Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
ΒΟΤΑΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η ΒΟΤΑΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Από την αρχαιότητα, ένας μεγάλος αριθμός αρωματικών φυτών έχει χρησιμοποιηθεί για ποικίλους σκοπούς από τους ανθρώπους. Η σπουδαιότητα των βοτάνων, στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων και στην ιατρική, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και είναι μοναδική κληρονομιά.

Ακούστε την ανάγνωση του άρθρου

Στην Ελλάδα, ο δάσκαλος της βοτανοθεραπείας θεωρείται ο κένταυρος Χείρων, ο οποίος έζησε στο, πλούσιο σε φυτά και βότανα, Πήλιο. Από αυτόν διδάχθηκε ο θεός της Ιατρικής, Ασκληπιός. Οι Έλληνες φιλόσοφοι, ιατροί και θεραπευτές εστίασαν στα φυτά της Μεσογείου και τα χρησιμοποίησαν στις θρησκευτικές τελετές, ως αρώματα, στα φαγητά και ως φάρμακα.

Με το τέλος της προ-ιπποκρατικής περιόδου, οι θεραπείες δίνονταν κυρίως από ιερείς και φιλοσόφους. Έπειτα, στην Ιπποκρατική περίοδο, η ΒΟΤΑΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ άνθισε και το έργο του Ιπποκράτη συνέχισαν οι μαθητές του. Τις σχέσεις των αρχαίων με τον κόσμο των φυτών μαρτυρά η λέξη «Χλωρίς». Πιο συγκεκριμένα, στην ελληνική μυθολογία, επρόκειτο για το όνομα της θεάς της βλάστησης.

Σε ένα λαό που βρισκόταν συνεχώς στον κόσμο του πολέμου, τα βότανα είχαν ιδιαίτερη σημασία για την επούλωση των πληγών τους. Έτσι, οι αρχαίοι μας μετέφεραν πολλές πληροφορίες για το πως γιάτρευαν τις πληγές τους. Ένα είδος αιμοστατικού βοτάνου, το οποίο αναφέρει συχνά ο Διοσκουρίδης ιδιαίτερα για την αιμορραγία της μύτης, λεγόταν «Λυσιμαχία». Λέγεται ότι το όνομα του προέρχεται από το «λύσι-μάχειν», δηλαδή το σταμάτημα της μάχης.

Ένα ξακουστό και θαυματουργό βότανο είναι το Βαλσάμινο. Χρησίμευε για την ταχεία επούλωση των πληγών και τα δαγκώματα. Σήμερα, το λάδι βάλσαμου είναι γνωστό και ως το «λάδι των Σπαρτιατών» διότι και αυτοί το χρησιμοποίησαν για την επούλωση των τραυμάτων.

Γνωστό από τότε είναι και το θαύμα της Κρήτης, ο Δίκταμος. Πρόκειται για ενδημικό φυτό της Κρήτης, το οποίο επηρέασε πολύ το εμπόριο του νησιού. Μάλιστα, ο Ιπποκράτης το χρησιμοποίησε στην Κω για τη θεραπεία της χολής, των πνευμόνων και για των πρηξιμάτων.

Σήμερα στο δυτικό κόσμο η ΒΟΤΑΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ανακτά το χαμένο έδαφος και θεωρείται πλέον μία από τις αξιόπιστες συμπληρωματικές μεθόδους θεραπείας. Η εφαρμογή της έχει εξαπλωθεί και στα φυτικά καλλυντικά, ενώ είναι ευρέως διαδεδομένη η θεραπευτική της ιδιότητα με:

  • Εισπνοές
  • Λουτρά
  • Κομπρέσες
  • Εντριβές, Αφεψήματα
  • Καταπλάσματα
  • Εκχυλίσματα

Στη χώρα μας και στις ακτές της Μεσογείου συναντάμε πολλά είδη θεραπευτικών βοτάνων, τα οποία δυστυχώς αυτή τη στιγμή κατατάσσονται σε είδη προς εξαφάνιση. Το μόνο που οφείλουμε σαν κοινωνία είναι να τα αφήσουμε να εκμεταλλευτούν το χώρο που μόνα τους κέρδισαν. Ας σταματήσουμε να τα καταστρέφουμε.

Σκάναρε και ακολούθησε την έρευνα:

Δημήτρης Κώστογλου, Φωτορεπόρτερ

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *