Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

TAE KWON DO ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ

Αν και η προέλευση των πολεμικών τεχνών δεν μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς. Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν πάντα τα χέρια και τα πόδια τους για αυτοπροστασία εναντίον των εχθρών και των άγριων ζώων.

Στον ευρωπαϊκό χώρο, τοιχογραφίες μαχητών από την Μινωϊκή εποχή μαρτυρούν την ύπαρξη πολεμικών τεχνών και βέβαια αργότερα στην ηπειρωτική αρχαία Ελλάδα εισήχθησαν στα Ολυμπιακά αθλήματα η πυγμαχία, η πάλη και το παγκράτιο. Στην Ασία υπάρχουν στοιχεία από την Ινδία, την Κίνα, την Ιαπωνία και την Κορέα.

Στην Κορέα σώζονται αγαλματίδια και τοιχογραφίες που θα μπορούσαν να είναι οι πρόδρομοι του σημερινού Tae Kwon Do.

Η ανάπτυξη των κορεατικών σχολείων (Kwan), μετά την απελευθέρωση της Κορέας

Ανάλογα με τις ατομικές γνώσεις και στόχους κάθε δασκάλου ιδρύθηκαν από το 1945 και μετά σχολές =(Kwan) πολεμικών τεχνών διαφόρων ειδών (Style). Όπως π.χ. Tang Soo Do, Kong Soo Do, Kwon Bup Bu και Karate.

Η σχολή Oh Do Kwan του ιδρύθηκε το 1953 από τον Choi Hong Hi και τον Nam Tae Hi (στυλ Karate και Tang Soo Do) έμμελε να διαδραματίσει τον σπουδαιότερο ρόλο στις πολεμικές τέχνες της Κορέας.

Στρατηγός Choi Ηοng Ηi και Oh Do Kwan

O Choi Hong Hi κατά την έναρξη της στρατιωτικής του σταδιοδρομίας (1946) ξεκίνησε να διδάσκει Καράτε στους στρατιώτες του. Ωστόσο, ήθελε να αναπτύξει μια πολεμική τέχνη που να είναι διαφορετική και ανώτερη του καράτε.

Με τη βοήθεια του Nam Tae-Hi ο οποίος δίδασκε στο στρατό Tang Soo Do, άρχισε να αναπτύσσει από το Taek Kyon, Tang Soo Do και καράτε ένα νέο σύστημα. Ο Nam Tae-Hi φρόντισε για τη συνεργασία με το Chung Do Kwan (στη συνέχεια η μεγαλύτερη αστική σχολή), πολλοί από τους εκπαιδευτικούς που υπηρέτησαν στο στρατό μετά τον πόλεμο της Κορέας συνέχισαν στο Oh Do Kwan.

Το 1952, κατά τη διάρκεια του κορεατικού Πολέμου της Κορέας, ο Πρόεδρος Rhee Seung Man παρακολούθησε μια επίδειξη δασκάλων της μεγάλης σχολής Kwan (συμπεριλαμβανομένων και του Nam Tae Hi, ο οποίος έσπασε με τη γροθιά 13 κεραμίδια) και ήταν τόσο ενθουσιασμένος που έδωσε εντολή στο Στρατηγό Choi Ηοng Ηi να ενσωματώσει τη διδασκαλία πολεμικών τεχνών επίσημα στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του στρατού.

Το 1953, η ανάπτυξη της νέας πολεμικής τέχνης προχώρησε τόσο πολύ ώστε ο Choi Ηοng Ηi και ο Nam Tae-Hi ίδρυσαν το Oh Do Kwan (σχολή άσκησης „ο δικός μου τρόπος“) η οποία ήταν αρχικά αποκλειστικά για το στρατό.

(Σημείωση: Ο βαθμός – Dan της (αστικής σχολής) Chung Do Kwan αναγνωρίζονταν από την (στρατιωτική σχολή) Oh Do Kwan. Οι εκπαιδευτές των άλλων αστικών σχολών έπρεπε να υποβληθούν σε επανεξέταση, ώστε να πάρουν αναγνώριση του (Dan) βαθμό τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ταραχθούν οι σχέσεις του Oh Do Kwan με τις άλλες αστικές σχολές).

Τέλος του 1953 επήλθε η συγχώνευση των Chung Do Kwan και Oh Do Kwan και ο General Choi Ηοng Ηi ηγήθηκε της μεγαλύτερης αστικής σχολής (Chung Do Kwan).

Το στρατιωτικό πραξικόπημα του Park Chung Hee στις 16/05/1961

Το στρατιωτικό πραξικόπημα του Park Chung Hee επηρέασε όλες τις πτυχές της ζωής της Κορέας. Το Tae Kwon Do δεν αποτέλεσε εξαίρεση. (Σημείωση: Για τον στρατηγό Choi η στρατιωτική του σταδιοδρομία τελείωσε απότομα και εστάλη ως πρεσβευτής στη Μαλαισία). Το Υπουργείο Παιδείας επεδίωκε τώρα να εγγράψει και πάλι το Tae Kwon Do. Αλλά η συνεδρίαση στις 12.07.1961 δεν οδήγησε σε απόφαση λόγω των πολλών διαφορών και απόψεων. Μια λύση του προβλήματος θα έπρεπε επιτέλους να βρεθεί σε μια συνεδρίαση με την επωνυμία “Ενωτική Συνάντηση“. Πραγματοποιήθηκαν πολλές συνεδριάσεις και τελικά, παρά την αντίσταση του Nam Tae Hi, στις 22/09/1961 ιδρύθηκε η Korea Taesoo-Do Association. Πρώτος πρόεδρος ήταν ο Choi Myung Shin.

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *