ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ;

Η ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ (genetic engineering) ή γενετική τροποποίηση (genetic modification), είναι η άμεση χειραγώγηση του γονιδιώματος ενός οργανισμού με τη χρήση της βιοτεχνολογίας.

Νέο DNA μπορεί να εισαχθεί στο γονιδίωμα του ξενιστή με μια πρώτη απομόνωση. Αντιγράφει το γενετικό υλικό που ενδιαφέρει με τη χρήση μεθόδων μοριακής κλωνοποίησης. Έτσι, δημιουργηθεί μία νέα αλληλουχία DNA ή με σύνθεση του DNA. Στη συνέχεια γίνεται η εισαγωγή του στον οργανισμό – ξενιστή.

Γονίδια μπορούν να αφαιρεθούν με τη χρήση μίας νουκλεάσης. Η στόχευση γονιδίου είναι μια διαφορετική τεχνική, που χρησιμοποιεί ομόλογο ανασυνδυασμό για να αλλάξει ένα ενδογενές γονίδιο. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διαγραφή ενός γονιδίου, αφαιρουμένων των εξωνίων, την πρόσθεση ενός γονιδίου ή να εισαγάγει σημειακές μεταλλάξεις.

ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ: ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΓΤΟ

Ο οργανισμός που δημιουργείται μέσω της γενετικής μηχανικής, θεωρείται ως γενετικά τροποποιημένος οργανισμός. Οι πρώτοι ΓΤΟ ήταν τα βακτήρια το 1973. Γενετικά τροποποιημένα ποντίκια δημιουργήθηκαν το 1974.

Βακτήρια που παράγουν ινσουλίνη κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στο εμπόριο το 1982. Επίσης τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα έχουν αρχίσει να πωλούνται από το 1994. Το Glofish, ο πρώτος ΓΤΟ που σχεδιάστηκε ως κατοικίδιο, πωλήθηκε για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Δεκέμβριο του 2003.

Goldfish

Οι τεχνικές γενετικής μηχανικής έχουν εφαρμοστεί σε πολλούς τομείς. Συμπεριλαμβανομένης της έρευνας, της γεωργίας, της βιομηχανικής βιοτεχνολογίας και της ιατρικής.

Τα ένζυμα που χρησιμοποιούνται στα απορρυπαντικά και φάρμακα, όπως η ινσουλίνη και η ανθρώπινη αυξητική ορμόνη, είναι πλέον δυνατό να κατασκευάζονται από γενετικά τροποποιημένα κύτταρα. Όπως και πειραματικές γενετικά τροποποιημένες κυτταρικές σειρές, γενετικά τροποποιημένα ζώα, όπως ποντίκια ή ψάρια και ζέβρες. Αυτά χρησιμοποιούνται για ερευνητικούς σκοπούς και γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες. Επίσης έχουν πλέον εμπορευματοποιηθεί.

Η γενετική μηχανική μεταβάλλει τη γενετική σύσταση ενός οργανισμού με τη χρήση τεχνικών που απομακρύνουν κληρονομήσιμο γενετικό υλικό ή εισάγουν DNA το οποίο παρασκευάζεται εκτός του οργανισμού, είτε απευθείας εντός του ξενιστή ή σε ένα κύτταρο το οποίο στη συνέχεια συντήκεται ή υβριδοποιείται με τον ξενιστή.

Η διαδικασία περιλαμβάνει τη χρήση ανασυνδυασμένων νουκλεϊκών οξέων (DNA ή RNA), τεχνικές για να σχηματιστούν νέοι συνδυασμοί κληρονομήσιμου γενετικού υλικού, που ακολουθείται από τεχνικές για την ενσωμάτωση του εν λόγω υλικού, είτε έμμεσα, μέσω ενός φορέα του συστήματος, ή απευθείας μέσω μικροενέσεων, μακροέγχυσης και μικροέγκλεισης.

Η γενετική μηχανική κανονικά δεν περιλαμβάνει την παραδοσιακή αναπαραγωγή ζώων και φυτών, σε εξωσωματική γονιμοποίηση, πρόκληση πολυπλοειδίας, τεχνικές μεταλλάξεων και σύντηξης κυττάρων που δεν χρησιμοποιούν ανασυνδυασμένα νουκλεϊκά οξέα ή ένα γενετικά τροποποιημένο οργανισμό κατά τη διαδικασία.

Σκάναρε και συνέχισε να διαβάζεις την έρευνα:

Δημήτρης Ν. Γιαννόπουλος, Ερευνητής

 

 

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *