Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΤΙΣ ΦΑΒΕΛΕΣ

ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΤΙΣ ΦΑΒΕΛΕΣ

Το ποδόσφαιρο ήταν ανέκαθεν ένα άθλημα το οποίο δεν ξεχώριζε κοινωνικές τάξεις. Mια φτωχή ήπειρος όπως η Νότια Αμερική, της οποίας η συντριπτική της πλειοψηφία ζει σε τριτοκοσμικές συνθήκες, σε φαβέλες σε καταυλισμούς, στους δρόμους, εκεί που η φτώχεια καλπάζει υπάρχει κάτι που αποτελεί μέσο εκτόνωσης των ανθρώπων, που τους κάνει να ξεχνούν έστω και για λίγο τα άπειρα προβλήματά τους. Πρόκειται για το δημοφιλέστερο άθλημα του κόσμου, το ποδόσφαιρο.

Το πάθος για αυτό το άθλημα έφτασε αρχικά στην Βραζιλία στα τέλη του 19ου αιώνα. Οι Ευρωπαίοι στα υπερατλαντικά ταξίδια τους μετέφεραν στους Λατίνους την “μαγεία” του ποδοσφαίρου. Αγκαλιάστηκε θερμά από όλη την ήπειρο και σύντομα έγινε η επίσημη της “γλώσσα”. Όλοι μπορούσαν να παίξουν, πολύ εύκολα, αρκούσε απλά μια μπάλα.

“Άλλες χώρες έχουν ιστορία, εμείς ποδόσφαιρο”

Αυτό το μότο συνοδεύει μέχρι σήμερα τους Λατινοαμερικάνους. Το 1930 ο Ζιλ Ριμέ και οι υπόλοιποι αξιωματούχοι της FIFA επέλεξαν ως διοργανώτρια χώρα του πρώτου παγκοσμίου κυπέλλου την μικρή Ουρουγουάη. Τότε ένας μεγάλος ενθουσιασμός ξέσπασε σε όλη την ήπειρο. Άπαντες ανυπομονούσαν για το πρώτο μεγάλο ποδοσφαιρικό ραντεβού. Πρώτοι και καλύτεροι οι Ουρουγουανοί οι οποίοι συσπειρώθηκαν και σε λιγότερο από 8 μήνες κατόρθωσαν να κτίσουν ένα σύγχρονο για την τότε εποχή γήπεδο χωρητικότητας 90 χιλιάδων θεατών. Οι οικοδεσπότες κατέκτησαν το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο και το σπορ γινόταν όλο και πιο αγαπητό στην Λατινική Αμερική.

Όταν το ποδόσφαιρο “στοίχισε” ζωές

Πολλές φορές η υπερβολική αγάπη για το ποδόσφαιρο οδήγησε τους Λατίνους σε ακραίες συμπεριφορές. Για παράδειγμα 90 Βραζιλιάνοι έβαλαν τέρμα στην ζωή τους μη αντέχοντας την ήττα της ομάδας τους από την Ουρουγουάη το 1950 όπως και στο πρόσφατο 2014 μια νεαρή κοπέλα στην συντριβή της “σελεσάο” από την Γερμανία με 7-1. Σε ένα ακόμη περιστατικό, το 1994 στα γήπεδα των Η.Π.Α. ο Κολομβιανός διεθνής Αντρές Εσκομπάρ σε μια λανθασμένη προβολή έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του με αποτέλεσμα η Κολομβία να αποκλειστεί. Στην επιστροφή του στην πατρίδα του έξω από ένα κλαμπ του Μεντεγίν ενεπλάκη σε αιματηρό επειδόδιο και δέχτηκε 6 σφαίρες αφήνοντας την τελευταία του πνοή μετά από 45 λεπτά. Δράστης, πιθανότατα ένας απογοητευμένος φίλαθλος της Εθνικής.

Η Μεγάλη Κόντρα

Οι δύο καλύτερες εθνικές ομάδες βάσει τίτλων και ποδοσφαιριστών είναι αδιαμφισβήτητα η Βραζιλία και η Αργεντινή. Η Βραζιλία έχει τα περισσότερα Παγκόσμια Κύπελλα από κάθε άλλη εθνική ομάδα, πέντε στον αριθμό ενώ οι “Αλμπισελέστε” δύο τρόπαια. Έχουν αναμετρηθεί 48 φορές σε επίσημα ματς, με την Αργεντινή να έχει 19 νίκες, τη Βραζιλία 18 ενώ 11 φορές οι ομάδες συμβιβάστηκαν στην ισοπαλία.

Οι σούπερ σταρ των ομάδων, Μέσι και Νειμάρ

Το Super El Clasico
Μπορεί στο μυαλό των ποδοσφαιρόφιλων το απόλυτο ντέρμπι να είναι το Ρεάλ Μαδρίτης-Μπαρτσελόνα αλλά η αναμέτρηση η οποία δεν μοιάζει με καμιά άλλη είναι η “μάχη” της Αργεντινής, Μπόκα Τζούνιορς-Ρίβερ Πλέιτ. Ένταση, πάθος, αμοιβαίο μίσος, παιχταράδες, απίστευτη ατμόσφαιρα συνθέτουν ένα πέρα για πέρα ελκυστικό ζευγάρι. Μιλάμε για ένα μοναδικό τρόπο παιχνιδιού που θυμίζει τις τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα.

Εν κατακλείδι, αν προσπαθήσεις να επιλέξεις την καλύτερη εντεκάδα από Λατινοαμερικανούς ποδοσφαιριστές, μάλλον δε θα καταφέρεις να τελειώσεις ποτέ, μιας και οι παικταράδες είναι αμέτρητοι και μεγάλος αριθμός από αυτούς έχουν γραφτεί στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Κωνσταντίνος Τσίπτσιος (Δημοσιογράφος)

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *