Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
τουλίπες

TI ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΛΙΠΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ;

Η Ολλανδία είναι γνωστή για πολλά πράγματα, ένα από αυτά είναι και οι τουλίπες της

 

Οι Ολλανδοί το 1637 ήταν από τους πιο πλούσιους λαούς της Ευρώπης. Οι τουλίπες, ήταν η καινούργια εμμονή της υψηλής κοινωνίας και όλοι, αν και ακριβές, αγόραζαν τουλίπες. Η τιμή του βολβού της τουλίπας Θα να ανέβει στα ύψη, για να καταρρεύσει στην συνέχεια μαζί της πολλές περιουσίες και ανθρώπους. Οι τουλίπες εισήχθησαν στην Ευρώπη από την Τουρκία γύρω στο 1550 και σύντομα αναδείχθηκαν σε δημοφιλή λουλούδια. Η ζήτηση για τουλίπες διαφόρων χρωμάτων ξεπέρασε την προσφορά και οι τιμές των βολβών σπάνιων ποικιλιών εκτινάχθηκαν στα ύψη.

Ακούστε την ανάγνωση του κειμένου

Τουλιπομανία

 

Ως το 1610 ένας και μοναδικός βολβός κάποιας νέας ποικιλίας τουλίπας, που υπάρχουν 160 ποικιλίες, ο βολβός ήταν αρκετός για να προικίσει μια νύφη. Λέγεται ότι οι βολβοί ανταλλάχθηκαν με άμαξες, ακόμη και με μια ολόκληρη ανθηρή ζυθοποιία. Επίσης, η μανία κορυφώθηκε στην Ολλανδία το διάστημα 1633-1637.

 

Ως τότε το χρηματιστήριο του Άμστερνταμ, που είχε ιδρυθεί στις αρχές του 17ου αιώνα και ήταν το πρώτο στην Ευρώπη που συγκέντρωνε σοβαρούς επενδυτές. Δεν άργησε όμως να γίνει ο χώρος στον οποίο σημειώθηκε η πρώτη μεγάλη έκρηξη κερδοσκοπίας στην ιστορία. Πριν από το 1633 το εμπόριο τουλίπας ήταν ένας τομέας για καλλιεργητές και ειδικούς, αλλά η σταθερή αύξηση των τιμών των βολβών παρακίνησε πολλές οικογένειες της μεσαίας και της εργατικής τάξης να κερδοσκοπήσουν στην αγορά αυτή.

 

 

Σπίτια, κτήματα και επιχειρήσεις πουλήθηκαν ή υποθηκεύτηκαν προκειμένου οι ιδιοκτήτες τους να εξοικονομήσουν χρήματα για να αγοράσουν βολβούς, οι οποίοι μπορούσαν εύκολα να καλλιεργηθούν και να προσφέρουν ακόμη περισσότερους πολύτιμους βολβούς.

 

Οι βολβοί αγοράζονταν και πωλούνταν αμέσως σε ακριβότερη τιμή, ξανά και ξανά, χωρίς καν να έχουν ξεμυτίσει από το χώμα. Το χρηματιστήριο του Άμστερνταμ δημιούργησε ειδικούς χώρους για την αγοραπωλησία τουλίπας και σύντομα το μιμήθηκαν και άλλες ολλανδικές πόλεις.

 

‘Ολοι συμμετείχαν στην τουλιπομανία. Από καλλιτέχνες, αγρότες, ευγενείς, υπηρέτες έως και καπνοδοχοκαθαριστές. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως το 1636 ένας βολβός τουλίπας κόστιζε ως και 4.600 φιορίνια, ενώ ένα πρόβατο μόλις 10 φιορίνια.

 

Το αναπόφευκτο Κραχ σημειώθηκε τον Φεβρουάριο του 1637, όταν εκφράστηκαν οι πρώτες αμφιβολίες για το αν η τιμή των βολβών, θα συνέχιζε να αυξάνεται. Σχεδόν εν μια νυκτί η τιμή τους κατέρρευσε, γιατί ξαφνικά όλοι ήθελαν να πουλήσουν και κανείς να αγοράσει. Πολλές ολλανδικές οικογένειες καταστράφηκαν και η οικονομία της χώρας εισήλθε σε περίοδο ύφεσης.

 

 

Οι τουλίπες στην Ολλανδία σήμερα

 

Ένα εντυπωσιακό υπερθέαμα απέραντων εκτάσεων με τουλίπες ποικίλων χρωμάτων, μαγεύει κάθε χρόνο τους επισκέπτες της Γιορτής της Τουλίπας στην Ολλανδία. Από τα τέλη Μαρτίου και έως τα μέσα Μαΐου, χρωματιστά «χαλιά» από τουλίπες απλώνονται σε 5.000 περίπου στρέμματα, προσφέροντας ένα συναρπαστικό θέαμα.

 

Τα περισσότερα από αυτά τα κτήματα βρίσκονται στο Noordoostpolder, μια περιοχή της Ολλανδίας που βρίσκεται μια ώρα μακριά από το Άμστερνταμ. Κατά τη διάρκεια της Γιορτής της Τουλίπας (18 Απριλίου – 6 Μαΐου), σηματοδοτούνται συγκεκριμένες διαδρομές που διευκολύνουν τις βόλτες των επισκεπτών με αυτοκίνητο, ποδήλατο ή ακόμα και άλογο στα εντυπωσιακά λιβάδια. Αν βρεθείτε στην Ολλανδία, αξίζει μία επίσκεψη στις χρωματιστές τουλίπες.

 

 

Σκάναρε και ακολούθησε την έρευνα

Μαρίλη Μπουφίδου, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *