Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΣΤΟ ΛΟΦΟ ΒΟΥΖΑΡΗ;

Μια ανάσα, από την πόλη της Θεσσαλονίκης, στα Βασιλικά, βρίσκεται ο λόφος ΒΟΥΖΑΡΗ. Λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν την ύπαρξή του και ακόμη λιγότεροι, αυτοί που ξέρουν το μυστήριο που κρύβεται στην περιοχή. Ένα μυστήριο καλά κρυμμένο από πολλούς, που ίσως κανείς να μην έχει τη δυνατότητα να φέρει στο φως και να αποκαλύψει τι πραγματικά βρίσκεται σε εκείνη τη μαγική και ταυτόχρονα τόσο δύσβατη περιοχή.

Ιστορικό πλαίσιο

Ας ξεκινήσουμε με την ιστορία του λόφου, μια ιστορία βαμμένη με αίμα. Ο λόφος έχει 550 μέτρα ύψος, και κάποτε φιλοξενούσε τα ορυχεία των Μακεδόνων Βασιλιάδων. Παρόλο που έπεσε στα χέρια των Ρωμαίων το 168 π.Χ. οι γενναίοι Μακεδονομάχοι δεν παρέδωσαν έτσι απλά τα όπλα, αντιθέτως πολέμησαν με σθένος και πυγμή, για να σώσουν τον πλούτο, που ξεδιπλωνόταν στην πανέμορφη περιοχή. Ρουμπίνια και λευκόλιθοι ήταν λίγες από τις πολύτιμες πέτρες, που έκαναν την εμφάνισή τους στο βουνό. Αυτό από μόνο του, καθιστά ορθή την απόφαση των στρατηγών να πολεμήσουν, μέχρι θανάτου και να μην πέσουν στα χέρια των βάρβαρων Ρωμαίων.

Οι μάχες ήταν μανιώδεις και οι Ρωμαίοι έχασαν μεγάλο μέρος του στρατού στην προσπάθειά τους να τα καταλάβουν. Καθώς περνούσαν τα χρόνια, τα ορυχεία έρχονται στα χέρια των Βυζαντινών και από και έπειτα δεν γίνεται καμία αναφορά πάνω σε αυτά. Χρόνια μετά, ένα πέπλο μυστηρίου και ίντριγκας έρχεται να σκεπάσει αυτή την πανέμορφη περιοχή. Στην πραγματικότητα, δεν ανήκαν στους Έλληνες αλλά σε ένα ερευνητικό κέντρο, που κάνει το μυστήριο του λόφου να φουντώνει όλο και περισσότερο. Ξαφνικά, μετά από λίγο χρονικό διάστημα, γίνεται γνωστό ότι τα ορυχεία περνάνε στα χέρια των Εβραίων και μάλιστα με τις ευλογίες του τότε προέδρου της Δημοκρατίας, κύριου Στεφανόπουλου. Γιατί δόθηκαν και πότε, κανείς δεν ξέρει και ούτε και θα μάθει.

Το περίεργο χωριό

Δεν είναι το μόνο περίεργο οι άνευ λόγου υπογραφές που έπεσαν, αλλά και η συμπεριφορά όσων ανθρώπων κατοικούν στο λόφο. Η εβραϊκή κοινότητα που έχει εγκατασταθεί εκεί είναι τελείως αφιλόξενη, έως και απόκοσμη μιας και δεν μιλάνε σε κανέναν περαστικό και αν κάποιος ανίδεος κάνει το λάθος να ρωτήσει πληροφορίες σχετικά με το λόφο τότε σίγουρα θα τον πετάξουν έξω από το χωριό. Ένα μυστικό, κρατείται καλά φυλαγμένο από τους εκεί κατοίκους, που ο ανθρώπινος νους δεν είναι σε θέση να το αντιληφθεί. Και δεν είναι, όχι για λόγους ευφυΐας ή ευστροφίας, αλλά για το λόγο ότι κανενός ο νους δεν πάει στην καλοστημένη πλεκτάνη που περίτεχνα έχει στηθεί και εξυπηρετεί ανώτερους σκοπούς.

Το περιβόητο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία

Από αρκετούς, περνά απαρατήρητο πως σε κάθε λόφο που πραγματοποιείται κάποιου είδους υπερφυσική δραστηριότητα έχει κτιστεί και ένα εκκλησάκι του προφήτη Ηλία. Έτσι και στο λόφο Βούζαρη κάνει την εμφάνισή του ένα τέτοιο εκκλησάκι, που δίνει ακόμη περισσότερη τροφή στους μύθους που στοιχειώνουν την περιοχή. Εξάλλου είναι κατανοητό πως κάτι μυστήριο λαμβάνει χώρα στην προαναφερθείσα περιοχή, αλλά τι ακριβώς είναι;

Το ντουλαπάκι

Έξω από μία άλλη εκκλησία, δίπλα σε αυτή του προφήτη Ηλία, υπάρχει ένα ντουλαπάκι που προβληματίζει σε μεγάλο βαθμό. Έχει ένα πανάκριβο χρυσό λουκέτο που το κλειδώνει, όμως οι πόρτες του ανοίγουν με τεράστια ευκολία. Σαν ένα διαλημένο ντουλάπι που το μόνο πράγμα που δένει τα κομμάτια του είναι αυτό το λουκέτο.

Για ποιο λόγο κάποιος να κλειδώσει ένα χαλασμένο ντουλάπι; Και γιατί με ένα αντικείμενο τόσο μεγάλης χρηματικής αξίας; Μήπως κρύβεται κάτι τεράστιας σημασίας που δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό σε πολλούς; Ένα ακόμη αξιοπερίεργο γεγονός είναι ότι στην εκκλησία αυτή, μέσα, βρίσκονται δύο πολύ παλιές εικόνες, η μία της Παναγίας, και ενώ θα μπορούσε ο καθένας να τις κλέψει, αυτές βρίσκονται εκεί για χρόνια!

Περίεργος τάφος στην περιοχή;

Βούζα στα αρχαία ελληνικά σημαίνει «το στομάχι του πουλιού», άρα μήπως στο «στομάχι» της περιοχής να υπάρχει κάτι καλά κρυμμένο; Μήπως τα τόσα δέντρα φυτεύτηκαν επίτηδες για να μην αποκάλυπτε η βροχή ποτέ τι κρύβεται από κάτω; Και τι θα ήταν αυτό που ήθελαν τόσο να το κρύψουν; Πολλοί μιλάνε για βασιλικό τάφο, αλλά ενός Βασιλιά που είχε ένδοξη ιστορία ώστε να ταφεί με τέτοια μυστικότητα. Τι κρύβει μαζί του στον τάφο του; Μια ακόμη τρελή, ίσως, εικασία είναι ότι αν κάτσεις στην κορυφή του Ολύμπου την παραμονή του προφήτη Ηλία, που τυχαίνει να πέφτει και με την ημερομηνία γέννησης του έξω από δω, ο ήλιος βγαίνει ανάμεσα στις δύο κορυφές και στην τρίτη που βρίσκεται πίσω και ψηλότερα, σχηματίζοντας τη μορφή ενός πουλιού.

Η σπηλιά

Στα άδυτα της σπηλιάς φημολογείται ότι υπάρχει καλά κρυμμένο ένα τεράστιο διαστημόπλοιο. Σίγουρα ιστορία επιστημονικής φαντασίας αλλά σε αυτό αποδίδεται το έντονο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο που υπάρχει στην περιοχή. Εξάλλου έχουν γίνει αναφορές ότι άνθρωποι με καρδιακά προβλήματα αισθάνθηκαν δύσπνοια και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη βόλτα τους στο λόφο. Φυσικά όμως ας είμαστε λογικοί και να σκεφτούμε ότι ένας άνθρωπος με καρδιακά προβλήματα σε ύψος 550 μέτρων είναι το μόνο βέβαιο ότι θα αισθανόταν δύσπνοια.

Ακόμη πυξίδες έχουν χάσει τον προσανατολισμός τους και ήταν αδύνατο να επισκευαστούν προκαλώντας αναστάτωση σε διάφορες ομάδες πεζοπορίας. Τελικά τι κρύβεται πίσω από αυτόν τον απαράμιλλης ομορφιάς λόφο; Έχουν εξήγηση τα όσα διαδραματίζονται ή είναι γεγονότα που ο άνθρωπος χωλαίνει στο να τα ερμηνεύσει; Σίγουρα πρόκειται για μια μαγευτική περιοχή που όσοι είναι λάτρεις της περιπέτειας και της εξερεύνησης δεν θα απογοητευτούν.

Σκάναρε και προχώρησε την έρευνα:

Αλέξανδρος Τσάλιος, Ερευνητής

 

Share this!

2 σκέψεις στο “ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΣΤΟ ΛΟΦΟ ΒΟΥΖΑΡΗ;”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.