Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΝ…..ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΙΣΧΥΡΟΥ  Ή  ΤΟΥ ΑΝΙΣΧΥΡΟΥ; 

ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΝ…..ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΙΣΧΥΡΟΥ  Ή  ΤΟΥ ΑΝΙΣΧΥΡΟΥ; 

Οι Εντολές, του Θείου, είναι αντίθετες με τις συνήθειες της ψυχής, που σμιλεύτηκε  στην οντική νομοτέλεια.

Όσοι όμως ομαλοποιήσουν την ροή των λογισμών τους, και ρύθμισαν τις πράξεις τους προς τα άλλα όντα, σύμφωνα με την αλήθεια και το δίκαιο.

Αυτοί  ξεχώρισαν, ξεχώρισαν στο Νού τους, τα νοήματα των πραγμάτων από τα πάθη, που κάλυπταν σαν νεφέλη το πραγματικό αληθές, από το ψευδές ειδωλικό, ξεχώρισαν  γιατί τους αποκαλύφθει η ουσία του σκοπού στις πράξεις.

Με το να ακουμπάς το δίκαιο, δεν σημαίνει πως το κατέχεις. Πρέπει όχι μόνο να το ακουμπήσεις, αλλά και να μάθεις να το κρατάς, και να το απονεμείς.

Πολλές φορές, θέλοντας να αποδώσεις δικαιοσύνη, είσαι υποχρεωμένος να αδικείς, αυτούς τους ανθρώπους, που περιμένουν από σένα, τα πολλά.

Αν κατά την απόδοση της δικαιοσύνης που θα καλεστής, για να είσαι ο κριτής, σκεφτείς πώς θα πράξεις το σωστότερο και όχι το ωφελιμότερο, τότε θα ανήκεις στους δίκαιους.

Μπορείς να πεις πολλά, για να ρυθμίσεις την αδικία ή ακόμη και να την ξεριζώσεις. Προσπάθησε να πεις λιγότερα, αλλά να πράξεις περισσότερα, χωρίς να φαίνεσαι και στους δικαιομένους και στους αδικηθέντες.

Η δικαιοσύνη δεν έχει τιμή κόστους, αλλά αποδίδει τιμή όταν αποδίδεται σωστά.

Πριν δικάσεις, γίνε κατήγορος την πρώτη φορά και κατηγορούμενος στη δεύτερη.

Δεν υπάρχουν μικρές και μεγάλες  άδικες πράξεις. Γιατί αν υπήρχαν  θα έπρεπε η απονομή του δικαίου, να ήταν ελαστική. Υπάρχουν όμως  πράξεις που γίνονται από

α ) απληστία

β) αρχομανία

γ) όφελος

δ) ανάγκη

Ο ισχυρός και ο ανίσχυρος απέναντι στη δικαιοσύνη είναι  ίσοι.

Μην  δικάσεις  ποτέ, βλέποντας και ακούγοντας μόνο τον ένα, αλλά και τον άλλον.

 

Ιωάννης Μαρίνος

Λογοτέχνης – Συγγραφέας

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *