Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΤΟ ΜΥΡΜΗΓΚΙ ΤΗΣ ΚΟΛΑΣΗΣ

ΤΟ ΜΥΡΜΗΓΚΙ ΤΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ ΤΟΥ NEWS JERSEY

Ενώ οι τερατώδεις δεινόσαυροι περιπλανιόνταν ανενόχλητοι στη γη, ο κόσμος των εντόμων περιείχε το δικό του τρομακτικό πλάσμα. Που δεν ήταν άλλο από ένα ΜΥΡΜΗΓΚΙ.

Ένας αριθμός εξαφανισμένων εντόμων έχει «βαφτιστεί» κατά καιρούς «μυρμήγκι της κόλασης», συμπεριλαμβανομένου και του Haidomyrmex cerberus. Που είχε περίεργους «μίνι χαυλιόδοντες» σε σχήμα L.

Ωστόσο, ερευνητές από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του New Jersey αποκάλυψαν ένα νέο πλάσμα που βρέθηκε μέσα σε κεχριμπάρι, που χρονολογείται περισσότερα από 99 εκατομμύρια χρόνια πριν.

Linguamyrmex Vladi

Σύμφωνα με τη μελέτη, το μυρμήγκι της κόλασης, γνωστό ως Linguamyrmex vladi, κυνηγούσε και υπερασπιζόταν τον εαυτό του με τρόπους που διαφέρουν δραματικά από το σύγχρονο μυρμήγκι.

Το έντομο, το οποίο εμφανίστηκε σε κεχριμπάρι, που εξορύχτηκε στη Myanmar της Ασίας, εμφάνισε μάλλον τρομακτικό «οπλισμό» γύρω από το κεφάλι του. Αυτό περιλάμβανε ένα «κέρατο», πιθανώς ενισχυμένο από μέταλλα. Όπως ασβέστιο, ψευδάργυρο και σίδηρο, που συνήθως βρίσκονται στα σώματα των εντόμων.

Θεωρείται ότι το οχυρωμένο κέρας χρησιμοποιήθηκε μαζί με τις δαγκάνες που έμοιαζαν με δρεπάνια για να «καθηλώσουν και ενδεχομένως να “σουβλίσουν” θύματα με όχι και τόσο σκληρό περίβλημα».

Ο Dr. Philip Barden, κύριος συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι η ενίσχυση του κέρατος θα το βοηθούσε από το να υποστεί βλάβη, καθώς οι δαγκάνες του θα έκλειναν. «Το κέρατο φαίνεται να περιέχει αυξημένη πυκνότητα ή μεταλλική ενίσχυση, όπως υποδεικνύει η απεικόνιση με ακτίνες Χ», ανέφερε. «Καθώς οι γνάθοι κλείνουν για να συλλάβουν θήραμα, η ενίσχυση θα εμπόδιζε τις δαγκάνες από το να κάνουν ζημιά στο κέρατο», συμπλήρωσε.

Το άγριο μυρμήγκι πιθανόν να έχει πεθάνει κατά τη διάρκεια της ύστερης Κρητιδικής και Παλαιοκεντρικής περιόδου (περίοδος K-Pg). «Η ακριβής αιτία της εξαφάνισής τους είναι άγνωστη. Να σημειωθεί ότι τα μυρμήγκια της κόλασης είναι γνωστά από τρεις απολιθωμένες ανακαλύψεις παγκοσμίως. Στη Myanmar, τη Γαλλία και τον Καναδά, που κυμαίνονται από 99 έως 78 εκατομμύρια χρόνια πριν», πρόσθεσε ο Barden.

«Ενώ αυτά τα μυρμήγκια κατά πάσα πιθανότητα εξαφανίστηκαν κάποια στιγμή γύρω από τα όρια της K-Pg, μαζί με μη πετούμενους δεινοσαύρους, πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια, φαίνεται ότι έχουν διασκορπιστεί ευρέως και υπήρχαν για τουλάχιστον 20 εκατομμύρια χρόνια».

Σκάναρε και προχώρησε την έρευνα:

Στέλλα Ταμπάκη, Ερευνήτρια

Share this!

1 σκέψη για το “ΤΟ ΜΥΡΜΗΓΚΙ ΤΗΣ ΚΟΛΑΣΗΣ”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.