεγαλύτερη, ίσως, πληθυσμιακά κοινότητα -εκτός αυτής των χριστιανών- στην πόλη ανά τους αιώνες, είναι αυτή των Εβραίων. Επιφανείς οικογένειες από την εβραϊκή κοινότητα Μοναστηρίου δώρισαν χρήματα ώστε να δημιουργηθεί ένας τρόπος λατρείας για όλους τους ομόθρησκούς τους, μία συναγωγή. Έτσι, το 1972 ιδρύθηκε η συναγωγή των Μοναστηριωτών από τον τοποτηρητή της Αρχιραβινείας Θεσσαλονίκης Χάιμ Ραφαέλ Χαμπίμπ, η οποία λειτουργεί στην πόλη μέχρι και σήμερα. Κατά τη διάρκεια της Ναζιστικής Κατοχής, λειτούργησε ως κεντρικό σημείο του γκέτο, αργότερα έγινε αποθήκη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ενώ λειτούργησε και ως ξενώνας των επιζήσαντων – από τις θηριωδίες των Ναζί – Εβραίων. Αν και καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό από το μεγάλο σεισμό του 1978, αναστηλώθηκε και αποτελεί την πιο σημαντική εκ των τριών συναγωγών, οι οποίες λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη.

Θεσσαλονίκη

Καθολική Εκκλησία

Το 1897 άρχισε η κατασκευή της Καθολικής Εκκλησίας, ο Ναός της Αμώμου (Αμίαντης) Σύλληψης της Θεοτόκου, στην οδό Φράγκων 19. Σχεδιασμένη από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι (Υπουργείο Μακεδονίας & Θράκης, Γενί Τζαμί, Στοά Μαλακοπή, Βίλλα Allatini, Αρμένικη Εκκλησία κ.ά), ολοκληρώθηκε δύο χρόνια αργότερα. Το εσωτερικό της κοσμούν αγάλματα και εντυπωσιακά βιτρό, τα οποία ολοκληρώνουν τον αναγεννησιακό χαρακτήρα του κτηρίου, αναδεικνύοντάς το σε ένα οικοδόμημα-κόσμημα της περιοχής του κέντρου της πόλης.

Θεσσαλονίκη

Ευαγγελική Εκκλησία

Η Ευαγγελική Εκκλησία Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1865 και διαθέτει δύο Εκκλησίες, μια στην Παλαιών Πατρών Γερμανού στο κέντρο της πόλης και μια στην περιοχή του Φοίνικα.Η Εκκλησία του κέντρου χτίστηκε το 1971 από τον αρχιτέκτονα Βασίλη Νικολαΐδη στη θέση της προγενέστερης, ενώ εκείνη του Φοίνικα ιδρύθηκε το 1914.

Οι Ευαγγελιστές πιστεύουν πως δεν μπορεί να υπάρξει άλλος αρχηγός της εκκλησίας πέραν του Χριστού, γι’ αυτό και δεν υπάρχει κάποιος ο οποίος να ηγείται διεθνώς της Εκκλησίας. Επίσης, κάθε Εκκλησία είναι αυτόνομη, αν και συχνά συνεργάζονται μεταξύ τους για διάφορους σκοπούς.

Θεσσαλονίκη

Αρμένικη Ορθόδοξη Εκκλησία

Με τους πρώτους Αρμένιους να εγκαθίστανται στη Θεσσαλονίκη το 1770 και φυσικά το 1923 ως πρόσφυγες, σήμερα υπολογίζεται ότι στην πόλη ζουν περίπου 15.000. Ως εκ τούτου, θεωρήθηκε επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας ενός τόπου λατρείας για εκείνους. Έπειτα από προσπάθειες της Αρμένικης Κοινότητας, το 1903 κατασκευάστηκε η Παναγία των Αρμένιων στην οδό Διαλέττη, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Είναι ένα ακόμη έργο του Ιταλού αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι. Εντός του ναού εκτίθενται οστά των Μαρτύρων της Γενοκτονίας των Αρμενίων τα οποία μεταφέρθηκαν από τη Μέση Ανατολή. Σε διπλανό δε οίκημα στεγάζεται το Αρμένικο Πολιτιστικό Κέντρο, στο οποίο παραδίδονται μαθήματα σε παιδιά της κοινότητας.

Θεσσαλονίκη

Μουσουλμανική Κοινότητα

Σήμερα στην πόλη ζουν 4.500 άνθρωποι οι οποίοι ασπάζονται τον Μουσουλμανισμό. Αν και επί σειρά ετών γίνεται λόγος για την κατασκευή Τζαμιού στην πόλη της Θεσσαλονίκης, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει εφικτό, μην επιτρέποντας -για σειρά ετών- σε χιλιάδες Μουσουλμάνους να ασκήσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα όπως επιθυμούν. Μόλις το 2007, ο νεοσύστατος Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μουσουλμάνων Μακεδονίας-Θράκης – ο οποίος συμπλήρωνε δύο χρόνια λειτουργίας – διαμόρφωσε χώρο προσευχής ώστε οι πιστοί να προσεύχονται εκεί.

Θεσσαλονίκη

Κινεζική Εκκλησία

Μία από τις πλέον νεοσύστατες εκκλησίες της πόλης είναι αυτή των Κινέζων, οι οποίοι ξεκίνησαν να εγκαθίστανται σε αυτήν,πριν από περίπου 20 χρόνια. Η εκκλησία τους βρίσκεται στην οδό Αισώπου στην περιοχή των Δικαστηρίων, μια περιοχή η οποία αποτελεί πλέον μια μικρή Chinatown. Η εκκλησία – σε παρόμοια λογική αυτής των Μουσουλμάνων – βρίσκεται στον όροφο μιας πολυκατοικίας ενώ ανήκει στην Ευαγγελική Εκκλησία.

Θεσσαλονίκη

Βουδιστικό Κέντρο

Το Βουδιστικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε μόλις το 2009. Στεγάζεται επί της οδού Εθνικής Αμύνης και αποτελεί ένα από τα 600 κέντρα του Διαμαντένιου Δρόμου του Βουδισμού, της παράδοσης Κάρμα Κάγκιου. Πνευματικός ταγός του Κέντρου είναι ο 17ος Γκύαλουα Κάρμαπα, Τρίνλεϊ Τάγιε Ντόρτζε και διευθύνονται από τον Λάμα Όλε Νύνταλ. Η θρησκεία προάγει τον ιδεαλισμό και τη φιλία και καλεί τους πιστούς να εντάξουν τις Βουδιστικές διδασκαλίες και το διαλογισμό στην καθημερινότητά τους, ενώ τους καλεί να δίνουν οδηγίες και εξηγήσεις για το Βουδισμό αφιλοκερδώς.

Σίγουρα η πόλη και οι «ιθαγενείς» της δε φέρθηκαν πάντα με τον απαιτούμενο σεβασμό στα διαφορετικά «πιστεύω» των κατοίκων της. Είναι κοινή παραδοχή δε, πως είναι αναγκαίο να γίνουν ακόμη περισσότερα βήματα ώστε όλοι όσοι κατοικούν σε αυτή να λατρεύουν οποιαδήποτε θρησκεία επιθυμούν, ελεύθερα και χωρίς εμπόδια.

Θεσσαλονίκη

Σκάναρε και δες περισσότερα

Ευφροσύνη Καζεπίδου, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *