Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΤΑ ΠΙΟ ΣΠΑΝΙΑ ΖΩΑ ΣΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΦΥΣΗ

Η φύση και τα ΖΩΑ αποτελούν την αρχή του κόσμου που, σύμφωνα με πολλές θεωρίες, αυτή έπλασε όλα τα έμβια κι άβια όντα. Όλα στη φύση έχουν πλαστεί καταλλήλως για να επικρατεί σωστή αλληλουχία. Το μεγαλείο της ξεπερνά κάθε άλλο. Μια αρκετά ενδιαφέρουσα πλευρά της περιλαμβάνει τα σπάνια ζώα που βρίσκουν το καταφύγιο τους στην άγρια φύση.

ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟ ΠΙΟ ΣΠΑΝΙΑ ΖΩΑ

Natalus primus

Είναι ένα είδος νυχτερίδας. Θεωρείται ιδιόμορφο είδος και κατοικεί μόνο ένα σπήλαιο, Cueva La Barca και στο νησί Isla de la Juventud, στη Κούβα. Ο πυκνός πληθυσμός είναι χαρακτηριστικός σε αυτό το ενιαίο σπήλαιο, αλλά αυτό το είδος είναι πιθανό να εξαφανιστεί λόγω του περιορισμένου εύρους της διασποράς του. Εξαιτίας των ανθρώπινων διαταραχών και λόγω της απώλειας των οικοτόπων τους. Εκτιμάται μάλιστα ότι υπάρχουν μόνο 100 ώριμα άτομα στα προαναφερθέντα μέρη.

Οι συγκεκριμένες νυχτερίδες τρέφονται κυρίως από σκώρους, γρύλους και σκαθάρια. Είναι αποδεδειγμένο πως έχει εξαφανιστεί σε όλη την Κούβα, γεγονός που κάνει φανερή τη μείωση του πληθυσμού. Υπό άλλες συνθήκες, θα μπορούσε να συνεχιστεί μέχρι και σήμερα. Η επιβίωση των Κουβανικών νυχτερίδων απειλείται από την καταστροφή των δασών και την τροποποίηση της σπηλιάς στην οποία κατοικούν.

Αντιλόπη κυνηγού της Αφρικής, Ηirola

Αρκετά απειλούμενο είδος αντιλόπης που συναντάται στα σύνορα μεταξύ Κένυας και Σομαλίας. Η παγκόσμια καταμέτρηση του πληθυσμού της Ηirola υπολογίζεται σε 300-500 ζώα. Πάντως, δεν υπάρχουν είδη της τα οποία να βρίσκονται αιχμάλωτα σε κάποιο χώρο. Δυστυχώς, ο άγριος πληθυσμός της συνεχώς ελαττώνεται.

Πρόκειται για μεσαίου μεγέθους αντιλόπη, μαύρου χρώματος, με ελαφρύτερα χρώματα στοα κάτω τμήματα. Επίσης, μια λευκή ουρά που εκτείνεται μέχρι τις κνήμες της κι έχει πολύ αιχμηρά κέρατα. η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης κάνει λόγο για “απώλεια της Hirola, που θα είναι η πρώτη εξαφάνιση ενός γένους θηλαστικού στην ηπειρωτική Αφρική στη σύγχρονη ανθρώπινη ιστορία”.

Ρινόκερος της Σουμάτρας

Γνωστός και ως τριχωτός ρινόκερος ή Ασιατικός ρινοκεραίος. Είναι ο μικρότερος ρινόκερος, αν και παραμένει ένα αρκετά μεγαλόσωμο θηλαστικό. Το ύψος του φτάνει τα 112-145 cm, με μήκος κεφαλής και σώματος 2.36-3.18 m και ουρά 35-70 cm. Το βάρος του παρουσιάζεται να κυμαίνεται από 500 έως 1.000kg. Συνηθίζουν να τρέφονται λίγο πριν νυχτώσει ή νωρίς το πρωί. Αυτό το είδος είναι φυτοφάγο κι η διατροφή του περικλείει νεαρά φυτά, φύλλα, κλαδιά και βλαστούς.

Στην ιστορική εποχή, η ύπαρξή τους βρίσκει τις ρίζες της στη νοτιοδυτική Κίνα και συγκεκριμένα στο Sichuan. Στη σύγχρονη εποχή, βρίσκονται σε τεράστιο κίνδυνο αφού αποτελούν μόνο πέντε σημαντικούς πληθυσμούς στο φυσικό περιβάλλον: τέσσερις στη Σουμάτρα και έναν στο Βόρνεο.

ΣΠΑΝΙΑ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΑ ΖΩΑ

Καφέ Λεμούριος

Πρόκειται για ένα είδος πιθήκου. Είναι ενδημικό είδος και ζει στη Μαδαγασκάρη. H ονομασία προέρχεται από το λατινικό όρο ”lemures”. Σημαίνει ”νυχτόβια πνεύματα” κι αναφέρεται κυρίως στα σχιστά μάτια των νυκτόβιων ζώων. Οι Λεμούριοι θεωρούνται η αρχαιότερη οικογένεια των θηλαστικών. Λαμβάνοντας υπόψη διάφορα απολιθώματα που ανακαλύφθηκαν με το πέρασμα των αιώνων, αποδεικνύεται πως αρχικά ζούσαν σε ολόκληρο τον κόσμο. Αλλά με τη γέννηση των πιθήκων δεν μπόρεσαν να επικρατήσουν. Έτσι, το είδος τους περιορίστηκε για εκατομμύρια χρόνια, μόνο στη Μαδαγασκάρη.

Τζαμαϊκανή Ινγκουάνα, Cyclura

Η ύπαρξη ξεκίνησε στη Τζαμάικα και τώρα επιβιώνει μόνο στα δάση του Hellshire Hills. Η ονομασία προέρχεται από τον αρχαίο ελληνικό όρο ”κύκλος” (circular) που σημαίνει ”κυκλικό”. Τον όρο μας, που σημαίνει ”ουρά”, λόγω της χαρακτηριστικής πυκνής ουράς όλων των δακτυλιοειδών του συγκεκριμένου είδους.

Επίσης έχει πράσινο χρώμα, το οποίο σκουραίνει στην περιοχή των ώμων. Η επιφάνεια του σώματός της σκουριάζει, παίρνοντας ένα κίτρινο χρώμα, το οποίο ξεχωρίζει κάποια σημεία της. Πρόκειται για φυτοφάγο ζώο το οποίο τρέφεται κυρίως με φύλλα, λουλούδια και φρούτα. Η διατροφή της σπάνια συμπληρώνεται από έντομα και σαλιγκάρια ή άλλα ασπόνδυλα.

Η ΚΟΜΨΟΤΗΤΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΑ ΖΩΑ

Κομψός Βάτραχος

Ανήκει την οικογένεια των Bufonidae. Κατοικεί στις πλαγιές των Άνδεων και στο νησί της Γοργόνας, στην Κολομβία. Έχει λεπτό σώμα και μακρύ κεφάλι, λεπτεπίλεπτα άκρα και ομαλό δέρμα. Τα χρώματά του κυμαίνονται από το σκούρο πράσινο μέχρι το κίτρινο κατά μήκος του σώματός του. Το είδος του έχει μειωθεί σημαντικά από την πλευρά του Ισημερινού, ενώ συναντάται περισσότερο στο νησί της Γοργόνας.

Σαλανόια του Ντάρελ

Ένα είδος των Ευπλερίδων, χαρακτηρίζεται από τα πλατιά της πόδια με τα μαξιλαράκια που εξέχουν. Το τρίχωμά της έχει χρώμα κόκκινο, το οποίο συνεχίζει και στο κάτω μέρος της. Κατοικεί σε έλη και τρέφεται με καρκινοειδή και μαλάκια. Ο μοναδικός οικότοπος στον οποίο συναντάται, είναι αυτός της Λίμνης Αλαότρα. Η τελευταία βέβαια απειλείται από τη μόλυνση, την καταστροφή των ελών για την κατασκευή ορυζώνων, την υπεραλίευση και τα εισηγμένα είδη. Όπως εξωτικά ψάρια, φυτά, το μαύρο αρουραίο και τη μικρή ινδική μοσχογαλή, ένα άλλο μικρό σαρκοφάγο. Η κατάσταση της Λίμνης δεν έχει αποτιμηθεί ακόμη επίσημα. Το DWCT (1), εργάζεται για την διατήρηση της Λίμνης Αλαότρα και η περιοχή έχει ανακηρυχθεί προστατευόμενη μέχρι στιγμής.

Αλπακά

Κατάγεται από το Περού. Είναι γνωστό ζώο, κυρίως για τα μαλλιά και τα κουβάρια πλεξίματος. Ζει στο Περού, στη Χιλή και στη Βολιβίας. Έχει καταφέρει να επιβιώσει από τα αρχαία χρόνια. Αποτελεί μηρυκαστικό ζώο της οικογένειας των καμηλών, της τάξης των αρτιοδάκτυλων. Το ύψος του είναι, συνήθως, περίπου 90 εκ. στο ακρώμιο και έχει μήκος περίπου 1,5 μ.

ΣΑΡΚΟΦΑΓΑ ΖΩΑ

Quoll

Σαρκοφάγο μαρσιποφόρο ζώο, το οποίο κατοικεί στην Αυστραλία. Τα αρσενικά ζυγίζουν σχεδόν το ίδιο με τα θηλυκά, περίπου 3,5 και αντίστοιχα 1,8 κιλά. Το είδος τους είναι το μεγαλύτερο σαρκοφάγο marsupial της ηπειρωτικής Αυστραλίας και το μακρύτερο σαρκοφάγο marsupial. Βάσει ιστορίας, η Quoll ζούσε σε όλο το νοτιοανατολικό Κουίνσλαντ. Μέσω της ανατολικής Νέας Νότιας Ουαλίας, της Βικτώριας, της νοτιοανατολικής Νότιας Αυστραλίας και της Τασμανίας. Όμως η Ευρωπαϊκή μεταρρύθμιση φαίνεται πως κατέστρεψε σοβαρά τη διανομή της τίγρης στην ηπειρωτική χώρα. Η μεγαλύτερη απειλή για την εξαφάνιση της Quoll είναι η καταστροφή των οικοτόπων.

Όπως φαίνεται, οι άνθρωποι έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης απέναντι στην ομαλή ισορροπία της φύσης, την οποία, δυστυχώς, παραμελούν. Όλα αυτά αποκαλούνται πλέον σπάνια ζώα της άγριας φύσης, διότι το οικοσύστημα που απαιτείται για την αναπαραγωγή τους, έχει καταστραφεί από ανθρώπινες πρωτοβουλίες. Ας αναλάβει λοιπόν ο καθένας τις ευθύνες του.

(1) DWCT: Μη κερδοσκοπική, μη εμπορική πύλη που στοχεύει στη διευκόλυνση της άγριας φύσης και της διατήρησης της φύσης, παρέχοντας αξιόπιστες πληροφορίες.

Σκάναρε και προχώρησε την έρευνα:

Κλεοπάτρα Καρδολάμα, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *