Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΣΤΗΝ ΑΙΧΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ

– Σπούδασες Ηλεκτρολόγος Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων και Αυτοματισμών ενώ από το 1998 ασχολείσαι με τον web προγραμματισμό. Πώς προέκυψε αυτή η αγάπη για τον προγραμματισμό και η ενασχόλησή σου με το hacking;

– Ύστερα από την ολοκλήρωση των στρατιωτικών μου υποχρεώσεων, από το 2000 και έπειτα, μπήκα στο χώρο της πληροφορικής. Ξεκίνησα με το Hacking, με την είσοδο σε μια από τις πιο μεγάλες ομάδες Hacking της τότε εποχής, ονόματι S.N.D (Seek and Destroyed). Η εργασία στην ομάδα αυτή ήταν το να “σπάμε” λογισμικά software με Crack Key Generators και Patch.
Η ομάδα αυτή αποτελούνταν κυρίως από Ρώσους έμπειρους προγραμματιστές. Ήμουν πολύ τυχερός εκείνη την περίοδο, διότι είχα ως μέντορα τον Artem Ismailov, ένα από τα μεγάλα ονόματα προγραμματιστών, φοιτητής τότε στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας Bauman Moscow State Technical University. Ένα μεγάλο ευχαριστώ είναι το λιγότερο που έχω να πω προς αυτούς. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Ρώσοι σκέφτονται OUT OF BOX. Μπορούν να λύσουν τα πιο τρελά προβλήματα, ειδικά στους Server.

– Όλοι λίγο πολύ έχουμε ακούσει τον όρο hacking, τους χάκερ και έχουμε δει ταινίες σχετικές με αυτή τη θεματολογία. Ωστόσο, καλό θα ήταν να προσδιορίσουμε τι ακριβώς εννοούμε όταν μιλάμε για χακάρισμα.

– Βασικά πρέπει να πούμε πόσα είδη Hacker υπάρχουν. Λοιπόν, υπάρχουν 3 είδη: HACKER, CRACKER, LAMER. Ας τα αναλύσουμε παρακάτω:

HACKER

Ένας χάκερ είναι ένα άτομο με προηγμένες γνώσεις ασφάλειας υπολογιστών, δικτύων, προγραμματισμού κ.λπ.
Αυτό το άτομο απολαμβάνει να αποκτά νέες γνώσεις εκτός από το να αφοσιώνεται στη δημιουργία ασφαλών και λειτουργικών συστημάτων. Αν και αυτός ο τύπος επιστήμονα υπολογιστών έχει την απαραίτητη εμπειρία για να σπάσει συστήματα, θα το έκανε μόνο για να βελτιώσει την ασφάλεια αυτών.

CRACKER

Αυτός ο όρος γεννήθηκε από το crack που σημαίνει: σπάω. Οι CRACKERS θεωρούνται εγκληματίες του κυβερνοχώρου που έχουν τη γνώση να εισβάλουν σε συστήματα, να αποκρυπτογραφούν αλγόριθμους κρυπτογράφησης και να κλέβουν πληροφορίες. Γενικά, το κάνουν μόνο λόγω της πρόκλησης που αυτό συνεπάγεται, αλλά ορισμένοι από αυτούς μπορούν και το κάνουν επίσης για κέρδος ή διαμαρτυρία.

LAMER (LICK)

Οι Lamers είναι η πιο μισητή ομάδα επιστημόνων υπολογιστών. Συνήθως, πρόκειται για άτομα με επιθυμία να κάνουν Hacking, τα οποία όμως δεν έχουν καμία γνώση. Είναι “επιστήμονες υπολογιστών” που δεν έχουν τις γνώσεις να φτιάξουν τα δικά τους εργαλεία και έτσι, αφοσιώνονται στη χρήση άλλων. Αυτό τους κάνει μια πολύ επικίνδυνη ομάδα, καθώς προσπαθούν πάντα να σπάσουν συστήματα χρησιμοποιώντας λογισμικό που δεν κατανοούν πλήρως.

 

 

Εδώ μπορείτε να ακούσετε την ανάγνωση του άρθρου

 

– Πώς μπορεί κάποιος να εκπαιδευτεί ως χάκερ; Μπορεί να απευθυνθεί στο τμήμα κάποιου Πανεπιστημίου ή πρέπει να το ψάξει καθαρά μόνος του μέσα από διάφορες κοινότητες που ήδη ασχολούνται;

– To Hacking δεν το σπουδάζεις πουθενά. Πρέπει να το έχεις έμφυτο και κάθε μέρα να διαβάζεις. Από το 2000 έως το 2004 ήμουν ενεργό μέλος. Βασικά, υπάρχουν μεγάλες ομάδες Hacker στο Deep Web και Dark Web. Για παράδειγμα, οι Anonymous είναι στο Dark Web και βασικό σκοπό έχουν να κάνουν καθαρά επιθέσεις σε website με την μέθοδο DDOSATTACK (distributed denial-of-service attack, DDoS attack).

– Το 2004 έκανες μια στροφή προς την ανάπτυξη ιστού. Αυτό συνέβη λόγω των νέων απαιτήσεων της αγοράς;

– Από το 2004 και έπειτα παράτησα το Hacking και στράφηκα στην ανάπτυξη ιστού. Έκτοτε, ξεκίνησα να μαθαίνω ένα από τα καλύτερα CMS, το WordPress. Παράλληλα μάθαινα και για το λειτουργικό σύστημα Linux.
Θα έλεγα ότι πραγματοποίησα αυτή την στροφή όχι απλά λόγω των απαιτήσεων, αλλά κυρίως από το πάθος για περισσότερα πάνω στην τεχνολογία. Παράλληλα, διεύρυνα της γνώσεις μου πάνω σε συστήματα διαχείρισης, όπως το PLESK, και τεχνολογία των server APACHE Server, NGINX.

– Παρατηρούμε ότι συνεχώς εκπαιδεύεσαι και εξελίσσεσαι! Στα πλαίσια αυτής της δυναμικής δημιουργήθηκε και η εταιρία STRATON;

– Μετά από 22 έτη εμπειρίας, από το 2020 ξεκίνησα ως Freelancer στην κατασκευή ιστοσελίδων και web εφαρμογών custom. Από τις αρχές του 2021 έστησα το δικό μου project, μια εταιρεία παροχής διαδικτύου.
Η Straton είναι μια εταιρεία web agency, με βασικό στόχο την κατασκευή ποιοτικών ιστοσελίδων και εφαρμογών διαδικτύου όπως επίσης και το digital marketing. Η σελίδα της Straton, έχει στόχο ΜΟΝΟ τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Straton έχει έδρα την Εσθονία, στο Τάλλιν.– Ποια είναι η φιλοσοφία της STRATON;

– Ο τρόπος μας να πραγματοποιούμε μια εργασία είναι αυτό που μας κάνει να ξεχωρίζουμε. Ουσιαστικά, πρόκειται για έναν νέο τρόπο συμβουλευτικής. Σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς συμβούλους, εμείς είμαστε αυτοί που σχεδιάζουμε και υλοποιούμε ταυτόχρονα. Διαθέτουμε ισχυρή τεχνογνωσία την οποία εξαργυρώνουμε σε λύσεις που έχουν άμεση εφαρμογή και αντίκτυπο στην πορεία μιας εταιρείας. Αναγνωρίζουμε τη σημασία των πληροφοριών, γνωρίζουμε πώς και πού να τις συλλέξουμε, να τις επεξεργαστούμε και να τις μετατρέψουμε σε κατανοητά συμπεράσματα και ενέργειες για όλους όσους εμπλέκονται σε ένα έργο.

Στόχος μας, η δημιουργία αποτελεσμάτων!
Κάθε μας ενέργεια προέρχεται από καλά σχεδιασμένες ιδέες που βασίζονται σε επιχειρηματικά δεδομένα και παράγουν πραγματικά και μετρήσιμα αποτελέσματα. Χρησιμοποιούμε την επιχειρηματική μας οξυδέρκεια, την ενσυναίσθηση και την τολμηρή δημιουργικότητά μας προς όφελος του πελάτη.

Η δουλειά μας είναι προσανατολισμένη ως εξής: όλες οι υπηρεσίες μας στοχεύουν στην ανάπτυξη της απόδοσης της ιστοσελίδας σας. Εξερευνούμε τις εξωτερικές επιδράσεις που επηρεάζουν την ιστοσελίδα σας, προετοιμάζουμε σχετικά σενάρια για το μέλλον και επισημαίνουμε πού είναι οι μεγαλύτερες δυνατότητες επιτυχίας.

Ενσυναίσθηση.

Το κλειδί για την πραγματοποίηση της μελλοντικής επιτυχίας είναι να βάζεις πρώτα τους σχετικούς ανθρώπους, είτε είναι πελάτες, είτε εργαζόμενοι είτε άλλοι ενδιαφερόμενοι. Ο σχεδιασμός των ελκυστικών εμπειριών απαιτεί τα πραγματικά άτομα να διατηρούνται στον πυρήνα, από τον σχεδιασμό μέχρι την εκτέλεση.

Τολμηρή δημιουργικότητα.

Με περισσότερα από 21 χρόνια εμπειρίας, ξεχωρίζει η πρωτότυπη, πολυμήχανη σκέψη μας. Τολμούμε να αμφισβητήσουμε το status quo και να βρούμε νέες ιδέες, εργαλεία και διαδικασίες για να δημιουργήσουμε τα αποτελέσματα που ζωντανεύουν την εμπειρία που θέλετε να συναντήσουν οι άνθρωποι.

«Ο καλός σχεδιασμός ξεκινά πάντα με τις ανάγκες των χρηστών, αμφισβητεί με τόλμη τις υπάρχουσες λύσεις και δημιουργεί επιχειρηματική αξία για τον πελάτη».

– Μίλησέ μας για τις υπηρεσίες που προσφέρετε.

– Παρέχουμε τεχνική υποστήριξη και σχεδιάζουμε ιστοσελίδες και eshop με CMS WORDPRESS. Βασικά, διαλέγουμε εμείς τους πελάτες μας για την ολοκλήρωση ενός project. ΔΕΝ ΛΕΜΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΝΑΙ.

– Η κατασκευή μιας ιστοσελίδας συναντά περισσότερες προκλήσεις από ότι παλαιότερα. Πλέον, εισχωρούν συνεχώς νέα ζητήματα ασφάλειας, μεταβάλλονται οι αλγόριθμοι των μηχανών αναζήτησης, έχουμε ραγδαία εξέλιξη του Digital Marketing και κάθε μέρα φύεται και κάτι καινούριο. Πώς μπορεί κάποιος που διαθέτει μια ιστοσελίδα ή ένα e-shop να παραμείνει ανταγωνιστικός;

– Οι κακές τακτικές παραβίασης τον όρων χρήσης πολιτικής της GOOGLE προσμετρώνται ως BLACK HAT SEO και άλλες μέθοδοι κακόβουλης τακτικής. Ειδικά η GOOGLE δεν αφήνει κανέναν στο απυρόβλητο καθώς είναι μια δίκαιη εταιρεία. Ως προς την μηχανή αναζήτησης, πραγματοποιεί κάθε έτος έως και 1.000 αλλαγές στον αλγόριθμό της και όποιος πάει να κάνει κάποια στιγμή ΕΝΑ λάθος, το πληρώνει με το λεγόμενο PENALTY.
Συμβουλή μου είναι όταν κάποιος έχει κάποια ιστοσελίδα, πρέπει υποχρεωτικά να ασχολείται σε καθημερινή βάση. Για παράδειγμα, ποιοτικό content, να κάνει πάντα update και να έχει πάντα ενημερωμένη την πλατφόρμα στην οποία είναι δομημένη η σελίδα του. Να μπαίνει στη διαδικασία να προωθεί την σελίδα του στα social και με διαφημίσεις. Μόνο έτσι θα δει αποτελέσματα και βασικά, δυνητικούς πελάτες ή επισκέπτες, ανάλογα με το αντικείμενο για το οποίο την χρησιμοποιεί.

– Ασφαλώς, το να εμπιστευόμαστε τη δημιουργία και την προώθηση της σελίδας και του ηλεκτρονικού καταστήματος σε ανθρώπους ή επιχειρήσεις που διαθέτουν πιστοποιήσεις από αναγνωρισμένους φορείς, είναι μια πολύ σημαντική αρχή…

– Από το 2016 έχω πάρει πιστοποίηση από την Google πάνω στης βασικές αρχές του Digital Marketing. Είμαι ενεργό μέλος του WordPress organization, The Linux Foundation, Lets Encrypt, NGINX, GitHub, Plesk University, και FreeCodeCamp.
Επίσης, έχω από πίσω μια εξειδικευμένη ομάδα προγραμματιστών, sysadmin, graphicdesigners, digital marketers και SEO experts.

– Πλέον οι περισσότεροι προσπαθούν να μειώσουν το κόστος με κάθε τρόπο. Κατά πόσο μπορεί να βρεθεί μια χρυσή τομή ανάμεσα σε έναν ωραίο σχεδιασμό, ένα δυνατό digital marketing, μια βελτιστοποίηση SEO και το κόστος όλων αυτών των υπηρεσιών;

– Τα κόστη υπολογίζονται ανάλογα με τα project και διαφοροποιούνται ανάλογα με τις απαιτήσεις του πελάτη. Στην Ελλάδα αυτό δεν χαίρει μεγάλης εκτιμήσεως διότι δεν αναγνωρίζεται η ποιότητα κατασκευής. Όλοι κοιτάνε το χαμηλό κόστος. Ωστόσο, δεν τους έχει πει κανείς ποτέ ότι ΔΕΝ μετράει ΜΟΝΟ το εικαστικό κομμάτι μιας σχεδίασης, αλλά το ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ είναι το MARKETING. Όπως για παράδειγμα διαφήμιση στην GOOGLE, FACEBOOK,  SEO optimization κτλ.

– Θα θέλαμε να μας δώσεις κάποιες συμβουλές για τη διαχείριση μιας ιστοσελίδας. Τι μπορούμε να κάνουμε για να την αναδείξουμε και τι δεν πρέπει να κάνουμε; Είναι κι αυτό ένα σημαντικό κομμάτι, να γνωρίζουμε τι είναι αυτό που μας ζημιώνει και να το αποφεύγουμε, όπως κακόβουλες τεχνικές.

– Όπως ήδη ανέφερα, ποιοτικό περιεχόμενο, συνεχείς ενημερώσεις και να παραμένει ενημερωμένη η πλατφόρμα όπου είναι δομημένη η σελίδα. Κάποιος οφείλει να μπαίνει σε διαδικασία προώθησης της σελίδας του μέσω των social και διαφημίσεων. Επιπλέον, σημαντικό είναι πάντα μια ιστοσελίδα να είναι καλά οπτιμαρισμένη. Δηλαδή, να ανεβάζουμε εικόνες που έχουν συμπιεστεί σε μικρότερο όγκο, να έχουμε ένα καλό θέμα που να είναι προσιτό σε σταθερούς Η/Υ, tablet, κινητά , Laptop. Γενικά, μετράει η ταχύτητα μιας ιστοσελίδας στο φόρτωμα και η παροχή ενός ψηφιακού πιστοποιητικού SSL, το οποίο κάνει πιο αξιόπιστη μια ιστοσελίδα.

Όσον αφορά στο τι δεν πρέπει να κάνουμε, ΠΟΤΕ δεν αντιγράφουμε τα κείμενα από άλλες ιστοσελίδες! Είναι θέμα πνευματικής ιδιοκτησίας αυτό. Η Google σε κάποιο update που θα κάνει, εάν σε βρει με το ίδιο κείμενο από κάποια άλλη ιστοσελίδα σε κάνει PENALTY. Όπως επίσης, να παίρνουμε από την Google εικόνες από άλλα site και να τις έχουμε στο δικό μας. Η Google έχει μέσα Google Lens, σκανάρει αυτόματα το περιεχόμενο, εικόνες και κείμενα.
Φυσικά, υπάρχουν εικόνες και κείμενα που είναι με ανοικτή άδεια CC – Creative Commons.

– Πού μπορούμε να σε βρούμε;

– Η Straton προσφέρει συμβουλευτική υπηρεσία για την ορθή χρήση στο διαδίκτυο. Μην διστάσετε να μας ρωτήσετε για ό,τι έχει σχέση με την υπάρχουσα σελίδα σας ή ένα ΝΕΟ project που έχετε στο μυαλό σας.

Να πω και ένα μεγάλο ευχαριστώ στο GRD για την φιλική συνέντευξη, σε εσένα Ιωάννα και τον Προδρόμο, φυσικά και σε όλα τα παιδιά του GRD.

https://straton.pro

info@straton.pro

Social:

https://www.facebook.com/StratonPro

https://twitter.com/StratonPro

https://www.instagram.com/straton.pro/

Straton plc. – Xolo Go OÜ
Public Limited Company

Kalasadama 4
10415 – Tallinn
Estonia

 

Σκάναρε και ακολούθησε την έρευνα:

Συνέντευξη, Ιωάννα Παπαμιχαήλ (Υπεύθυνη Βιβλιοθήκης)

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *