Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΠΟΥ ΠΕΤΡΩΝΕΙ

Με φίδια για μαλλιά και βλέμμα που αν το αντικρίζαμε θα μας μεταμόρφωνε σε πέτρινα αγάλματα θεωρείτε το πρώτο πλάσμα στην ιστορία που πλησιάζει σε δράκο. Ο λόγος για τη Μέδουσα, την θνητή κόρη του Φορκέα και της Κητούςόπου έκανε τον θεό Ποσειδώνα να την ερωτευτεί.

Μύθοι και οι αλήθειες

Στην ιστορία υπάρχουν δύο εκδοχές για τη Μέδουσα, η πρώτη είναι αυτή του Ησίοδου. Στα γραπτά του επαινούσε τις τρεις γοργόνες Σθενώ, Ευρυάλη και Μέδουσα, η οποία Μέδουσα χαρακτηρίστηκε και με το όνομα Γοργώ, που σημαίνει άγρια ματιά. Στην περιγραφή του ο Ησίοδος, αναφέρει στο έργο του Θεογονία, το θάνατο της Μέδουσας από τα χέρια του Περσέα αλλά δεν υπάρχει περεταίρω περιγραφή.

Η αναφορά που έχει μεταβεί και στη μεγάλη οθόνη, είναι αυτή του Οβίδιου, στο έργο του Μεταμορφώσεις. Ευρέως διαδεδομένη είναι η μορφή της Μέδουσας που γνωρίζουμε από το μύθο του Περσέα. Η κοπέλα με τις χρυσαφένιες μπούκλες και τα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του προσώπου της, γίνεται πόλος έλξης για τους υποψήφιους εραστές της. Με την ακαταμάχητη γοητεία της μάγεψε τον Ποσειδώνα, ο οποίος την ερωτεύτηκε και την απομόνωσε στο ναό της Αθηνάς. Εκείνη με τη σειρά της ζήτησε εκδίκηση από τη Μέδουσα για την αποτρόπαια πράξη της. Τη μεταμόρφωσε σε ένα πλάσμα που αντί για μαλλιά, είχε φίδια στο κεφάλι της και αν συναντούσε κανείς το βλέμμα της πέτρωνε.

Ο φρικτός θάνατος

Ο θάνατός της έγινε επίκτητος πόθος πολλών βασιλέων, καθώς θα ήταν εργαλείο ζωτικής σημασίας στη μάχη. Η αποστολή που στέφθηκε με επιτυχία ήταν αυτή του Περσέα από τη Σέριφο. Ο βασιλιάς του νησιού έστειλε το νεαρό ήρωα να του φέρει το κεφάλι της πιστεύοντας πως δεν θα τα καταφέρει, διότι μέχρι τότε αμέτρητοι πολεμιστές είχαν βρει θάνατο στο λημέρι της.Ο Περσέας εξοπλισμένος με την περικεφαλαία του Άδη, τα φτερωτά σανδάλια του Ερμή, την αστραφτερή ασπίδα της Αθηνάς το μαγικό σάκο και το κοφτερό σπαθί του ξεκίνησε τον φαινομενικά ακατόρθωτο άθλο του. Την πλησίασε γρήγορα και όντας αόρατος κοιτάζοντάς τη μέσα από την ασπίδα της έκοψε το κεφάλι και το έβαλε μέσα στο σάκο.

Ο Περσέας όταν επέστρεψε στον τόπο του,βρήκε τον βασιλιά του νησιού Πολυδέκτη να έχει απαγάγει την μητέρα του, που τόσο ποθούσε. Ο βασιλιάς χλεύασε τον νεαρό πιστεύοντας πως δεν επέστρεψε με το κεφάλι της Μέδουσας. Ο Περσέας τον προειδοποίησε πως αν το βγάλει από το σάκο θα πάθουν πολλοί άνθρωποι κακό αλλά ο βασιλιάς επέμεινε. Έτσι ο νεαρός ήρωας έκανε πέτρα τον Πολυδέκτη βγάζοντας από το σάκο το κομμένο κεφάλι.

Τα απομεινάρια του σήμερα

Στη σημερινή κοινωνία, η Μέδουσα αποτελεί μια ιστορία τρόμου, ιδιαίτατα γνωστή για το βλέμμα της και την κατάρα να ζει μόνη της. Ωστόσο υπάρχουν και διαφορετικές προσεγγίσεις όπως αυτός του οίκου μόδας Βερσάτσε, που χρησιμοποίησε το κεφάλι της για στάμπα της εταιρίας.

Σκάναρε και δες περισσότεραΚΩΔΙΚΑΣ

Δημήτρης Κώστογλου, φωτορεπόρτερ

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *