Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Γ.Ο.Χ

ΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ Γ.Ο.Χ

Η Θεσσαλονίκη είναι αναμφισβήτητα μια πόλη γεμάτη ιστορία. Για αυτό άλλωστε παραμένει και ως πόλος έλξης χιλιάδων τουριστών και μάλιστα διαθέτει ποικίλους τρόπους ψυχαγωγίας για όλα τα γούστα. Ωστόσο υπάρχει και ένα αρκετά ενδιαφέρον κομμάτι της πόλης που αφορά ένα παλαιοημερολογίτικο μοναστήρι. Δεν είναι άλλο από την Μητρόπολη Γ.Ο.Χ. Τα αρχικά συμβολίζουν τους Γνήσιους Ορθόδοξους Χριστιανούς.

 

 

Η συγκεκριμένη Μητρόπολη βρίσκεται κέντρο – δυτικά της Θεσσαλονίκης, στις Συκιές. Συγκεντρώνει πιστούς όλες τις μέρες της εβδομάδας είτε να παρακολουθήσουν κάποια λειτουργία είτε απλώς να έρθουν να προσκυνούν την εικόνα της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, καθώς ο ναός έχει χτιστεί προς τιμήν της.

 

Η ιστορία

 

Πιο αναλυτικά, η εκκλησία θεμελιώθηκε την 1η Μαρτίου του 1970. Στη συνέχεια αποπερατώθηκε το 1971 και η πρώτη λειτουργία της τελέστηκε στις 2 Ιουλίου την ίδια χρονιά. Παράλληλα για δύο συνεχόμενα χρόνια λειτούργησε ως αίθουσα απογευματινών κηρυγμάτων και ομιλιών, προτού ακόμη γίνει ενορία. Στις 20 Ιουλίου του 1972 καθιερώθηκε τελικά ως ενορία, με πρώτο εφημέριο και κτήτορα του ναού, τον αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Παπαδέλη. Έκτοτε δεν παραλείπεται στο μοναστήρι καμία ιεροτελεστία και κανένα μυστήριο.

 

 

Όσον αφορά για το βίο της ίδιας της Αγίας του ναού υπάρχουν αρκετά γεγονότα τα οποία λίγοι τα γνωρίζουν. Η Οσία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου καταγόταν από την Καππαδοκία και κατά πάσα πιθανότητα από την Καισάρεια. Ήταν μια από τις κοπέλες που εξελέγησαν να παρουσιαστούν στα ανάκτορα της Κωνσταντινουπόλεως, για να διαλέξει νύφη ο αυτοκράτορας Θεόφιλος. Όταν ξεκίνησε η Αγία Ειρήνη για τον προορισμό της πέρασε από τον Όλυμπο της Βιθυνίας στην Μικρά Ασία και έτσι συνάντησε τον Άγιο Ιωαννίκιο τον Μέγα, όπου της είπε μια προφητεία. Αντί για αυτοκράτειρα, θα γινόταν ηγουμένη στη Μονή του Χρυσοβαλάντου.

 

 

Αφού λοιπόν έφτασε στην Κωνσταντινούπολη ο αυτοκράτορας πράγματι διάλεξε για σύζυγό του την Αγία Θεοδώρα. Αξίζει εδώ να τονίσουμε ότι το ιερό της λείψανο βρίσκεται στην Κέρκυρα. Έπειτα από αυτό η Αγία Ειρήνη βρέθηκε στον ναό.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες είχε μια ασύγκριτη ομορφιά ενώ ταυτόχρονα διακρίθηκε για την ακμαιότητα  του σώματος της, καθώς διατηρήθηκε μέχρι τα 103 της χρόνια, έχοντας πάντα μια λάμψη στο πρόσωπό της ακόμη και κατά την κοίμηση της. Επιπλέον αν παρατηρήσει κανείς την εικόνα της θα διαπιστώσει ότι παρουσιάζεται κρατώντας τρία μήλα και με ένα κυπαρίσσι.

 

 

Λένε μάλιστα ότι κατά την άφιξη της Αγίας στο μοναστήρι μέχρι και τα κυπαρίσσια έσκυβαν προσκυνώντας την. Αξίζει εδώ να αναφέρουμε ότι τα μήλα αυτά της τα έστειλε ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος από τον παράδεισο. Τα δύο τα μοίρασε στις αδελφές της, όμως το άλλο το κράτησε για τον εαυτό της μέχρι και τον θάνατό της.

 

 

Το εσωτερικό του ναού και η γνωριμία με τον Μητροπολίτη Ευθύμιο

 

Με μια πρώτη μάτια ο εσωτερικός χώρος είναι ιδιαίτερα περίτεχνος με εικόνες αγίων και τοιχογραφίες. Φυσικά έχει γίνει πρόσφατα ανακαίνιση με συνέπεια να υπάρχει μια ισορροπία ανάμεσα στη σύγχρονη και παλιά αισθητική. Έκτος από αυτά ένα πολύ σημαντικό πρόσωπο αποτελεί και ο μητροπολίτης Ευθύμιος, ο οποίος δίνει με την σειρά του το δικό του στίγμα με την παρουσία του στον ναό. Κατά την άφιξη μας, μας υποδέχτηκε θερμά, έχοντας ωστόσο μια ηρεμία στην έκφραση του. Στη συνέχεια μας διηγήθηκε τα κάποια από τα θαύματα που συνέβησαν τόσο σε αυτόν όσο και σε άλλους πιστούς που βοηθήθηκαν χάρη στην Αγία Ειρήνη.

 

Τα θαύματα

 

Έχουν γίνει αρκετά θαύματα ανά καιρούς. Παρόλα αυτά επιλέξαμε να εστιάσουμε σε δύο. Συγκεκριμένα το ένα αφορά τον ίδιο τον μητροπολίτη και το δεύτερο μια γυναίκα που έλυσε το πρόβλημά της τρώγοντας τα θαυματουργά μήλα.

 

 

Όταν ρωτήθηκε για το ποια είναι η προσωπική του εμπειρία με τα θαύματα εκείνος απάντησε:

 

«Κατεβάσαμε την εικόνα την ημέρα της μνήμης της Αγίας για προσκύνημα. Εγώ ήμουν πολύ νέος, δεν ήμουν ακόμη επίσκοπος. Μου λέει ο αείμνηστος ο γέροντας κατέβασε την εικόνα κάτω. Εγώ δεν πρόσεξα και έβγαλα έναν όγκο μεγάλο στο χέρι, όπου με πονούσε. Πήγα σε γιατρό και μου πρότειναν να κάνω χειρουργείο, αλλά εγώ δεν δέχτηκα. Το άφησα έτσι έναν ολόκληρο χρόνο. Στην επόμενη γιορτή της Αγίας Ειρήνης μου λέει πάλι ο γέροντας, κατέβασε την εικόνα και θα γίνεις καλά.. Μετά τον Εσπερινό διαπίστωσα ότι ο όγκος εξαφανίστηκε».

 

Αφού ολοκλήρωσε αυτή την ιστορία πέρασε στην επόμενη που έχει να κάνει με μια κυρία που ήθελε να τεκνοποιήσει, αλλά δυσκολευόταν για πολλά χρόνια. Έτσι επισκεπτόταν το ναό μήπως και αλλάξει η κατάστασή της. Ο μητροπολίτης είπε χαρακτηριστικά:

 

«Ένα απόγευμα πριν από 15 χρόνια περίπου, χτύπησε το κουδούνι. Δεν ήταν κανείς εδώ εκτός από μένα. Ανοίγω και βλέπω έναν κύριο και μια κυρία αρκετά προχωρημένοι στην ηλικία για τεκνοποίηση. Ήταν γύρω στα 45 και οι δύο. Με παρακάλεσαν να ανοίξω  την εκκλησία και τότε έπεσαν μπροστά στην εικόνα, προσευχήθηκαν και έκλαψαν. Έπειτα ζήτησαν την βοήθειά μου. Τους διάβασα μια παράκληση και τους έδωσα ένα ευλογημένο μήλο από την μηλιά της Αγίας Ειρήνης, με την ευχή να αποκτήσουν ένα παιδάκι».

Συνεχίζει επίσης… «Μετά από λίγο καιρό ξανά έρχονται. Και μου λένε ήρθαμε να ευχαριστήσουμε την Αγία Ειρήνη. Η κυρία αυτή ήταν πλέον σε ενδιαφέρουσα. Μου είπε ότι μόλις πήραμε το άγιο μήλο, αφού είχαμε κάνει την νηστεία, καταφέραμε τελικά να τεκνοποιήσουμε φυσιολογικά και όχι εξωσωματικά. Περιμένουμε δίδυμα. Τα παιδιά γεννήθηκαν υγιέστατα και μάλιστα βάπτισή τους έγινε σε αυτό το μοναστήρι».

 

Σε αυτήν τη φωτογραφία μπορείτε να δείτε τα προσωπικά αντικείμενα των πιστών όπου τα αφιέρωσαν στην θαυματουργή εικόνα, προκειμένου να πούνε το δικό τους ευχαριστώ, για πολύτιμη βοήθεια που έλαβαν.

 

Οι γιορτές που διεξάγονται

 

Το μοναστήρι ακολουθεί το παλιό εορτολόγιο, όπου είναι 13 ημέρες πίσω. Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι όλες οι γιορτές τελούνται εκεί κανονικά. Δεν λείπουν ωστόσο και οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται. Προφανώς όμως η μεγαλύτερη γιορτή, είναι εκείνη της Αγίας Ειρήνης, στις 28 Αυγούστου. Στις 27 ψάλλεται ο πανηγυρικός εσπερινός, με αποτέλεσμα να έρχεται πλήθος κόσμου για να προσκυνήσει τα λείψανά της.

 

 

Σκάναρε και δες περισσότερα

Λέξεις:  Μάρω Τσαούση

Φωτογραφίες: Βικτόρια Στεφανίδου

 

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *