Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
χτενίσματα

ΤΑ ΧΤΕΝΙΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Ο καλλωπισμός της εμφάνισης του σώματος και της φροντίδας των μαλλιών είχε εξέχουσα θέση στον αρχαίο ελληνικό κόσμο. Πρωτίστως, ξεκινώντας από την ενδυμασία των αρχαίων Ελλήνων και Ελληνίδων, η οποία διέπονταν από εξέχουσα ιεροτελεστία καταλήγοντας στην περιποίηση του άκρου της κεφαλής.Την περιποίηση αυτή ακολουθούσαν εξίσου και οι άνδρες και οι γυναίκες αλλά απασχολούσε ιδιαίτερα το γυναικείο φύλο. Αυτό εξάλλου έχει επισημανθεί και από γνωστούς κωμωδιογράφους της εποχής.

Ακούστε την ανάγνωση του άρθρου

Η περίτεχνη κώμη των Ελληνίδων

 

Οι Ελληνίδες διέθεταν μακριά και πλούσια μαλλιά. Αυτό τους πρόσφερε τη δυνατότητα να τα πλέκουν και να δημιουργούν πλεξίδες. Ακόμη, τα μάζευαν με ταινίες και καρφίτσες (τα σημερινά τσιμπιδάκια) και επιδίδονταν σε διαφόρων ειδών χτενίσματα. Για να επέλθει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα προηγούνταν μία πραγματική ιεροπραξία. Ας μη λησμονούμε, ότι τα εντυπωσιακά και πληθωρικά χτενίσματα αποτελούν πηγή έμπνευσης στον χώρο της μόδας μέχρι και σήμερα. Από το να δημιουργούν αφέλειες μέχρι να διαμορφώνουν ένα στεφάνι από κοτσίδες γύρω από το κεφάλι, καθώς και να τα διακοσμούν με λουλούδια, υφάσματα και κορδέλες.

 

 

Η περιποίηση και η βαφή του μαλλιού

 

Κατ΄αρχάς, υπήρχαν ήδη από τότε ειδικοί χώροι για να περιποιούνται και να κουρεύουν τα μαλλιά τους. Η αποκαλούμενη «τριχοβάπτρια» ήταν η γυναίκα που ασχολούνταν με τη βαφή των μαλλιών. Πιο αναλυτικά, για τη δημιουργία της βαφής μαλλιών χρησιμοποιούσαν μείγματα από φυτικούς χυμούς και ορυκτές αλοιφές, όμως μερικές από τις συνταγές ελλόχευαν κινδύνους διότι περιείχαν ανθρακικό μόλυβδο και θειούχο υδράργυρο. Ας μην παραλειφθεί, ότι η αγαπημένη τους βαφή ήταν από χένα πασπαλισμένη με χρυσό.

 

Ιδιαίτερη αγάπη είχαν στα ξανθά μαλλιά ,όπου με τη χρήση χαμομηλιού και με την έκθεση στον ήλιο  προσπαθούσαν να επιτύχουν αυτήν την ξανθή απόχρωση. Αξίζει να σημειωθεί, ότι διέθεταν χτένες, οι οποίες ήταν φτιαγμένες  είτε από ξύλο είτε από ελεφαντόδοντο, ακόμη και από μέταλλο. Για να κατορθώσουν να ισιώσουν τα μαλλιά τους έκαναν χρήση σιδερένιων εργαλείων, τα οποία πρωτύτερα τα είχαν θερμάνει στη φωτιά.Ακόμη, για να προσφέρουν λάμψη στα μαλλιά τους, χρησιμοποιούσαν το κοινό σε όλους λάδι.

 

 

Ένας θαυμαστός αρχαίος κόσμος

 

Είναι ευρέως γνωστό, ότι η αισθητική και η ομορφιά απασχολούσαν ιδιαίτερα τον αρχαίο κόσμο, από τους Έλληνες και τους Αιγύπτιους μέχρι τους Λατίνους. Ο κάθε λαός χρησιμοποιούσε δικά του τεχνάσματα για να καλλωπίσει το σώμα του, το πρόσωπο του και την κώμη του. Όσον αφορά τους αρχαίους Έλληνες και τη φροντίδα που απέδιδαν στα μαλλιά τους, εφηύραν τρόπους και τεχνικές όπου με την εξέλιξη των χρόνων έλαβαν τη μορφή που γνωρίζουμε εμείς σήμερα. Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός είναι αξιοθαύμαστος για πάρα πολλά επιτεύγματα, ακόμη και για αυτό.

 

 

 

Σκάναρε και δες περισσότερα

Σοφία – Αναστασία Ράπτη, Φιλόλογος

 

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *