Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
ΒΑΤΙΚΑΝΟ

ΒΑΤΙΚΑΝΟ: ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΟΥ

Το ΒΑΤΙΚΑΝΟ ή αλλιώς το Πατριαρχείο της Ρώμης στην Ιταλία, γνωστό σχεδόν σε όλους, πρόκειται για το μικρότερο ανεξάρτητο κράτος. Βρίσκεται στη δυτική πλευρά της πόλης της Ρώμης και αποτελεί συνέχεια του εκκλησιαστικού ή και παπικού κράτους του Μεσαίωνα.

Το έτος ίδρυσης του σημειώνεται στις 11 Φεβρουαρίου του 1929 με τη Συνθήκη του Λατερανού κατά τη διάρκεια του φασιστικού καθεστώτος του Μουσολίνι. Μάλιστα, αυτή η πόλη-κράτος μετράει, σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2009, 826 ανθρώπους. Όμως το ξέρατε πώς το Βατικανό έχει δική του τράπεζα και πόσο μάλλον δικό του νόμισμα;

ΒΑΤΙΚΑΝΟ: ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΣΕΙΡΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ

Όπως αναφέρεται και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Βατικανό έχει κυκλοφορήσει πέντε σειρές νομισμάτων. Όχι μόνο αναγράφονται οι λέξεις «CITTÀ DEL VATICANO» (μτφ. Πόλη του Βατικανού), το έτος έκδοσης και το σήμα του νομισματοκοπείου «R», αλλά υπάρχουν τα 12 αστέρια της σημαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πράμα που, όπως καταλαβαίνετε, πρόκειται για ένα εντελώς νόμιμο ευρωνόμισμα.

Εδώ μπορείτε να ακούσετε την ανάγνωση του άρθρου

  • Πρώτη σειρά. Απεικονίζεται ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’. Εκδόθηκε την περίοδο 2002-2005.
  • Δεύτερη σειρά. Απεικονίζει το θυρεό του Καμεράριου, υπηρεσιακού αρχηγού του κράτους της Πόλης του Βατικανού, πάνω στο έμβλημα του Αποστολικού Μεγάρου στο κέντρο του κέρματος. Το επάνω μέρος αυτού του σχεδίου περιβάλλεται ημικυκλικά από τις λέξεις «SEDE VACANTE» και το έτος έκδοσης με λατινικούς αριθμούς («MMV»). Το όνομα της σχεδιάστριας, «D. LONGO», εμφανίζεται κάτω αριστερά από το κεντρικό σχέδιο, ενώ τα αρχικά του χαράκτη εμφανίζονται κάτω δεξιά: δηλαδή, «MAC inc» (1 λεπτό/σεντ και 20 λεπτά/σεντ), «LDS inc» (2 και 50 λεπτά/σεντ), «ELF inc» (5 λεπτά/σεντ και 1 ευρώ) και «MCC inc» (10 λεπτά/σεντ και 2 ευρώ). Εκδόθηκε την περίοδο Ιουνίου 2005-Μαρτίου 2006.
  • Τρίτη σειρά. Απεικονίζει τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ΄. Στα αριστερά του σχεδίου εμφανίζονται τα αρχικά της σχεδιάστριας («DL»). Εκδόθηκε την περίοδο Απριλίου 2006-Δεκεμβρίου 2013.
  • Τέταρτη σειρά. Απεικονίζει τον Πάπα Φραγκίσκο. Εκδόθηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο 2014.
  • Πέμπτη σειρά. Απεικονίζει τον θυρεό του Αρχηγού του Κράτους της Πόλεως του Βατικανού, Πάπα Φραγκίσκου. Εκδόθηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2017.

Μετά από συμφωνία με την ΕΕ, το νόμισμα του Βατικανού είναι το ευρώ και εκδίδει μόνο περιορισμένο αριθμό νομισμάτων, αν και επιτρέπεται να εκδοθούν παραπάνω αν σε ένα έτος υπάρχει αλλαγή στον Πάπα. Τα νομίσματα είναι αρκετά σπάνια και τα αναζητούν οι συλλέκτες.

ΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΟΥ

Το 1982, υπήρξε η υπόθεση του «τραπεζίτη του Θεού», Ρομπέρτο Κάλβι και το σκάνδαλο της Banco Ambrosiano. Το IOR ήταν μεγαλομέτοχος της τράπεζας, που χρεοκόπησε προκαλώντας απώλειες 400 εκατ. δολαρίων στο παπικό κράτος. Ο πρόεδρό της, τον Κάλβι, μέλος της μασονικής στοάς P2, εντοπίζεται απαγχονισμένος σε μια γέφυρα του Λονδίνου.

Υπάρχουν όμως και πιο σύγχρονα σκάνδαλα. Μετά από έρευνα 11 μηνών οι Financial Times αποκαλύπτουν το 2013 τα σκάνδαλα που ενεπλάκη το οικονομικό «κέντρο» της Καθολικής Εκκλησίας, δηλαδή η Τράπεζα του Βατικανού.

Μάιος του 2012. Η JP Morgan διέκοψε τη συνεργασία της με το IOR, όταν η Τράπεζα «δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει» κάποιες… συναλλαγές. Το 2010 οι ιταλικές αρχές κατέσχεσαν 23 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα, εξαιτίας ύποπτων συναλλαγών, που παρέβαιναν τη νομοθεσία κατά του ξεπλύματος χρήματος.

Όπως αναγράφεται και στο fimes.gr, παράλληλα και το ξέσπασμα του σκανδάλου Vatileaks, με τις διαρροές εγγράφων από τον μπάτλερ του πάπα, Πάολο Γκαμπριέλε αποκάλυψε έμμεση συμμετοχή σε παράνομες δραστηριότητες, σχετιζόμενες με ιταλικές εταιρείες.

Πάολο Γκαμπριέλε

Αυτοί ήταν και οι σημαντικότεροι λόγοι της απόλυσης του τέως διευθυντή της, Ιταλού Ετόρε Γκότι Τεντέσκι -υποχρεώθηκε σε παραίτηση τον Μάιο- και της αντικατάστασής του από τον 54χρονο Γερμανό Ερνστ φον Φρέιμπεργκ.

Πρόκειται για έναν πεπειραμένο επαγγελματία επί οικονομικών ζητημάτων, ενώ είναι και μέλος της Καθολικής Τάξης των Ιπποτών της Μάλτας. Ο Τεντέσκι, ο οποίος ανέλαβε τη θέση το 2009, κατηγορήθηκε από τους προϊσταμένους του, ότι πήγαινε στο γραφείο του μόλις δύο φορές την εβδομάδα, αφού τις υπόλοιπες είχε αρκετή δουλειά στα γραφεία της ισπανικής Banco Sandater στο Μιλάνο.

Εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη του Τεντέσκι.

Ετόρε Γκότι Τεντέσκι

Ετόρε Γκότι Τεντέσκι

28 Ιουνίου του 2012. Η ιταλική αστυνομία συνέλαβε τον ιερέα Νούνζιο Σκαράνο στη Ρώμη. Κατηγορήθηκε για απάτη και διαφθορά μαζί με έναν πρώην πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών και έναν μπρόκερ. Οι τρεις κρίθηκαν ύποπτοι για απόπειρα λαθραίας μεταβίβασης 20 εκατ. ευρώ από ιδιωτικά αεροπλάνα πέρα από τα σύνορα της Ελβετίας.

«Το πως ”η τράπεζα του Θεού” κατέληξε να είναι ”οικονομικά μετανοημένη” είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία των οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Που έχουν προκύψει μετά την κρίση του 2008. Απροσέγγιστοι παράδεισοι, όπως η Ελβετία και το Λιχτενστάιν, αναγκάστηκαν να ανοίξουν τα ”σοκολατένια” παλάτια τους για έρευνες. Αυτή τη χρονιά, η Παπική δύναμη αμφισβητήθηκε.

Οι Financial Times συζήτησαν με 24 τραπεζίτες, δικηγόρους, νομοθέτες και εσωτερικές πηγές από την Καθολική Εκκλησία, προκειμένου να καταλάβουν τις σκοτεινές υποθέσεις μιας τράπεζας με 5 δισ. ευρώ σε ομόλογα. Η οποία υποστηρίζει ότι ο σκοπός της είναι να υπηρετεί την παγκόσμια αποστολή της Καθολικής Εκκλησίας. Ωστόσο έχει σε διαρκή ένταση και νεύρα τους τραπεζίτες και τις κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ», αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα. Διαβάστε αναλυτικά την έρευνα εδώ.

Νούνζιο Σκαράνο

Νούνζιο Σκαράνο

Σκάναρε και ακολούθησε την έρευνα:

Μαρία Γερμαντζίδου, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *