Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΤΟ ΠΙΟ ΔΙΑΣΗΜΟ ΛΟΓΟΤΥΠΟ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

ΤΟ ΠΙΟ ΔΙΑΣΗΜΟ ΛΟΓΟΤΥΠΟ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Είναι ευρέως γνωστό ,ότι το θρυλικό συγκρότημα των RollingStones ,έχει διαδραματίσει ιστορική μουσική πορεία που συνοδεύει μέχρι και τις σημερινές γενιές. H μουσική τους πορεία ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’60 , στη Μεγάλη Βρετανία. Το 1962 , ο Μπράιν Τζόουνς ,επιτέλεσε το πρώτο βήμα για τη δημιουργία του συγκροτήματος αλλά στην πορεία του χρόνου κυριάρχησαν ο ΜικΤζάγκερ και ο Κιθ Ρίτσαρντς ,οι οποίοι συνέθεταν τραγούδια και γνωρίζονταν ήδη από τα παιδικά τους χρόνια. Κατόπιν , προστέθηκαν και τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος και δημιουργήθηκε το πολυτάραχο ροκ εντρολ συγκρότημα που άφησε εποχή.

Ακούστε την ανάγνωση του άρθρου

 

Πως προήλθε η εμβληματική γλώσσα;

Το έτος 1969 ,θα πραγματοποιούσαν την ευρωπαϊκή τους περιοδεία,και όπως είναι φυσικό επιθυμούσαν να δημιουργήσουν ένα σήμα κατατεθέν που θα τους χαρακτήριζε απόλυτακαι που θα αποτελούσε και την αφίσα της περιοδείας τους. Βέβαια ,η δισκογραφική τους εταιρεία,Deca,τους είχε προτείνει κάποια λογότυπα, αλλά το θρυλικό συγκρότημα δεν αρκέστηκε σε αυτά.Γι’ αυτόν τον λόγο, απευθύνθηκαν στο RoyalCollegeofArt. Εκεί, συναντήθηκαν με τον μεταπτυχιακό φοιτητή Τζον Πάσε. Αρχικά, ο Τζον σχεδίασε την αφίσα για το τουρ, στην οποία αναπαρίσταται ένα τεράστιο κρουαζιερόπλοιο, ένα αεροπλάνο και ένα αυτοκίνητο. Το επόμενο έτος,οιRollingStones,ετοιμάζουν και ηχογραφούν το καινούργιο τους άλμπουμ “StickyFingers”,και όπως είναι επακόλουθο, αποζητούσαν επειγόντως ένα λογότυπο που θα συνόδευε τη νέα τους δημιουργία. Ο πρωτοστάτης λοιπόν ,ΜικΤζάγκερ , απευθύνεται και πάλι στον Πάσε. Του εξηγεί, εν ολίγοις, τι ακριβώς αποζητά. Τα αρχικά σχέδια που του επίδειξε ο Τζον ,δεν τον άφησαν ικανοποιημένο. Ο ίδιος ο θρύλος λοιπόν, είχε ενθουσιαστεί με έναν πίνακα, που απεικόνιζε τη Θεά Κάλι της Ινδίας. Η ίδια η θεά, αναπαρίσταται με τέσσερα χέρια και μία μακριά γλώσσα και την κυριεύει μία χαρά που σκοτώνει τους εχθρούς της. Η εικόνα αυτή , κέντρισε το ενδιαφέρον του Μικ. Με βάση αυτό λοιπόν ,και λαμβάνοντας υπόψιν τον «αντιδραστικό» χαρακτήρα που χαρακτήριζε το συγκρότημα και ιδιαίτερα εκείνη την εποχή, ο Τζον άρχισε να εμπνέεται σιγά-σιγά το διάσημο λογότυπο. Ακόμη, ο ίδιος ο Τζον, έχει αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι του έκανε ιδιαίτερη εντύπωση το μεγάλο στόμα και τα μεγάλα χείλη του Μικ. Όλα αυτά λοιπόν , συνδυάστηκαν με αποτέλεσμα να επέλθει η δημιουργία του ιστορικού αυτού λογότυπου, το λεγόμενο “Tongueandlips”.

Η κατοπινή πορεία του λογοτύπου

Το νέο σύμβολο του συγκροτήματος , έκανε την πρώτη του εμφάνιση το 1971, σε κάρτες Vipγια την παράσταση τους στο Λονδίνο ,καθώς και στο νέο τους άλμπουμ, που μόλις είχε κυκλοφορήσει. Αυτό όμως ήταν μόνο η αρχή. Από τότε, κυριάρχησε σε όλα τα άλμπουμ και τα κομμάτια τους, καθώς και σε μπλούζες, αφίσες , αναπτήρες, καπέλα κ.λπ. Αυτό που είναι μαγικό με το συγκεκριμένο λογότυπο ,είναι ότι ακόμη και άτομα που δεν είναι φίλοι του ροκ στερεώματος και ακόμη μπορεί να μην τους εκφράζει το συγκεκριμένο συγκρότημα ,είτε ως ιδεολογία ,είτε ως μουσική επιλογή , θα γνωρίζουν σίγουρα που ανήκει το συγκεκριμένο σύμβολο.
Σήμερα
Ας έρθουμε όμως στην τωρινή εποχή. Το συγκρότημα, όπως είναι γνωστό, δεν έχει διασπαστεί και μάλιστα θα διοργανώσει σειρά συναυλιών το φετινό καλοκαίρι στην Ευρώπη ,που θα ξεκινήσουν στη 1 Ιουνίου στη Μαδρίτη. Όμως ,πέρυσι το καλοκαίρι έφυγε από τη ζωή ο Τσάρλι Γουάτς, ο ντράμερ του συγκροτήματος, και γι’αυτόν τον λόγο το θρυλικό λογότυπο άλλαξε. Μετατράπηκε από κόκκινο σε μαύρο, ακριβώς για να δηλώσουν τον πένθιμο τόνο και την αλλαγή που επήλθε στο συγκρότημα. Πάντως, δε δύναται να λησμονήσει κανείς ,ότι πρόκειται για μία μουσική μπάντα που έχει αφήσει εποχή και αποτελεί έμπνευση για πολλούς νέους καλλιτέχνες και ανθρώπους, που ακούν και θα συνεχίσουν να ακούν τη μουσική τους. Αποτελούν κάτι διαχρονικό που δεν πρόκειται να χαθεί.

Σκάναρε και δες περισσότερα

Σάνια Ράπτη, Φιλόλογος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WordPress PopUp Plugin