Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΨΑΛΤΗΣ, ΤΖΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ: ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

Έκανε το καλλιτεχνικό του ντεμπούτο σε ηλικία 21 ετών στην ταινία «Διαμάντια στο γυμνό σου σώμα», στον ρόλο του κοσμηματοπώλη. Ο Στάθης Ψάλτης – ο ηθοποιός που μαζί του μεγάλωσε μια ολόκληρη γενιά με τις βιντεοκασέτες του ’80 –  έχασε τη μάχη με τον καρκίνο σε ηλικία 66 ετών και η είδηση του θανάτου του προκάλεσε πανελλήνια συγκίνηση.

Αν και έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής με τις κλασσικές καλτ ταινίες Καμικάζι αγάπη μου,  Τα καμάκια, Βασικά καλησπέρα σας,  Έλα να αγαπηθούμε ντάρλινγκ και Μάντεψε τι κάνω τα βράδια, ο Στάθης Ψάλτης είχε κάνει το καλλιτεχνικό του ντεμπούτο πολύ νωρίτερα.

Σε ηλικία μόλις 21 ετών, εμφανίστηκε στην ταινία «Διαμάντια στο γυμνό σου σώμα», του 1972, όπου ενσάρκωσε τον «Κοσμηματοπώλη», έναν μικρής έκτασης ρόλο.

Έναν χρόνο αργότερα, το 1973, εμφανίστηκε στην τηλεοπτική σειρά «Οι έμποροι των εθνών», μαζί με τον Νίκο Τζόγια και τον Ανδρέα Μπάρκουλη. Είχε τον ρόλο του Παναγιώτη Μερκάτου, του γραμματέα του ανακριτή ενώ εκεί τραγούδησε το «Ήτανε μια φορά» του Σταύρου Ξαρχάκου. Από τότε έχει τραγουδήσει αρκετά τραγούδια σε ταινίες του και σε επιθεωρήσεις.

H Ρένα Βλαχοπούλου με το Κερκυραϊκό ταπεραμέντο της κατόρθωσε να κερδίσει τις καρδιές ολόκληρης της Ελλάδας σε εποχές δύσκολες και ακόμα περισσότερο για ένα κορίτσι της επαρχίας που αποφασίζει να κυνηγήσει τα όνειρα της στην πρωτεύουσα.

Ήταν γεννημένη με ταλέντο, γεμάτη ψυχική δύναμη και χωρίς ιδιαίτερες σπουδές κατόρθωσε να φτάσει πολύ ψηλά.  Η κινηματογραφική της καριέρα ξεκίνησε ουσιαστικά το 1956 με την ταινία «Πρωτευουσιάνικες περιπέτειες» σε σκηνοθεσία Γιάννη Πετροπουλάκη.

Η ταινία ενώ πρόκειται για την πρώτη έγχρωμη ελληνική ταινία κανονικού μήκους και την πρώτη με σύγχρονο θέμα, με σκηνές ανεκτίμητες,  είναι ξεχασμένη από τους τηλεοπτικούς σταθμούς πιθανώς λόγω του πτωχού θέματος.

Η ταινία αυτή αντιπροσωπεύει εν μέρει την ίδια τη Ρένα Βλαχοπούλου, αφού υποδύεται το ρόλο μιας Κερκυραίας σε παραδοσιακό χωριό της Κέρκυρας, με την ίδια αλλά και τους ηθοποιούς να μιλάνε «τραγουδιστά» Κερκυραϊκά με λεξιλόγιο και φρασεολογία Κερκυραϊκή καθώς και φορεσιές παραδοσιακές χωριών της Κέρκυρας.

Δύο Κερκυραίες χωριατοπούλες αδελφές αφήνουν την Κέρκυρα και κατεβαίνουν στην Αθήνα, όπου ο θείος τους αναλαμβάνει να τις μεταμορφώσει σε κυρίες του καλού κόσμου και έτσι ξεκινάει η περιπέτεια στην Αθήνα. Στην ταινία βλέπουμε έγχρωμες εικόνες του 1956 από το λιμάνι της Κέρκυρας, το Ποντικονήσι, την παλιά πόλη,  οι οποίες αποτελούν τις πρώτες έγχρωμες εικόνες της Κέρκυρας στον Ελληνικό κινηματογράφο.

Σκάναρε και δες περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ

Μαριάννα Τσάμη, Δημοσιογράφος

 

 

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *