Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
SKAG

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΚΑΓΙΑΣ: Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΤΕΤΡΑΔΙΟΥ SKAG

Αναμφισβήτητα η εταιρεία SKAG αποτελεί το σύμβολο των σχολικών τετραδίων. Από γενιά σε γενιά η παράδοση που έχτισε με τόσο κόπο ο Θεόδωρος Σκαγιάς συνεχίζει ακλόνητη, να αποδίδει καρπούς εδώ και πολλά χρόνια. Ποιο είναι όμως το μυστικό της επιτυχίας του;

 

Σε περίπτωση που τύχει na θυμηθούμε τα σχολικά μας χρόνια, δεν αποκλείεται να νιώσουμε αυτό το αίσθημα της νοσταλγίας. Ειδικά όταν αντικρίζουμε ξανά τα παλιά μας τετράδια, που γράφαμε εκεί ένα σωρό πράγματα. Κάθε σελίδα που ξεφυλλίζουμε είναι και μια ιστορία από τα παιδικά μας χρόνια. Όλα αυτά εξακολουθούν να υπάρχουν χάρη στον Θεόδωρο Σκαγιά, ο οποίος με εργατικότητα και τη θέληση κατάφερε να ξεχωρίσει στην δημιουργία των τετραδίων.

 

 

Τα πρώτα βήματα και το όραμα του

 

Αρχικά σπούδασε στη Σχολή Μηχανικών «Ήφαιστος» στην Αθήνα. Το 1950 ξεκίνησε να εργάζεται στην εταιρεία «ΚΑΦΕΤΖΟΠΟΥΛΟΣ», ως μηχανικός. Εκεί έφτιαχναν τετράδια και έτσι δεν άργησε να αποκτήσει την κατάλληλη εμπειρία, ώστε μετά να δημιουργήσει τη δική του επιχείρηση.

 

Έτσι το 1956 σε ηλικία 24 χρονών, ιδρύει μια εταιρεία με την επωνυμία «Θ. Κ. ΣΚΑΓΙΑΣ», δηλαδή τη γνωστή σήμερα «SKAG». Λίγο αργότερα στις αρχές της δεκαετίας 1960 κατασκεύασε το πλαστικό τετράδιο SUPER ΔΙΕΘΝΕΣ με την πλαστική περαστή ετικέτα.

 

Η κόρη του Πόπη Σκαγιά περιγράφει στην «Μηχανή του χρόνου», όσα τις είχε διηγηθεί ο πατέρας της: «Πήρε πρώτα μια ρηγωτική μηχανή, μετά μια γκιλοτίνα που έκοβε το χαρτί, μετά μια ραπτική και έτσι ξεκίνησε σιγά σιγά τη δική του οικοτεχνία, στην οδό Σεβαστοπούλου στους Αμπελόκηπους. Κάτω από το σπίτι που έμενε».

 

Έχοντας για συνεργάτες τα αδέρφια και τη γυναίκα του Άννα Χατζηχριστοδούλου, δούλευαν μαζί αδιάκοπα, προκειμένου να βγει άρτιο το αποτέλεσμα. Για αυτό και η αναγνώριση δεν έλειψε από τα επιτεύγματα του Θεόδωρου Σκαγιά. Συνεπώς απέκτησε περισσότερα εφόδια από τις πωλήσεις των τετραδίων και με αυτόν τον τρόπο η εταιρεία μετακόμισε σε μεγαλύτερους χώρους. Πρώτα στην οδό Κολοκυνθού και έπειτα το 1971 μεταστεγάστηκε σε ιδιόκτητο κτίριο στο Κρυονέρι.

 

 

 

Η επιτυχία

 

Τη δεκαετία του 1980 είχε φτάσει να παράγει πάνω από 32 εκατομμύρια τετράδια, καθώς υπήρχε αυξημένη ζήτηση του προϊόντος. Το σλόγκαν του ήταν: «Σήμερα παραγγέλνεις, αύριο το έχεις». Η SKAG στις αρχές του ’90 διασφάλισε τον τίτλο της αξιόπιστης εταιρείας στο χώρο της βιομηχανίας κι έτσι επεκτάθηκε έκτος Ελλάδας. Συγκεκριμένα, έκανε διανομές σε 50 χώρες του εξωτερικού.

 

Μέχρι σήμερα εξακολουθεί το όνομά του να διαπρέπει στη δημιουργία των σχολικών τετραδίων. Παρόλο που ο ίδιος έφυγε από τη ζωή, τα τρία παιδιά του συνεχίζουν την παράδοση, έχοντας αναλάβει τα ηνία της επιχείρησης.

 

 

Σκάναρε και ακολούθησε την έρευνα

Μάρω Τσαούση, Δημοσιογράφος

 

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *