Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΝΗΣΤΕΙΑΣ (ΜΕΡΟΣ B)

Τα οφέλη της ΝΗΣΤΕΙΑΣ είναι αρκετά και δεν έχει μόνο θρησκευτικό χαρακτήρα. Όμως προτού αναλυθούν, θα αναλυθεί περιεκτικά η σημασία της στις θρησκείες του κόσμου.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΝΗΣΤΕΙΑΣ: ΙΟΥΔΑΪΣΜΟΣ, «ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΙΟΥΔΑΙΩΝ»

Στην Τόρα, ένα από τα δύο ιερά κείμενα των Ιουδαίων, οι πιστοί δεν ακολουθούν αυστηρά τις διαιτητικές εντολές του ιουδαϊσμού. Απαγορεύεται ο συνδυασμός κρέας με τυρί. Μετά την κατανάλωση κρέατος ο πιστός πρέπει να περιμένει έξι ώρες για να καταναλώσει γαλακτοκομικά προϊόντα. Στην περίπτωση που καταναλώσει οποιοδήποτε άλλο γαλακτοκομικό προϊόν, πρέπει να περιμένει μία ώρα πριν φάει κρέας.

Ίσως η εξήγηση βρίσκεται στην ανεπάρκεια της λακτάσης, ενός ενζύμου που βοηθάει στην πέψη των γαλακτοκομικών προϊόντων. Όταν λείπει από τον ανθρώπινο οργανισμό, το αποτέλεσμα είναι η διάρροια, ο τυμπανισμός, η δυσφορία. Πιθανόν η απαγόρευση του συνδυασμού είχε σαν στόχο τον περιορισμό της κατανάλωσης των γαλακτοκομικών προϊόντων.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΝΗΣΤΕΙΑΣ: ΙΝΔΟΥΙΣΜΟΣ – ΒΟΥΔΙΣΜΟΣ

Ο ινδουισμός, όπως και ο βουδισμός, συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με την παράδοση της «φυτοφαγίας». Όμως την υποστηρίζουν, χωρίς να την επιβάλλουν και δίνουν σημαντική αξία στη διατροφή. Μάλλον η διάδοση της φυτοφαγίας στις ανατολικές θρησκείες προέρχεται από τις δύο βασικές αρχές που τις διέπουν:

  • Την αρχή της μετενσάρκωσης. Υποστηρίζει πως όταν η ψυχή εγκαταλείψει το σώμα, δεν χάνεται,  παίρνει άλλη μορφή και ξαναγεννιέται σε άλλο σώμα
  • Την αχίμσα «μη βία», που ισχύει για  όλα τα ζωντανά όντα. Οι πιστοί δε συμφωνούν με τη σφαγή και κατά  συνέπεια την κατανάλωση του κρέατος

ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΝΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Η Ευαγγελική Διαμαρτυρόμενη Εκκλησία τηρεί τη νηστεία της Μεγάλης Παρασκευής με αποχή μόνο απ’ το κρέας. Τις ημέρες που προηγούνται της εορτής του Πάσχα, οι πιστοί  προσεύχονται και απέχουν από έντονες διασκεδάσεις και γάμους. Οι αγγλικανικοί ακολουθούν τις συνήθειες νηστείας των καθολικών αλλά με λιγότερη αυστηρότητα.

Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ

Οι Αρμένιοι απέχουν από τα ζωϊκά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Κάθε Τετάρτη και Παρασκευή ακολουθούν τη νηστεία της Τεσσαρακοστής, των Χριστουγέννων και των Αγίων Αποστόλων. Οι νηστείες των Αρμενίων  είναι πιο αυστηρές από αυτές των ορθόδοξων χριστιανών.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΝΗΣΤΕΙΑΣ: ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Οι νηστείες στη Δυτική Εκκλησία, με την πάροδο του χρόνου, έγιναν λιγότερο αυστηρές. Οι κατά τόπους  καθολικοί επίσκοποι έχουν τη δικαιοδοσία να ρυθμίζουν,  ως ένα βέβαια σημείο, τον τρόπο νηστείας των πιστών.

Στην ουσία, απαγορεύεται το κρέας, ενώ επιτρέπονται το γάλα, το τυρί, το αυγό και το ψάρι. Συστήνεται στους πιστούς η αποχ  από το κρέας κάθε Παρασκευή και σε κάποιες περιπτώσεις και την Τετάρτη. Υπάρχουν δύο είδη νηστείας στη Δυτική Εκκλησία, οι νηστείες της ευχαριστίας και οι εκκλησιαστικές νηστείες.

Η νηστεία της ευχαριστίας προηγείται πριν από το μυστήριο της θείας κοινωνίας και αφορά την αποχή από κάθε τροφή, από το βράδυ της προηγούμενης ημέρας. Εξαιρούνται οι ασθενείς και όσοι λαμβάνουν την τελευταία τους κοινωνία.

Στους καθολικούς, με την πάροδο των χρόνων, έγιναν οι νηστείες λιγότερο αυστηρές. Στις ημέρες της Τεσσαρακοστής, η νηστεία ορίζει ένα γεύμα την ημέρα και ένα πρόγευμα. Βέβαια, εξαιρούνται οι Κυριακές. Μάλιστα, οι νηστείες γίνονται υποχρεωτικές μετά το 21ο έτος της ηλικίας του πιστού και προαιρετικές, όταν ο πιστός ξεπεράσει το 60ο έτος.

Επίσης, εξαιρούνται οι στρατιώτες που υπηρετούν τη θητεία τους. Οι επίσκοποι μπορούν να εξαιρέσουν κάποιους πιστούς από τη νηστεία σε ειδικές περιστάσεις. Επιπροσθέτως και οι Πάπες μπορούν να εξαιρούν όλους τους πιστούς από τη νηστεία, σε κάποιες περιπτώσεις.

Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΣΤΗΝ  ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ

Η νηστεία είναι αρχαίος και Θεόδοτος θεσμός της Εκκλησίας μας και όχι μόνο των ανθρώπων. Τη νομοθέτησε  ήδη ο δημιουργός μας στον Παράδεισο, όταν απαγόρευσε στην Εύα και τον Αδάμ να φάνε από τον απαγορευμένο καρπό.

Στη συνέχεια ,την όρισε και ο Μωσαϊκός νόμος. Ύστερα από νηστεία και προσευχή διάρκειας σαράντα ημερών, ο Μωυσής παρέλαβε τις δέκα εντολές από το όρος Σινά. Οπλίστηκε με τη νηστεία και την προσευχή  και θάρρεψε να συνομιλήσει  με το Θεό.

Ο ίδιος ο Ιησούς επικύρωσε τη νηστεία όχι μόνο με τα λόγια του, αλλά και με το δικό του παράδειγμα. Νήστεψε για σαράντα μέρες και σαράντα νύχτες, όταν, μετά από τη βάπτισή του, έμεινε στην έρημο. Από αυτή τη νηστεία, προήλθε η νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής.

Έτσι καθιερώθηκε, αφού την τήρησαν και οι Απόστολοι και οι πρώτοι χριστιανοί, οι οποίοι καθόρισαν και άλλες νηστείες. Η νηστεία των τεσσάρων εποχών άρχιζε στην αρχή κάθε εποχής. Είχε διάρκεια τριών ημερών. Οι νηστείες των παραμονών γίνονταν σε ανάμνηση  και προς τιμή κάποιων Αγίων.

Με το πέρασμα των χρόνων, καθώς η χριστιανική θρησκεία χωρίστηκε σε δόγματα, έγινε διαχωρισμός και στους κανονισμούς των νηστειών των διαφόρων δογμάτων.

Εδώ σε αυτό το σημείο αγαπητοί φίλοι θέλω να δούμε μαζί ποια είναι τα οφέλη της νηστείας και πώς ωφελείται ο οργανισμό μας και τι χρειάζεται να προσέχουμε για να μην κάνουμε τελικά κακό στην υγεία μας.

Αν και η αποχή από το κρέας και τα γαλακτοκομικά, για όσους ξεκίνησαν με την έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας, είναι ευεργετική για τον οργανισμό, δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν ακολουθήσει το πρότυπο. Στις περιπτώσεις πολυήμερης νηστείας σημειώνονται πραγματικά οφέλη για τον οργανισμό, την ίδια στιγμή που υπάρχουν κάποια μελανά σημεία, που μπορούν όμως, να ελεγχθούν.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΝΗΣΤΕΙΑΣ;

Μας αποτοξινώνει

Η αποχή από το κρέας σημαίνει απαλλαγή του οργανισμο μας για λίγες ημέρες από τις τοξίνες του κρέατος και τα λιπαρά του. Ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινούμαστε και με την αποχή από τα γαλακτοκομικά,που αποτελούν πηγές κορεσμένων λιπαρών.

Φέρνει στο πιάτο μας περισσότερες φυτικές ίνες

Με κάτι πρέπει να αντικαταστήσουμε το κρέας και τα γαλακτοκομικά που δεν αποτελούν γι’ αυτές τις ημέρες μέρος του διατροφικού μας προγράμματος. Αυτό σημαίνει ότι τα φρούτα και τα λαχανικά βρίσκουν περισσότερο χώρο στο πιάτο μας, τα όσπρια μπαίνουν πιο δυναμικά στο παιχνίδι κι έτσι οι φυτικές ίνες στη διατροφή μας αυξάνονται, ωφελείτε το έντερό μας και πεινάμε τελικά λιγότερο.

Μας κάνει να απέχουμε από γλυκά και επεξεργασμένες τροφές.

Τα γλυκά περιέχουν γαλακτοκομικά προϊόντα οπότε βγαίνουν εκτός προγράμματος και οι επεξεργασμένες τροφές όπως junk food, αλλαντικά, γαριδάκια, κρουασάν, σοκολάτες κ.ο.κ. τα ακολουθούμε, αφού περιέχουν κι αυτές είτε γαλακτοκομικά ή κρέας. Αυτό δίνει την ευκαιρία στον οργανισμό μας να «ανασάνει» από τα τρανς λιπαρά που κατακλύζουν τη διατροφή μας όλο το προηγούμενο διάστημα, τα οποία είναι μόνο βλαβερά για τον οργανισμό και σχετίζονται με διάφορα είδη καρκίνου.

Μετατρέπουμε τα σνακ μας σε πιο υγιεινά

Τώρα που οι επιλογές είναι σαφώς πιο λίγες, τα σνακ μας μετατρέπονται αυτομάτως σε πιο υγιεινά. Αντί για κάποιο γλυκό, για σάντουιτς με αλλαντικά κ.ο.κ., τώρα καταναλώνουμε ξηρούς καρπούς, οι οποίοι είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη Ε, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ασβέστιο, αργινίνη, φυλλικό οξύ, φυτικές στερόλες και ξαναφέρνουμε στο προσκήνιο το ταχίνι, το οποίο είναι πολύ καλή πηγή πολυακόρεστων λιπαρών, βιταμίνης Ε και πρωτεΐνης, αλλά και τις ελιές, οι οποίες είναι πλούσιες στα ωφέλιμα μονοακόρεστα λιπαρά που κάνουν καλό στην καρδιά και σε βιταμίνη Ε που έχει αντιοξειδωτική δράση.

ΤΑ ΑΛΛΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΝΗΣΤΕΙΑΣ

Μας ξανασυστήνει τη σόγια

Σε όλο αυτό το διατροφικό «παιχνίδι» συμμετέχει και η σόγια, η οποία είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, σε μια χρονική περίοδο που τη χρειαζόμαστε λόγω αποχής από κρέας και γαλακτοκομικά, μας παρέχει φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα συν του ότι μας δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι δεν στερούμαστε τίποτα, έτσι ώστε να μην πεινάμε, αφού μπορούμε να την καταναλώσουμε ως τυρί, γάλα, ακόμη και μπιφτέκι.

Πού πρέπει να δώσουμε προσοχή Η στέρηση του οργανισμού μας από τις παραπάνω τροφές δημιουργεί και κάποια σημεία που πρέπει να προσέξουμε.

Αναπληρώνουμε το σίδηρο και την πρωτεΐνη

Το κρέας αποτελεί σημαντική πηγή σιδήρου, ενώ η πρωτεΐνη που μας είναι απαραίτητη για ενέργεια και για το χτίσιμο των μυών μας βρίσκεται κυρίως σε προϊόντα ζωικής προέλευσης.

Τώρα που αυτά λείπουν από τη διατροφή μας, πρέπει να φροντίσουμε να τα λαμβάνετε από άλλες πηγές όπως (για σίδηρο) σπανάκι, σουσάμι, σταφίδες, πασατέμπο, πιπεριές, (για πρωτεΐνη) μανιτάρια, σόγια, κινόα κ.ά.

Βάζουμε μέτρο για να μην παχύνουμε

Το ότι δεν καταναλώνετε κρέας, γάλα, τυρί κ.ο.κ. δεν σημαίνει ότι βρισκόμαστε σε δίαιτα. Δίνουμε προσοχή στην κατανάλωση ψωμιού, καθώς 1 φέτα αποδίδει 65 θερμίδες. Προσέχουμε με τους ξηρούς καρπούς καθώς 25 αμύγδαλα μπορεί να φτάνουν τις 160 θερμίδες. Γύρω στα 45 φιστίκια Αιγίνης τις 170 και περίπου 15 καρύδια να μας φορτώσουν με 180 θερμίδες. Τέλος, δείχνουμε εγκράτεια με το ταχίνι, καθώς 1 κουταλάκι αποδίδει 50 θερμίδες.

Λάβανουμε ωμέγα-3 από άλλες πηγές

Η απουσία του ψαριού δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα ωμέγα-3 πρέπει να λείψουν από τη διατροφή μας. Λαμβάνουμε τις απαραίτητες ποσότητες από καρύδια και λιναρόσπορο, βάζοντάς τα στις σαλάτες μας τακτικά.

Μη στερούμαστε το ασβέστιο

Ασβέστιο δε λαμβάνουμε μόνο από το κρέας και το τυρί, αλλά και από τα αμύγδαλα, τα όσπρια, το σπανάκι, τις μπάμιες, τον αρακά, τα καρότα, τα δαμάσκηνα, τα ξερά φασόλια, το κακάο σε σκόνη κ.λπ. Ας τα βάλουμε στη διατροφή μας, έτσι ώστε να καλύψουμε το κενό για το διάστημα της νηστείας.

Γεώργιος Μαραντίδης, Διατροφολόγος

 

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *