Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
ΝΑΖΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

ΝΑΖΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ: ΤΑ ΚΑΤΑΛΟΙΠΑ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ

Όλα ξεκίνησαν, όταν μέσα από το Εθνικοσοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (NSDAP) της Γερμανίας, αναπτύχθηκε η ιδεολογία του ναζισμού. Παρόλο που οι ρίζες αυτής της αντίληψης παρουσιάστηκαν ήδη από τον 19ο αιώνα, στη συνέχεια εκδηλώθηκε αισθητά, μετά από το 1920. Ωστόσο το 1933 με την άνοδο του Χίτλερ, άρχισε να εφαρμόζεται πλήρως, μέχρι και το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ουσιαστικά η κύρια πεποίθησή του Αδόλφου Χίτλερ, ήταν να διατηρήσει την ονομαζόμενη «Άρια φυλή», που στόχευε στις φυλετικές διακρίσεις. Δηλαδή, κατηγοριοποιούσε τους ανθρώπους με βάση την εθνικότητα τους.

Ακούστε την ανάγνωση του άρθρου

Θεωρούσε ότι η μεγαλύτερη απειλή για την  Άρια φυλή, ήταν οι Εβραίοι και αμέσως μετά ήταν οι Ρομά, οι σωματικά ή διανοητικά ανάπηροι, οι ομοφυλόφιλοι, όπως  επίσης όσοι είχαν σκουρόχρωμο δέρμα. Οι βιαιότητες και τα στρατόπεδα θανάτου δεν έλειπαν από την σκοτεινή εκείνη εποχή. Το πιο γνωστό μάλιστα στρατόπεδο συγκέντρωσης των ναζιστών, αποτέλεσε το Άουσβιτς, στο οποίο αφαιρούσαν τις ζωές όλων αυτών των ανθρώπων, σε καθημερινή βάση. Μπορεί από τη μια να απελευθερώθηκε αργότερα η Γερμανία από τον Χίτλερ, από την άλλη όμως η ιδεολογία αυτή, εξακολουθεί να υπάρχει, όσο μακάβριο κι αν μας φαίνεται. Έτσι οι νεοναζιστικές οργανώσεις, προσπαθούν με κάθε τρόπο να ηγηθούν για ακόμη μια φορά.

Αετός του Βορρά

Η συγκεκριμένη ναζιστική οργάνωση εμφανίστηκε σχετικά πρόσφατα, γύρω στο 2019. Μέσα από ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, τα μέλη προωθούσαν τις ναζιστικές τους απόψεις. Επιπλέον όσα άτομα συμμετείχαν εκεί, έπρεπε να ορκιστούν στο όνομα του Αδόλφου Χίτλερ και άλλων ναζί, ενώ παράλληλα τα σύμβολα και το λεξιλόγιο που χρησιμοποιούσαν, θύμιζαν την τότε εποχή. Σκοπός τους ήταν λοιπόν να ιδρύσουν μια νεοναζιστική κοινότητα στη γερμανική ύπαιθρο. Παρόλα αυτά τον Ιούνιο του 2020 απαγορεύτηκε. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία, η ακροδεξιά οργάνωση είχε προγραμματίσει επιθέσεις και προσπάθησε να προμηθευτεί οπλισμό, πυρομαχικά και εκρηκτικά.

Combat 18

Ιδρύθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1992 και στη συνέχεια εμφανίστηκε και σε άλλες χώρες. Η ναζιστική οργάνωση κατηγορήθηκε για την άσκηση βίας, όπως επίσης για θανάτους μεταναστών, μελών εθνικών μειονοτήτων και αριστερών.  Επίσης η κωδική ονομασία “18” αντιστοιχεί στο πρώτο και το όγδοο γράμμα του λατινικού αλφαβήτου A και H, δηλαδή Αδόλφου Χίτλερ. Μεταξύ των ιδρυτών, ήταν ο Τσάρλι Σάρτζεντ και ο Χάρολντ Κόβινγκτον. Η “Combat 18 Germany” απαγορεύτηκε τον Ιανουάριο του 2020, καθώς είχε γίνει γνωστό ότι ο δολοφόνος του χριστιανοδημοκράτη πολιτικού Βάλτερ Λίμπκε στο Κάσελ, διατηρούσε επαφές με την οργάνωση.

Τρομοκρατική Ομάδα Λευκοί Λύκοι

Η οργάνωση «Weisse Wölfe Terrorcrew» (WWT), παρουσιάστηκε το 2011 μέσω διαδικτύου, ενώ παράλληλα επεκτάθηκε και σε άλλα κράτη. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, χρησιμοποιούσαν τη βία και την επιθετικότητα σε βάρος πολιτικών αντιπάλων, ατόμων με μεταναστευτικό υπόβαθρο και εκπροσώπους του κράτους. Σκοπός τους ήταν να εμποδίσουν τη Δημοκρατία και την εγκαθίδρυση διακυβέρνησης σε εθνοσοσιαλιστικά πρότυπα.

Πολίτες του Ράιχ

Η ονομασία της οργάνωσης μας θυμίζει το Τρίτο Ράιχ, το οποίο αναπτύχθηκε το 1933-1945 στην Γερμανία, την περίοδο του Χίτλερ. Κι όμως η ακροδεξιές απόψεις αποτελούν κοινό γνώρισμα για το Reichsbuerger (Πολίτες του Ράιχ), με αυτές από το Τρίτο Ράιχ. Σχεδόν 16.000 μέλη συμμετείχαν στο κίνημα.

Υπήρχαν επίσης πληροφορίες ότι το εξτρεμιστική οργάνωση, σχεδίαζε τη δημιουργία μιας ένοπλης πτέρυγας που θα επιδιδόταν σε βίαιες ενέργειες. Ήθελαν ταυτόχρονα να προπαγανδίσουν τις ναζιστικές αντιλήψεις τους, μαζί με τις θεωρίες συνωμοσίας. Βέβαια τον Μάρτιο του 2020, ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, έβαλε ένα τέλος στην ένωση του κινήματος Πολιτών Ράιχ.

Σκάναρε και ακολούθησε την έρευνα

Μάρω Τσαούση, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *