ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ…

ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ

Μέρος 2ο

 

( Κοινωνικές  σχέσεις )

Τι δεν πρέπει να κάνεις

Οι φιλίες και οι κοινωνικές σχέσεις καθορίζονται  από το συμφέρον, με βάση το τι θα πάρεις από αυτούς. Συνήθως σου ζητούν την ηθική υποταγή σου, στη δική τους προσωπικότητα και σου πουλούν τη δική τους εξουσία.

Ψάχνουν να βρουν φίλους που να μην είναι ανώτεροι από αυτούς, θέλοντας αυτοί  να είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Άλλες φορές  για την εικόνα μας, δημιουργούμε  φιλίες λαμπερές που θα εντυπωσιάσουν τον μικρόκοσμό μας και θα πάρουμε κάτι από τη λάμψη τους.

Τι πρέπει να κάνεις

Οι σχέσεις των ανθρώπων και οι φιλίες μεταξύ τους, θα πρέπει να είναι ελεύθερες. Δεν πρέπει να σε πνίγει μία σχέση, να απορροφά την αύρα σου μόνο και μόνο για να ενισχυθεί τη δική του. Οι πραγματικοί  φίλοι όπως λέει ο αρχαίος φιλόσοφος Δημόκριτος: <<  Ο φίλος  στη λύπη σου να έρχεται αυτόκλητος, μα  στη χαρά σου να έρχεται όταν τον καλείς>>.  Ο πραγματικός φίλος χαίρετε όταν παίρνει κάτι από σένα, αλλά θα χαίρεται περισσότερο όταν θα σου δίνει, θα ξέρει να ακούει τους προβληματισμούς σου, να λέει τη γνώμη του ξεκάθαρα, ακόμα όταν θα ξέρει  ότι δεν θα γίνει αρεστός.

 ( Βιοποριστικά )

Τι δεν πρέπει να κάνεις

Το σώμα περνάει καλύτερα, όταν η σκέψη υπνοβάτη.

Συνήθως δεν παίρνει αποφάσεις, με βάση την εργασία που θέλει να κάνεις και σου αρέσει, αλλά  με βάση αυτό που θα  αποφέρει το μεγαλύτερο κέρδος και τη σιγουριά. Με συνέπεια η εργασία να γίνεται δουλεία, με όλη τη σημασία της λέξης.

Τι πρέπει να κάνεις

Κάνε το επάγγελμα που σου αρέσει κι αγαπάς και να είσαι σίγουρος ότι θα γίνεις εκτός από επιτυχημένος και ευτυχισμένος.

Γενικά για να είσαι επιτυχημένος και ευτυχισμένος

Στα αισθηματικά, τα κοινωνικά και τα επαγγελματικά, πρέπει να αμφισβητήσεις  τα πάντα, αυτά που οι άλλοι έχουν επιβάλει με βάση τον ευτυχισμό τους, που είναι δομημένος με την ασφάλεια της αδρανής σκέψης.

Να μην ταξιδεύεις με τις εικόνες των άλλων και τα δικά τους βιώματα,  να  δώσεις σημασία  στην αμφισβήτηση που φέρνει τη γνώση. Μην βασιστείς σε πολλά από αυτά, που άλλοι έχουν αποφασίσει και έχουν επιβάλει για εσάς.

Όταν είναι να αποφασίσετε για τη ζωή σας, μη φοβηθείτε να έρθετε αντιμέτωποι με τις φοβίες που σας πέρασαν, τι θα πει ο κόσμος, δεν σε συμφέρει, θα στιγματιστείς.

Μάθε  να σκέφτεσαι όχι όπως σου παρουσιάζονται, τίποτα δεν είναι δεδομένο, ανάλυσε  και ταξινόμησε τις αξίες, σύμφωνα με το δικό σου κριτήριο. Μην προσπαθήσεις να λύσεις ένα πρόβλημα  μόνο με τις υπάρχουσες λύσεις, μπες μέσα του, γίνε μόριο του, τότε θα μάθεις, θα δεις, θα το καταλάβεις και τότε θα μπορέσεις να το λύσεις και να μιλήσεις για αυτό. Γίνεται  κυνικός για τους άλλους όταν θα πάρεις μία απόφαση, δεν πρέπει να σκέφτεσαι αν αυτό θα επηρεάσει την εικόνα σου, που τόσο πολύ σημασία έχει στις σχέσεις των ανθρώπων.

Μην βλέπεις μόνο τον ήλιο που λαμπυρίζει, έτσι χάνεις το φως των άλλων αστεριών, που μπορεί να είναι πιο σημαντικά και πιο πολύτιμα. Μην δέχεσαι να βαπτιστείς στην κολυμβήθρα των συστημάτων τους, γιατί κινδυνεύεις για το υπόλοιπο της ζωής σου να είσαι βρεγμένος.

Ιωάννης Μαρίνος 

Λογοτέχνης-Συγγραφέας

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *