Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
αθλητισμός

ΠΩΣ Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΜΑΣ

Ο αθλητισμός είναι ένα από τα σημαντικά κομμάτια της ζωής μας, όσοι τουλάχιστον έχουν ασχοληθεί με αυτόν. Λογικό από τη στιγμή που επηρεάζει την καθημερινότητά μας σε πάρα πολλούς τομείς. Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με αυτούς που έχουν να κάνουν με την ψυχολογία μας. Είτε είσαι επαγγελματίας αθλητής, είτε απλά γυμνάζεσαι για να κρατιέσαι σε φόρμα, η ψυχολογία σου μεταβάλλεται!

Αν είσαι επαγγελματίας αθλητής, σίγουρα στα ξεκινήματα σου έπρεπε να παραμελήσεις κάποια πράγματα και να επικεντρωθείς στο να γίνεις καλύτερος. Πιέζεις τον εαυτό σου ώστε να πετύχεις κάποιους στόχους, πράγμα που σημαίνει ότι και η ψυχολογία σου επηρεάζετε. Πρέπει να περάσεις από πολλά εμπόδια για να φτάσεις στον τελικό προορισμό σου. Αυτά ή θα σε κάνουν πιο δυνατό για να φτάσεις εκεί, ή θα σε ρίξουν και θα τελειώσει εκεί το ταξίδι. Αν καταφέρεις να νικήσεις την πίεση όμως, η χαρά που θα πάρεις στο τέλος είναι η απερίγραφτη.

αθλητισμός

Υπάρχει ένα μεγάλο κοινό και στις δυο περιπτώσεις. Είτε θέλεις να γίνεις επαγγελματίας αθλητής, είτε όχι, όταν γυμνάζεσαι καταφέρνεις να ξεσπάσεις. Ότι και αν σου έχει συμβεί, η γυμναστική βοηθάει στο να εκτονωθείς. Επιπλέον, βοηθάει στο στρες της καθημερινότητας. Τα προβλήματα που έχεις, μπορούν να λυθούν με πιο καθαρό μυαλό μετά από καλή γυμναστική. Σου ξεθολώνει το μυαλό, και σε κάνει να έχεις πιο καθαρές σκέψεις.

Όλοι έχουμε νιώσει μια άλλη ικανοποίηση όταν βλέπουμε την βελτίωση πάνω μας σε σωματικό και ψυχικό κομμάτι. Είναι λογικό, όταν βλέπεις ότι ο κόπος σου ανταμείβετε ο ενθουσιασμός σου δεν περιγράφεται. Δεν έχει σημασία αν στοχεύεις στο να έχεις ένα γυμνασμένο σώμα ή στο να αγωνιστείς στην ομάδα της καρδιάς σου, όταν θα φτάσεις να κερδίσεις ότι προσπάθησε να σε ρίξει και να μην πετύχεις το θέλω σου, η χαρά σου δεν θα περιγράφεται.

Αυτό δεν ισχύει μόνο στον αθλητισμό, αλλά σε οτιδήποτε κάνεις. Αν θέλεις όμως να κάνεις επαγγελματικό τον αθλητισμό, ανάλογα το άθλημα που αγαπάς, τόσο πιο δύσκολα θα πετύχεις. Ο λόγος είναι ότι δεν είσαι μόνο εσύ που θέλεις να το πετύχεις, πράγμα που σημαίνει ότι ο ανταγωνισμός κορυφώνεται συνέχεια.

αθλητισμός

Τέλος, ο αθλητισμός δεν σε επηρεάζει μονό άμεσα. Ακόμη και να μην σου αρέσει να γυμνάζεσαι αλλά σου αρέσει ο αθλητισμός, η παρακολούθηση του σε επηρεάζει. Αν είσαι οπαδός ενός αθλητή, μιας ομάδας ή αγωνίζεται η χώρα σου, σίγουρα θέλεις να βγει νικητής.

Αν όντως γίνει αυτό που θες, τότε η ψυχολογία σου θα είναι ανεβασμένη, σε αντίθεση του αν δεν τα καταφέρεις που η ψυχολογία σου θα είναι κατεβασμένη. Φυσικά αυτό παίζει ρόλο με το πόσο δεμένος είσαι με το άθλημα. Μπορεί εν τέλει να σου είναι αδιάφορο το αποτέλεσμα, μπορεί όμως να παίξει σημαντικό ρόλο για το υπόλοιπο της ημέρας.

Όμως δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα που μπορεί να παίξει ρόλο στην ψυχολογία. Αν προκύψει κάποιος σοβαρός τραυματισμός ενός αθλητή που σου αρέσει, δεν ξέρεις τι συνέπειες μπορεί να έχει. Όλος ο κόσμος σοκαρίστηκε όταν είδε τον Eriksen να πέφτει κάτω στο γήπεδο, με τους γιατρούς να λένε ότι η καρδιά του δεν χτυπάει. Πολλοί Δανοί, σίγουρα θα σκεφτόντουσαν αυτό το συμβάν για πολλές ώρες ακόμη αφότου έγινε.

Ο αθλητισμός μπορεί να παίξει τεράστιο ρόλο στη ζωή μας. Δεν παίζει ρόλο αν άμεσα ή έμμεσα ασχολείσαι μαζί του, μόνο που ασχολείσαι θα έχει επιρροή θέλοντας και μη.

αθλητισμός

Σκάναρε και δες περισσότερα

Δημήτρης Κωνσταντάκης, Αθλητικογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *