Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ ΑΝΟΙΞΕ

Σαν σήμερα το 1910 γίνεται ο πρώτος αγώνας στο Old Trafford, γήπεδο της Manchester United. O αγώνας αυτός είναι μεταξύ της Manchester United και της Liverpool με τους φιλοξενούμενους να κερδίζουν με 3-4.

Στιγμιότυπο από τον πρώτο αγώνα στο Old Trafford
Manchester United-Liverpool 3-4
19/2/1910

Το 1902 η Νewton Heath αναδιαρθρώθηκε οικονομικά, καθώς ήταν πολύ κοντά στην πτώχευση, και μετονομάστηκε σε Manchester United. Είδαν πως εν τέλει υπήρχαν αρκετοί πόροι για να γίνει ένα καινούργιο γήπεδο.

Το αρχικό πλάνο έδειχνε πως θα μπορούσε να φιλοξενήσει μέχρι 100.000 άτομα είτε καθιστά είτε όρθια. Όταν είδαν πως αυτό δεν ήταν εφικτό τότε το πλάνο αναπροσαρμάστηκε στις 80.000 αλλά ούτε αυτό ήταν εφικτό. Η τελική χωρητικότητα έφτασε το 75.635 θεατές.

Δαπανήθηκε το ποσό των 90.000 λιρών, ποσό σημαντικό για εκείνη την εποχή. Το έργο ολοκληρώθηκε το 1909.

Το Old Trafford τα πρώτα χρόνια

Στην περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και συγκεκριμένα στiς 11 Μαρτίου 1941 βομβαρδίστηκε προκαλώντας τεράστιες ζημιές και κυρίως στην κεντρική κερκίδα. Το 1949 ολοκληρώθηκε η ανακατασκευή του και προσθέθηκε σκέπαστρο σε όλες τις κερκίδες ενώ αρχικά υπήρχε μόνο στην κεντρική. Παράλληλα μπήκαν για πρώτη φορά προβολείς.

Στην ιστορία του έχει γίνει έδρα της εθνικής Αγγλίας όσο το Wembley ήταν υπό ανακατασκευή. Πολλές φορές έχει φιλοξενήσει ημιτελικούς κυπέλλου ως ουδέτερο έδαφος όπως και αγώνες του Παγκοσμίου Kυπέλλου 1966, Euro 1996 όσο και αγώνες των Ολυμπιακών Αγώνων 2012. Επίσης ήταν η έδρα του τελικού Champions League 2003.

Στιγμιότυπο από τον τελικό του Champions League 2003 στο Old Trafford

Ωστόσο δεν φιλοξενεί μόνο αγώνες ποδοσφαίρου αλλά και τους τελικούς του πρωταθλήματος ράγκμπι από το 1998 συν και αγώνες shinty, παραδοσιακού παιχνιδού της Σκωτίας.

Θεόδωρος Βαφειάδης, Αθλητικογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *