Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Τίτο

ΤΙΤΟ: Ο ΕΧΘΡΟΣ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ

Ο Χίτλερ διέταξε το λιγότερο επτά εκστρατείες προκειμένου να καταστρέψει τους παρτιζάνους του Τίτο.

Ποιος ήταν, τελικά, ο Τίτο και τι πέτυχε;

Ο Γιόσιπ Μπροζ Τίτο αναγνωρίζεται ως ένας από τους μεγαλύτερους ηγέτες του ανταρτοπόλεμου στην ιστορία. Eλευθέρωσε τη χώρα του από τη γερμανική κατοχή στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και σχημάτισε μια κομμουνιστική κυβέρνηση, η οποία διατήρησε την ανεξαρτησία της απέναντι στη Σοβιετική Ένωση και στην Κίνα. Ο Τίτο ήταν κομμουνιστής, αντιστασιακός κατά του ναζισμού και ιδρυτής της Γιουγκοσλαβίας.

Όταν η ναζιστική Γερμανία εισέβαλε στη Γιουγκοσλαβία τον Απρίλιο του 1941, συγκρότησε έναν αντιστασιακό στρατό, ο οποίος κατάφερε εν τέλει να νικήσει τον εισβολέα. Πολλές φορές οι γιουγκοσλάβοι παρτιζάνοι κινδύνεψαν με αφανισμό.

Ο ηγέτης τους τραυματίστηκε σοβαρά και γλίτωσε στην κυριολεξία από του Χάρου τα δόντια πολλές φορές, ενισχύοντας το γόητρό του.

Γιόσιπ Μπροζ Τίτο

Γιόσιπ Μπροζ Τίτο

«Ο Τίτο ήταν ο μόνος επικεφαλής συμμαχικών δυνάμεων κατά του Αδόλφου Χίτλερ, ο οποίος συμμετείχε σχεδόν συνεχώς με το όπλο στο χέρι στις στρατιωτικές επιχειρήσεις», σημειώνει η βιογράφος του.

Στις 6 Απριλίου 1941 οι Γερμανικές δυνάμεις, με τη βοήθεια της Ουγγαρίας και της Ιταλίας, ξεκίνησαν εισβολή στη Γιουγκοσλαβία. Ο Τίτο αντέδρασε σχεδόν αμέσως και εξέδωσε μια προκήρυξη καλώντας το λαό να ενωθεί σε αγώνα κατά της κατοχής. Την άνοιξη του 1943, οι Γερμανοί έριξαν στη μάχη επτά μεραρχίες με την υποστήριξη έξι ιταλικών μεραρχιών, ενάντια στον Τίτο, με τον τελευταίο να διαφεύγει με ευκολία.

Έναν χρόνο αργότερα, οι Γερμανοί προσπάθησαν να αιχμαλωτίσουν τον Τίτο ρίχνοντας ειδικές δυνάμεις αλεξιπτωτιστών κοντά στο στρατηγείο του. Πάλι ο Τίτο κατόρθωσε να διαφύγει, προσελκύοντας κι άλλους εθελοντές στις δυνάμεις του.

Τον Ιούνιο του 1953, ο Τίτο έγινε πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Λαϊκής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας και διατηρούσε την απόλυτη εξουσία έως τον θάνατό του, στη Λουμπλιάνα στις 4 Μαΐου 1980, σε ηλικία 87 ετών. Η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας ξεκίνησε περίπου δέκα χρόνια αργότερα.

Η 4η Ιουλίου γιορτάζεται σήμερα σαν ημέρα της πάλης του γιουγκοσλαβικού λαού.Το σύνθημα των Γιουγκοσλάβων πατριωτών ήταν «Θάνατος στο Φασισμό – Λευτεριά στο Λαό».

Τίτο

Σκάναρε και δες περισσότερα

Μαρίλη Μπουφίδου, Δημοσιογράφος

 

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *