Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ

Ο εγωισμός, η ματαιόδοξη προσπάθεια αύξησης των κερδών και το συνεχόμενο φαγοπότι στην πλάτη των άλλων, είναι κάτι που συναντάμε συχνά στην εποχή μας. Δυστυχώς, πολλές φορές όλα τα παραπάνω ακουμπάνε πάνω σε αξίες που -σε ένα υγιές περιβάλλον- θα έπρεπε να μείνουν αψεγάδιαστες. Μια τέτοια αξία είναι ο χώρος του αθλητισμού. Η ιδέα του ευ αγωνίζεσθαι και γενικά οτιδήποτε οδηγεί κάποιον στο να αθληθεί. Πάμε λοιπόν να δούμε μερικές από τις περιπτώσεις που κάποιοι λίγοι προσπάθησαν να ωφεληθούν με το να βλάψουν και να “στήσουν” τον αθλητισμό.

Εκεί που ξεκίνησαν όλα

Το μακρινό 1915 έγινε το πρώτο μεγάλο “μπαμ” που σόκαρε τον ποδοσφαιρικό κόσμο. Δυο από τις μεγαλύτερες ομάδες του σύγχρονου ποδοσφαίρου, η Manchester United και η Liverpool έπαιξαν στις 2 Απριλίου στο Old Trafford. Όμως, η νίκη των γηπεδούχων με 2-0 δεν ήταν τίποτα παρά μόνο προσυμφωνημένη. Ο διαιτητής και οι παρατηρητές του αγώνα κατάλαβαν ότι η αγωνιστική απόδοση της φιλοξενούμενης ομάδας ήταν σκοπίμως μέτρια, ενώ ακόμη αστόχησε από τα 11 μέτρα.

Οι εφημερίδες της εποχής έκαναν λόγο για μεγάλο όγκο πονταρισμάτων στο 2-0, τελικό σκορ που είχε στοιχηματική απόδοση 7/1. Έτσι, η Λίγκα ξεκίνησε έρευνα από την οποία προέκυψε ότι ποδοσφαιριστές και των δύο ομάδων είχαν εμπλακεί στο στήσιμο της αναμέτρησης, με εγκέφαλο τον Σέλντον, o οποίος είχε πάρει μεταγραφή από τη Γιουνάιτεντ στη Λίβερπουλ δύο χρόνια νωρίτερα.

Στις 27 Δεκεμβρίου 1915 βγήκε η απόφαση της αγγλικής ομοσπονδίας, η οποία επέβαλε δια βίου αποκλεισμό σε επτά ποδοσφαιριστές. Επρόκειτο για τους Σάντι Τέρνμπουλ, Άρθουρ Γουέλι και Ενόχ Γουέστ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Και τους Τζάκι Σέλντον, Τομ Μίλερ, Μπομπ Περσέλ και Τόμας Φέρφουλ της Λίβερπουλ.

Η ομάδα της Manchester United του 1915.

Totonero

Πρόκειται για ένα τεράστιο σκάνδαλο στον αθλητισμό με εμπλεκόμενους τόσο πασίγνωστους ποδοσφαιριστές όσο παράγοντες και ομάδες. Ο Αλβάρο Τρίνκα και ο Μάσιμο Κρουτσιάνι σε συνεργασία με παίκτες και ομάδες οργάνωναν τα στοιχήματα. Ένα από τα πολλά επίμαχα παιχνίδια ήταν το Λάτσιο – Μίλαν 1-2.

Η Μίλαν και η Λάτσιο έπεσαν στην δεύτερη κατηγορία. Ακόμη, κατηγόρησαν τον Πάολο Ρόσι για την συμμετοχή του στη διαμόρφωση του αποτελέσματος της Περούτζια με την Αβελίνο (2-2). Στο συγκεκριμένο παιχνίδι ο Ρόσι έπρεπε να βάλει δυο γκολ για να βγει πρώτος σκόρερ, όπως και έγινε. Έπειτα, η ομοσπονδία τον τιμώρησε για τρία χρόνια, όμως αργότερα η ποινή του άλλαξε για να μπορεί να παίξει στο Μουντιαλ.

Από το συγκεκριμένο σκάνδαλο που έπληξε την Ιταλία και τον αθλητισμό την δεκαετία του 1980 έγιναν πολλές συλλήψεις. Μεταξύ άλλων οι ποδοσφαιριστές Ρίκι Αλμπερτόζι Τζόρτζιο Μορίνι και ο πρόεδρος της Μίλαν Φελίτσε Κολόμπο. Συνελήφθησαν επίσης ο ποδοσφαιριστής Γκουίντο Μαγκερίνι, ο Στέφανο Πελεγκρίνι, ο Μπρούνο Τζορντάνο, ο Πίνο Ουίλσον και ο Λιονέλο Μανφρεντόνια. Συνολικά είκοσι ένα άτομα κατηγορήθηκαν για αθλητικά αδικήματα, μαζί με αυτά και οι ομάδες τους.

Πρωτοσέλιδο του τύπου στην Ιταλία

Ακούστε την ανάγνωση του κειμένου στο παρακάτω σύνδεσμο:

Μαρσέιγ

Το μεγαλύτερο σκάνδαλο στημένων αγώνων στη Γαλλία, έγινε το 1993 και πήρε το όνομα: «Μαρσέιγ». Τότε, η ομώνυμη ομάδα με μια νίκη κόντρα στην Βαλενσιέν έπαιρνε και μαθηματικά το πρωτάθλημα.

Ένας ποδοσφαιριστής της Βαλενσιέν, ο Ζακ Γκλασμάν, αποκάλυψε απόπειρα δωροδοκίας του ιδίου, από τον γενικό διευθυντή της ομάδας της Μαρσέιγ. Ως εκ τούτου, η γαλλική δικαιοσύνη αφαίρεσε τον τίτλο του πρωταθλητή από την Μαρσέιγ, και την υποβίβασε στην «Lique 2». Επίσης, ο πρόεδρος της ομάδας Μπερνάρ Ταπί κρίθηκε ένοχος και τιμωρήθηκε με δύο χρόνια φυλάκιση. Η ΟΥΕΦΑ από την πλευρά της απέκλεισε με έναν χρόνο την Μαρσέιγ από τα κύπελλα Ευρώπης, ενώ το 1995 έδωσε στον άσο της Βαλενσιέν, Ζακ Γκλασμάν. το βραβείο «Fair Play».
Η ομάδα της Μαρσέιγ σε πανηγυρισμούς

Calciopolis

Το σκάνδαλο «Calciopolis» είναι ίσως το μεγαλύτερο που υπήρξε ποτέ στον πλανήτη και τον αθλητισμό. Εγκέφαλος των στημένων, ήταν ο τότε γενικός διευθυντής της Γιουβέντους, Λουτσιάνο Μότζι. Ο ίδιος επικοινωνούσε με παράγοντες και κορυφαίους διαιτητές. Η ιταλική αστυνομία αποκάλυψε το σκάνδαλο τον Μάιο του 2006 κι ενέπλεξε την πρωταθλήτρια Γιουβέντους και τις Μίλαν, Φιορεντίνα, Λάτσιο και Ρετζίνα. Οι κατηγορίες έγιναν με βάση τηλεφωνικές συνομιλίες που κατέγραψαν οι αρχές και έτσι αποκάλυψαν το κύκλωμα.
Οι έρευνες του σκανδάλου ορισμού διαιτητών, έφεραν στην επιφάνεια άλλα πιθανά σκάνδαλα, όπως παρακολουθήσεις διαιτητών, πλαστοί λογαριασμοί, φοροδιαφυγή, παράνομος στοιχηματισμός παικτών και άλλα ποινικά αδικήματα. Συνολικά, η Λίγκα ερεύνησε 41 άτομα και εξέτασε 19 παιχνίδια της Σέριε Α για τη σεζόν 2004-2005 και άλλα 14 για τη σεζόν 2005-2006.
Οι πρωτόδικες ποινές που είχε ζητήσει ο εισαγγελέας Στεφάνο Παλάτσι στις 4 Ιουλίου του 2006 ήταν αυστηρότατες. Μετά από μία σειρά εφέσεων, μόνο η Γιουβέντους έπεσε στην Σέριε Β. Ενώ το δικαστήριο επέβαλε στους υπόλοιπους συλλόγους τιμωρίες με αφαιρέσεις βαθμών και πρόστιμα. Από την Γιουβέντους, στέρησαν το πρωτάθλημα της σεζόν 2004-2005, ενώ επίσης  αφαίρεσαν αυτό του 2005-2006 από τους «μπιανκονέρι» και το έδωσαν στην ομάδα που τερμάτισε 3η στη σεζόν, Ίντερ (2η είχε τερματίσει η Μίλαν, αλλά με την αφαίρεση βαθμών κατέληξε 3η).
Τέλος, τιμώρησαν δεκαεννέα φυσικά πρόσωπα με ποινές αποκλεισμού από κάθε συμμετοχή σε ποδοσφαιρική δραστηριότητα.
Μπάμπης Χαραλαμπίδης, αθλητικογράφος
Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *